„Noriu jus nudžiuginti: neturėjome ketinimų prieš ką nors imtis kokių nors agresyvių veiksmų. Tai iliuzija, siekis pateikti norimą dalyką kaip tikrą faktą," – Japonijos mieste Osakoje sakė V. Putinas, žurnalistų paprašytas pakomentuoti Th. May žodžius.

„O tai norimas dalykas todėl, kad siekiama turėti išorinį priešą, kurio buvimas padeda spręsti vidaus politikos klausimus," – tvirtino V. Putinas ir pakartojo: „Neturime jokių agresyvių ketinimų niekieno atžvilgiu.“

Rusijos prezidentas patvirtino, kad per jųdviejų susitikimą Th. May „išsakė savo poziciją gana griežtai“.

„Aš išdėsčiau jai Rusijos Federacijos poziciją dėl problemų, kurios trikdo mūsų santykius“, – pridūrė jis.

Th. May penktadienį Rusijos prezidentui pareiškė, kad normalūs dvišaliai santykiai nebus atkurti, kol Maskva nenutrauks savo „neatsakingų ir destabilizuojančių veiksmų“.

Th. May ir V. Putinas buvo susitikę Osakoje vykstančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių forumo kuluaruose.

Tai buvo pirmasis Th. May ir V. Putino susitikimas akis į akį per pastaruosius trejus metus. Pastarąjį kartą jie buvo susitikę derybų 2016 metų rugsėjį Kinijoje, taip pat G-20 viršūnių susitikimo kuluaruose.

„Ji pasakė prezidentui, kad mūsų dvišaliai santykiai negalės būti normalizuoti, jei Rusija nenutrauks neatsakingų ir destabilizuojančių veiksmų, keliančių grėsmę Jungtinei Karalystei ir jos sąjungininkėms, įskaitant priešiškas intervencijas kitose šalyse, dezinformavimą ir kibernetines atakas“, – sakė Dauningo gatvės atstovas spaudai.

Th. May taip pat sakė V. Putinui, jog Londonas turi „nenuginčijamų įrodymų“, kad Rusija atsakinga už buvusio dvigubo rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimą Anglijoje.

Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad Britanija yra „atvira kitokiems santykiams, tačiau norint, kad taip įvyktų, Rusijos vyriausybė privalo nuspręsti eiti kitu keliu“.

Britanijos ir Rusijos santykiai smarkiai pašlijo po to, kai pernai kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste S. Skripalis ir jo duktė buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje pagaminta itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Atsakomybę už šį išpuolį Londonas priskyrė Rusijos specialiosioms tarnyboms. Maskva tokius kaltinimus kategoriškai neigia.

Dėl šio tarptautinį pasipiktinimą sukėlusio incidento Britanija ir jos sąjungininkės Vakaruose išsiuntė iki šiol didžiausią skaičių rusų diplomatų, o Maskva atsakė analogiškomis priemonėmis.

Prieš Th. May ir V. Putino susitikimą Londonas leido aiškiai suprasti, kad šios derybos nereiškia, jog santykiai tarp šalių atšilo, nors Rusijos vadovas nekart ragino „atversti naują dvišalių santykių istorijos puslapį“.

Šis G-20 viršūnių forumas yra vienas paskutinių Th. May, kaip premjerės, oficialių susitikimų, Britanijai laukiant naujo vyriausybės vadovo.

Favoritu tarp pretendentų pakeisti premjerę laikomas buvęs užsienio reikalų sekretorius ir Londono meras Borisas Johnsonas. Kas laimės Konservatorių partijos vadovo rinkimus ir taps kitu vyriausybės vadovu, oficialiai bus paskelbta liepos 23 dieną.

B. Johnsonas penktadienį gana pesimistiškai įvertino santykių su Rusija perspektyvą, kol dabartinis šalies prezidentas V. Putinas bus valdžioje.

Tuo tarpu V. Putinas išreiškė viltį, kad liepos 24 dieną atėjus naujam premjerui Londono ir Maskvos santykiai pagerės.