Iranas „pateikė skundą JT Saugumo Tarybai ir šios organizacijos generaliniam sekretoriui po to, kai JAV žvalgybinis bepilotis lėktuvas pažeidė Irano oro erdvę ir buvo numuštas“, cituodama Irano užsienio reikalų ministro pavaduotoją Gholamhosseiną Dehghani nurodė agentūra.

„Skunde sakoma, kad Iranas turi teisę ginti savo oro erdvę ir atremti bet kokį jos pažeidimą“, – nurodoma pranešime.

Įtampa tarp Teherano ir Vašingtono didėjo nuo praeitų metų gegužės, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš 2015 metų susitarimo dėl Irano branduolinės programos ir sugrąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Santykiai pablogėjo praėjusią savaitę, Iranui numušus JAV bepilotę skraidyklę virš Persijos įlankos. Įtakos padarė ir virtinė ankstesnių išpuolių prieš tanklaivius šiame regione, dėl kurių Vašingtonas kaltina Teheraną.

Šią savaitę įtampa dar padidėjo, D. Trumpui paskelbus naujų sankcijų Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei, užsienio reikalų ministrui Mohammadui Javadui Zarifui ir kitiems aukšto rango pareigūnams.

Iranas pagrasino, kad taip pat asisakys kai kurių savo įsipareigojimų, numatytų vadinamuoju Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), jeigu kitos signatarės – Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija – nepadės Iranui apeiti JAV sankcijų ir nesudarys sąlygų eksportuoti savo naftą.