„Surengs man apkaltą? Aš juos visus įkalinsiu. Tegu tik pabando, ir aš taip padarysiu“, – sakė R. Duterte.

74 m. amžiaus šalies lyderis taip pat pakartojo nesiųsiąs Filipinų karių kovoti su Kinija dėl ginčijamų teritorijų Pietų Kinijos jūroje. Pasak R. Dutertes, Filipinų kariuomenė nėra pasiruošusi tokiam konfliktui.

„Gerai, aš pasakyčiau mūsų kariams, kad siunčiu juos ten. O kaip jų šeimos? Po velniais, juos ten sunaikintų“, – emocingai kalbėjo Filipinų prezidentas.

Filipinų parlamentarai ir teisės ekspertai įspėjo prezidentą, kad yra pagrindo jam rengti apkaltą dėl nepakankamo atsako į incidentą birželio 9 d., kuomet Kinijos laivas taranavo filipiniečių žvejų laivą ir paliko visus 22 jūreivius skęsti. Filipiniečius vėliau išgelbėjo praplaukiantis Vietnamo laivas.

Pats R. Duterte birželio 9-osios incidentą Filipinų išskirtinėje ekonominėje zonoje apibūdino kaip „nedidelį incidentą jūroje“ ir sutiko kartu su Kinija ir nepriklausomais tyrėjais atlikti jo tyrimą.

Pasak R. Dutertes, Filipinai negali neleisti kinų žvejų laivams plaukioti šalies išskirtinėje ekonominėje zonoje Pietų Kinijoje jūroje, nes teritorija, R. Dutertes teigimu, yra ginčijama.