JAV Geologijos tarnybos duomenimis (USGS), 11 val. 53 min. vietos (5 val. 53 min. Lietuvos) laiku įvykusio drebėjimo epicentras buvo Bandos jūros dugne į pietus nuo Ambono salos, o židinys – 208 km gylyje. Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras nurodė, jog drebėjimas įvyko per giliai, kad sukeltų niokojančių bangų.

Taip pat kol kas nebuvo gauta jokių pranešimų apie nukentėjusius žmones arba padarytą žalą.

Indonezijos stichinių nelaimių padarinių mažinimo agentūra pranešė, kad seisminiai smūgiai buvo juntami toli nuo epicentro esančioje Balio saloje. Apie juos pranešė ir Australijos šiaurinio Darvino miesto gyventojai.

Įvykus žemės drebėjimui buvo evakuoti kai kurie pastatai Darvino verslo rajone, nurodė visuomeninis transliuotojas „Australian Broadcasting Corporation“.

Australija yra į pietus nuo Indonezijos – didžiausios pasaulyje salų valstybės, reguliariai supurtomos stiprių požeminių smūgių.

„Oho, tai buvo gana stiprus smūgis #Darvinui; tikimės, visi saugūs“, – per „Twitter“ parašė Australijos Šiaurės Teritorijos meteorologijos biuras.

Anksčiau pirmadienį Indonezijos Papua provinciją sukrėtė 6,1 balo žemės drebejimas, kurio epicientras buvo maždaug už 240 km į vakarus nuo Abepuros miesto. Šio seisminio įvykio žydinys buvo gana seklus – 21 km gylyje, pranešė USGS.

Pranešimų apie šio drebėjimo padarinius taip pat kol kas nebuvo.

Praeitą savaitę regioną supurtė seklesnis 6,3 balo žemės drebėjimas, bet didesnės žalos nepadarė.

Indonezijoje, esančioje vadinamajame Ramiojo vandenyno „ugnies žiede“, kur susiduria tektoninės plokštės, dažnai įvyksta žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Pernai 7,5 balo seisminiai smūgiai ir jų sukeltas cunamis Palu mieste Sulavesio saloje pražudė daugiau kaip 2,2 tūkst. žmonių, o dar apie tūkstantis buvo paskelbti dingusiais.

2004 metų gruodį 9,1 balo katastrofinis žemės drebėjimas, įvykęs netoli Ačecho provincijos, sukėlė didžiulį cunamį, dideliame regione nusinešusį daugiau kaip 170 tūkst. žmonių gyvybių.