Vokiečių organizacijos atstovas Rubenas Neugebaueris naujienų agentūrai AFP sakė, kad laivo 31 metų kapitonė vokietė Carola Rackete buvo areštuota, o 40 migrantų vis dar yra prisišvartavusiame laive.

Policija C. Rackete suėmė jai atsisakius paklusti kariniam laivui ir įplaukus į uostą be leidimo. Už tokį nusikaltimą gali būti skirta įkalinimo nuo trejų iki 10 metų bausmė.

Laivas prisišvartavo nepaisydamas pakrančių apsaugos laivo pastangų jam sutrukdyti plaukiojant pirmyn ir atgal tarp „Sea-Watch 3“ ir prieplaukos, rašė italų dienraštis „la Repubblica“.

Nors penkios Europos šalys penktadienį sutiko priimti laive esančius migrantus, leidimas su Nyderlandų vėliava plaukiojančiam „Sea-Watch 3“ įplaukti į uostą ir išlaipinti žmones nebuvo išduotas.

Šaltiniai Italijos Vidaus reikalų ministerijoje, kuriai vadovauja kraštutinių dešiniųjų politikas Matteo Salvini, sakė, kad ministras laukė tikslių garantijų dėl migrantų perskirstymo „skaičių, grafikų ir priemonių“.

Tuo tarpu Sicilijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl įtarimų, kad C. Rackete padėjo nelegaliai imigracijai.

„Nors po pietų prokuratūra pradėjo tyrimą mano atžvilgiu, tuo pat metu jie pranešė mums, kad nepadės išlaipinti išgelbėtųjų iš laivo, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo pranešime sako C. Rackete. – Nusprendžiau pati įplaukti į uostą, kuris naktį yra laisvas.“

Ši jauna, dredus nešiojanti kapitonė, metusi iššūkį M. Salvini „uždarų uostų“ politikai, Italijoje tapo nepaklusnumo simboliu ir kairiojo sparno didvyre.

„Mes didžiuojamės savo kapitone, ji pasielgė visiškai teisingai. Ji laikėsi jūrų teisės ir išgelbėjo žmones“, – tviteryje parašė organizacijos „Sea-Watch“ pirmininkas Johannesas Bayeris.

Kraštutinių dešiniųjų antiimigracinei „Lygos“ (Lega) partijai vadovaujančio M. Salvini populiarumas dėl jo griežtos antiimigracinės platformos nuolat pamažu augo.