Didžiausi nuo 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos Amerikos politiniai debatai, kuriais siekta visai šaliai pristatyti partijos kandidatus prasidedant 2020-ųjų rinkimų lenktynėms, buvo surengti Majamyje ir vyko du vakarus iš eilės.

Ketvirtadienį, antrą debatų vakarą, susirėmė dešimt pretendentų, įskaitant partijos sunkiasvorius. Malonybių greitai neliko visiems dalyviams užsipuolus prezidentą Donaldą Trumpą.

Buvęs viceprezidentas J. Bidenas piktinosi „siaubinga“ D. Trumpo politika, padidinusia pajamų nelygybę, o jo pagrindinis varžovas dėl partijos kandidato į prezidentus statuso senatorius Bernie Sandersas tiesiogiai užsipuolė „apsimetėlį“ prezidentą, kurį pavadino „patologiniu melagiu ir rasistu“.

Tačiau 76 metų J. Bidenas, į debatų sceną užlipęs pirmą kartą po septynerių metų pertraukos, sulaukė netikėto ankstyvo puolimo: mažiau galimybių tapti partijos kandidatu turintis pretendentas, 38 metų Atstovų Rūmų narys Ericas Swalwellas paragino buvusį viceprezidentą „perduoti deglą“ partijos naujos kartos lyderiams.

„Vis dar laikau tą deglą“, – atkirto J. Bidenas.

Tarp kitų pretendentų, metusių iššūkį favoritui, buvo senatorė, vienintelė varžybose dalyvaujanti juodaodė moteris Kamala Harris, kuri užgauliais pavadino J. Bideno pastarojo meto komentarus dėl darbo su segregaciją remiančiais demokratų senatoriais, kai tas darbas nėra susijęs su rasiniais klausimais.

Auditorijai nuščiuvus J. Bidenas tvirtino, kad „negiria rasistų“, ir neigė, kad 8-ajame dešimtmetyje nepritarė iniciatyvoms vaikus iš daugiausia juodaodžių bendruomenių autobusais vežioti į geresnes mokyklas turtingesniuose rajonuose.

„Kartą Kalifornijoje gyveno maža mergaitė“, dalyvavusi mokyklų integravime, kuriuo buvo naikinama segregacija, kalbėjo K. Harris.

„Ir ji kasdien autobusu važinėdavo į mokyklą, – sakė senatorė per vieną įtaigiausių vakaro akimirkų. – Ta maža mergaitė buvau aš.“

„Valstybės remiami nusikaltimai“

J. Bidenas diskutavo su devyniais varžovais, kurių kiekvienas troško prisistatyti visai šaliai.

Kadangi ateinančiuose rinkimuose susiremti su D. Trumpu nori labai daug demokratų, rengiant pirmuosius svarbius debatus partijai teko pagrindinių 20 pretendentų grupę išskirstyti į dvi dalis. Debatai vyko du vakarus iš eilės Floridoje, kuri tikriausiai bus svarbi valstija 2020 metų rinkimams.

Trečiadienį per pirmosios pretendentų grupės debatus senatorė Elizabeth Warren įtvirtino savo, kaip vienos svarbiausių pretendenčių, statusą.

Ketvirtadienio debatuose dalyvavo keturi iš penkių pretendentų, turinčių didžiausią paramą šalyje, įskaitant J. Bideno pagrindinį varžovą B. Sandersą, 77 metų senatorių, kurio didelių išlaidų politika, tokia kaip visiems prieinama sveikatos priežiūra, pastaraisiais metais pastūmėjo partiją kairėn.

Tarp pagrindinių pretendentų taip pat yra K. Harris ir homoseksualumo neslepiantis Saut Bendo Indianoje meras 37 metų Pete'as Buttigiegas. Pastarasis išgarsėjo anksčiau šiais metais, bet atrodo, kad jo populiarumo augimas sustojo.

Visi pretendentai negailestingai kritikavo D. Trumpą dėl jo imigracijos politikos. Senatorė Kirsten Gillibrand sakė, kad prezidentas atskirdamas migrantų vaikus „sudraskė mūsų moralinę struktūrą“.

Netikėta pretendentė rašytoja Marianne Williamson, kuri debatų scenoje daugiausia buvo nuošalyje, prezidento imigracijos politiką pavadino „grobimu ir vaikų išnaudojimu“.

„Tai valstybės remiami nusikaltimai“, – sakė ji.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad šiuo metu aiškiu favoritu laikomą J. Bideną remia 32 proc. amerikiečių, B. Sandersą – 17 proc., K. Harris – 7 proc., o P. Buttigiegą – 6,6 proc. respondentų.