„Bent kol kas“ Vašingtonas neįves naujų ir nepanaikins esamų tarifų, per spaudos konferenciją po Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Japonijos Osakos mieste sakė D. Trumpas.

„Toliau derėsimės“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau D. Trumpas paskelbė, kad prekybos derybos su Kinija po jo „puikaus susitikimo“ su Kinijos prezidentu „grįžo į vėžes“.

Lemiamas pokalbis dėl žalingo prekybos karo tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų įvyko G-20 viršūnių susitikimo kuluaruose.

Vis dėlto Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Vašingtonas įsipareigojo neįvesti jokių naujų tarifų Pekino eksportui ir kad abi šalys susitarė atnaujinti derybas prekybos ir ekonomikos klausimais.

Šis rezultatas tikriausiai bus laikomas laimėjimu. Prieš susitikimą ekspertai perspėjo, kad visapusiškas susitarimas mažai tikėtinas, bet sakė, kad paliaubos išvengiant naujų abipusių tarifų būtų teigiamas rezultatas.

Atvykęs į G-20 viršūnių susitikimą D. Trumpas uždavė taikesnį toną, nors prieš atskrisdamas į Osaką pareiškė, jog Kinija paliaubų nori todėl, kad jos ekonomika esą žlunga.

Prasidedant susitikimui su Xi Jinpingu, D. Trumpas tvirtino, jog yra pasirengęs „istoriniam susitarimui“ su Kinija, o Xi Jinpingas jam pasakė, kad dialogas geriau už konfrontaciją.

Detalių apie lyderių diskusijas kol kas nebuvo paskelbta, taip pat ir dėl to, ar jie buvo iškėlę kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ klausimą.

Vašingtonas dėl susirūpinimo saugumu taiko draudimus „Huawei“, o Kinija, kaip pranešta, norėjo, kad šie suvaržymai pagal bet kokias prekybos karo paliaubas būtų panaikinti.

Pirmasis JAV ir Kinijos lyderių susitikimas akis į akį po gruodį įvykusio ankstesnio G-20 viršūnių susitikimo pasiglemžė daug dėmesio Osakoje, kur taip pat išryškėjo nesutarimai dėl klimato kaitos.

Pasak ekonomistų, ilgas prekybos karas galėtų labai paveikti pasaulio ekonomiką, kai smarkiai pasireiškia tokie veiksniai kaip padidėjusi geopolitinė įtampa ir „Brexit“.

Penktadienį Europos Sąjunga ir Pietų Amerikos prekybos blokas „Mercosur“ po 20 metų trukusių derybų pasiekė didžiulį prekybos susitarimą, kurį Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pavadino „stipria žinia“, remiančia „taisyklėmis grindžiamą prekybą“.