Anksčiau buvo pranešta apie vieną žuvusįjį ir 65 nukentėjusiuosius.

Pasak oficialaus Vidaus reikalų ministerijos atstovo Nusrato Rahimi, saugumo pajėgoms pavyko likviduoti du užpuolikus ir išgelbėti šimtus žmonių, gyvenančių netoli incidento vietos.

Užminuotas sunkvežimis išlėkė į orą pirmadienio rytą diplomatiniame Afganistano sostinės rajone, kur taip pat yra vienas iš šalies Nacionalinės gynybos ministerijos objektų. Po sprogimo, kaip praneša „Tolo News“, kilo susišaudymas.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė radikalus Talibano judėjimas.

Po sprogimo rytinio piko metu sostinės Puli Mahmudo Chano rajone, kur įsikūrę nemažai vyriausybės ir kariuomenės įstaigų, užpuolikai susirėmė su specialiosiomis pajėgomis. Atsakomybę už ataką prisiėmė Talibanas.

Po sprogimo, per kurį dviejų kilometrų spinduliu drebėjo pastatai, virš rajono pakibo didžiulis dūmų debesis. Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė netrukus po sprogimo girdėjęs virtinę šūvių.

„Pirmiausia sprogo automobilyje buvusi bomba, o tada keli užpuolikai užėmė vieną pastatą. Rajoną aptvėrė policijos specialiosios pajėgos, kurios duoda atkirtį užpuolikams“, – sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasratas Rahimi.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Wahidullah Mayaras socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad į ligoninę buvo atvežti 65 sužeisti žmonės, tarp jų devyni vaikai. Atstovas perspėjo, kad šis skaičius gali didėti.

Sprogimas įvyko dvi dienos po to, kai Talibanas ir JAV Kataro sostinėje Dohoje pradėjo septintą savo taikos derybų ratą, Vašingtonui siekiant proveržio prieš rugsėjį įvyksiančius Afganistano prezidento rinkimus. Kol kas nepatvirtinta, kad derybos po šio išpuolio tęsis.

Talibano atstovas Zabiullah Mujahidas paskelbė pareiškimą, kad kovotojai taikėsi į Gynybos ministerijos pastatą minimame rajone, kurį greitai blokavo afganų pajėgos. Tęsiantis susišaudymui, virš jo skraidė kariniai sraigtasparniai.

Pareigūnai atakos taikinio nepatvirtino. Rajone, kur driokstelėjo sprogimas, esama svarbių karinių ir vyriausybinių pastatų. Viename iš jų įsikūrusios Afganistano žvalgybos agentūra ir Gynybos ministerija, rajone taip pat yra Afganistano futbolo federacijos ir Afganistano kriketo tarybos būstinės.

„Sėdėjome biure, kai ant mūsų užgriuvo pasaulis“, – sakė Zaheras Usmanas, dirbantis Kultūros ministerijos padalinyje, kuris, pasak jo, yra vos už 150 m nuo sprogimo vietos.

Atrodo, kad sprogimas įvyko netoli pastato „Gulbahar Tower“, kuriame įsikūrusios parduotuvės ir butai, sakė Z. Usmanas. Šis pastatas yra šalia Gynybos ministerijos.

Futbolo federacijos atstovas spaudai Shamsas Amini naujienų agentūrai AFP sakė, kad sprogimas įvyko šalia federacijos būstinės vartų.

„Dalis mūsų kolegų įstrigę viduje, mums pranešta, jog esama sužeistų žmonių. Kol kas nežinome, ar užpuolikai užėjo į vidų“, – sakė jis.

Netoliese įsikūrusios televizijos „Shamshad“, kuri buvo atakuota 2017 metais, reportaže matyti stiklo šukės ir redakcijai padaryta žala, bet nurodoma, kad redakcija nebuvo šio išpuolio taikinys.

Kabule aktyviai veikia tiek Talibano, tiek džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai.

Remiantis pranešimais, netrukus po sprogimo pasigirdo šūviai.

Jokia grupuotė dar neprisiėmė atsakomybės už sprogimą, tačiau Afganistano sostinėje Kabule aktyviai veikia tiek radikalus Talibano judėjimas, tiek „Islamo valstybės“ (IS) grupuotė.

Prieš dvi dienas Kataro sostinėje Dohoje prasidėjo septintasis JAV ir Talibano atstovų derybų etapas dėl taikos Afganistane. JAV tikisi, kad pavyks pasiekti pažangą derybose iki rugsėjį planuojamų Afganistano prezidento rinkimų.

JAV bando padėti taikiai išspręsti daugiau kaip 17 metų Afganistane trunkantį konfliktą. Pastaraisiais mėnesiais buvo surengti keli JAV ir Talibano atstovų derybų etapai. Talibanas kol kas atsisako tiesiogiai derėtis su Afganistano vyriausybe, kurią vadina „marionetiniu režimu“.

Nepaisant derybų, Talibanas beveik kasdien rengia pražūtingas atakas. Pasak ekspertų, kovotojai mano, kad kariniai laimėjimai padės sustiprinti jų poziciją politinėse derybose.