„Ukrainos delegacija apskundė Rusijos žudikų įgaliojimus. Jų įgaliojimų svarstymas – ketvirtadienį. Iki to laiko negalime sėdėti vienoje salėje“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė I. Heraščenko.

Tai, kad ukrainiečių delegacija paliko ETPA posėdžių salę, patvirtino Asamblėjos narys olandas Tiny Koxas. „Labai gaila, kad ukrainiečių kolegos paliko posėdžių salę“, – kalbėdamas Asamblėjoje sakė T. Koxas.

ETPA užginčyti Rusijos delegacijos įgaliojimai, patvirtinimas atidedamas 24 valandoms

Rusijos delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA) įgaliojimai antradienį buvo užginčyti.

Pagal ETPA taisykles įgaliojimai gali būti vėl patvirtinti per 24 valandas. Rusijos delegacija šias 24 valandas galės dirbti salėje kaip ir visos kitos delegacijos, bet negalės balsuoti klausimais, susijusiais su jos įgaliojimais.

Užginčijimui reikėjo 30 Asamblėjos narių iš penkių valstybių balsų, kurie ir buvo surinkti.

Antradienio naktį ETPA priėmė rezoliuciją, sudarančią sąlygas Rusijos delegacijai grįžti į šią instituciją. Nepaisydami griežtų Ukrainos protestų 118 parlamentarų iš Europos Tarybai priklausančių valstybių nusprendė, kad Rusija gali atsiųsti savo įstatymų leidėjų delegaciją. Per balsavimą prieš Rusijos grąžinimą pasisakė 62 ETPA nariai, dešimt – susilaikė.

Priimta rezoliucija apribojamas Asamblėjos sankcijų mechanizmas: pakoreguojamas Asamblėjos reglamentas ir panaikinama galimybė atimti iš bet kurios delegacijos balsavimo teisę.

Anksčiau Rusija skelbė, kad į ETPA grįš tik tuo atveju, jei bus užtikrintos visų delegacijų teisės balsuoti, daryti pareiškimus ir turėti atstovų Asamblėjos organuose.

Prieš penkerius metus dėl neteisėtos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos iš Rusijos buvo atimtos balsavimo teisės Europos Tarybos parlamentarų forume, taip pat apriboti kiti įgaliojimai.

Protestuodama Rusijos delegacija atsisakė dalyvauti Asamblėjos sesijose, vykstančiose keturis kartus per metus.

Kiek anksčiau antradienį skelbta, kad Rusijos įstatymų leidėjų delegacija atvyko į Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) pastatą Strasbūre, kur vyksta šios institucijos vasaros sesija.

Delegaciją sudaro 18 žmonių: 11 Valstybės Dūmos deputatų ir 7 Federacijos Tarybos nariai.

Prieš penkerius metus dėl neteisėtos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos iš Rusijos buvo atimtos balsavimo teisės Europos Tarybos parlamentarų forume, taip pat apriboti kiti įgaliojimai.

Tačiau antradienį ETPA priėmė rezoliuciją, leidusią Rusijos delegacijai sugrįžti į šią instituciją. Rezoliucija panaikinama galimybė atimti iš bet kurios delegacijos teisę balsuoti, pasisakyti ir būti atstovaujamai Asamblėjos institucijose.

Nepaisant griežtų Ukrainos protestų rezoliucija buvo priimta už ją balsavus 118 parlamentarų iš Europos Tarybai priklausančių valstybių. Prieš Rusijos grąžinimą pasisakė 62 ETPA nariai, dešimt – susilaikė.

Rusija grasino apskritai pasitraukti iš Europos Tarybos, jeigu jai nebus leista dalyvauti trečiadienį numatytuose naujo organizacijos generalinio sekretoriaus rinkimuose.