Teismas trimis balsais prieš du atidėjo debatus dėl S. Moro objektyvumo 2017 metais pirmą kartą nuteisiant L. I. Lula da Silvą, taip iš esmės sužlugdant jo viltis dalyvauti 2018 metų prezidento rinkimuose. Teismas taip pat atmetė prašymą iki to laiko paleisti L. I. Lula da Silvą iš kalėjimo.

S. Moro, įtakingas vadinamojo „Plovyklos“ korupcijos tyrimo teisėjas, kuris sausio mėnesį buvo paskirtas į prezidento Jairo Bolsonaro vyriausybę, kaltinamas susimokymu su prokurorais neleisti L. I. Lula da Silvai dalyvauti rinkimuose, kuriuose jis buvo laikomas favoritu.

S. Moro neigė padaręs ką nors neleistina ir ignoravo kaltinimus atsistatydinti, interneto svetainei „The Intercept“, kurios vienas steigėjų yra JAV žurnalistas Glennas Greenwaldas, šį mėnesį paskelbus nutekintas susirašinėjimo platformos „Telegram“ žinutes, esą rodančias, kad jis nederamai patarinėjo „Plovyklos“ tyrimą vykdantiems pareigūnams.

L. I. Lula da Silvos teisininkų komanda antradienį įrodinėjo, kad 2017 metų nuosprendį reikia panaikinti, bet Teismas su tuo nesutiko.

L. I. Lula da Silva atlieka aštuonerių metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, teismui pripažinus, kad jis kaip kyšį už pagalbą statybos kompanijai OAS gauti pelningų valstybinės naftos kompanijos „Petrobras“ kontraktų priėmė apartamentus prie jūros.

Jis yra tarp dešimčių garsių politikos ir verslo figūrų, kurias įtraukė korupcijos tyrimas, atskleidęs didžiulio masto grobstymą „Petrobras“ pasinaudojant „dėkingumo mokesčių“ schema.

Antras nuosprendis eksprezidentui buvo paskelbtas vasario mėnesį – tuomet jam buvo paskirta beveik 13 metų įkalinimo bausmė. Be to, jam gresia dar keli teismo procesai dėl korupcijos.

L. I. Lula da Silva, kuris Brazilijai vadovavo per istorinį augimą 2003–2010 metais, neigia visus jam reiškiamus kaltinimus korupcija.