Sekuliarios Respublikos liaudies partijos (CHP) kandidatas Ekremas Imamoglu (Ekremas Imamohlu) kovą surengtus menka 13 tūkst. balsų persvara laimėjo pirmuosius rinkimus prieš R. T. Erdogano parinktą kandidatą Binali Yildirimą (Binalį Jildirimą). Pastarąjį iškėlusi Teisingumo ir plėtros partija (AKP) rezultatus užginčijo, todėl buvo nurodyta balsavimą pakartoti.

E. Imamoglu, iš kurio pergalė buvo atimta remiantis ginčijamais kaltinimais klastojimu, pažadėjo „mūšį už demokratiją“, o ši frazė smarkiai išpopuliarėjo.

Sekmadienį vakare suskaičiavus apie 99 proc. balsų paaiškėjo, kad E. Imamoglu laimi daugiau kaip 775 tūkst. balsų persvarą: 54 proc. prieš 45 proc., pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

„Ne kuri nors viena grupė arba partija, o visas Stambulas ir Turkija laimėjo šiuos rinkimus“, – skelbdamas savo pergalę sakė E. Imamoglu, išprovokuodamas džiaugsmingus savo šalininkų šūksnius 15 mln. gyventojų turinčiame didmiestyje.

„Pone prezidente, esu pasiruošęs darniai su jumis dirbti. Iš čia perduodu savo prašymą kiek įmanoma greičiau su jumis susitikti“, – pridūrė jis.

Kritikai kaltino R. T. Erdoganą, kad jis žūtbūt stengėsi neprarasti kontrolės Turkijos ekonomikos jėgainėje Stambule. Šis miestas visuomet remdavo konservatyviąsias islamiškas jėgas nuo pat R. T. Erdogano pergalės šio miesto mero rinkimuose.

Tačiau šįkart Turkijos lyderis per „Twitter“ pripažino pralaimėjęs: „Sveikinu Ekremą Imamoglu, remiantis preliminariais rezultatais, laimėjusį rinkimus.“