Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėlyvą penktadienį pasirašė įsaką, kuriuo nuo liepos 8 dienos šalies oro linijoms uždraudė vykdyti skrydžius į kaimyninę Gruziją, kur jau kelias dienas vyksta antivyriausybiniai protestai.

Demonstracijas išprovokavo anksčiau šią savaitę Gruzijos parlamente vieno rusų deputato pasakyta kalba.

Kremlius tvirtina, kad šiuo draudimu siekia „užtikrinti Rusijos nacionalinį saugumą ir apsaugoti Rusijos piliečius nuo nusikalstamos ir kitos neteisėtos veiklos“. Be to, Maskva pranešė apie formuojamą darbo grupę, prižiūrėsiančią Rusijos piliečių grįžimą iš Gruzijos.

2008 metais tarp Rusijos ir Gruzijos buvo įsiplieskęs trumpas, bet kruvinas karas, tad įtampa tarp šių dviejų šalių tebėra didelė.

Gruzija, garsėjanti vaizdingais Juodosios jūros kurortais, turtinga nacionaline virtuve ir dosniu svetingumu, yra viena populiariausių šalių, kur vyksta rusų turistai. Vien pernai Gruzijoje apsilankė per 1,3 mln. turistų iš Rusijos.

Atostogų sezono metu paskelbtas skrydžių draudimas veikiausiai smogs abiejų šalių turizmo industrijoms ir sukels didelių nepatogumų rusų keliautojams.

„Turizmas Gruzijoje populiarėja, o (Kremliaus) sprendimas pribloškė visą industriją“, – pranešime sakė Rusijoje veikiančio kelionių agentūrų tinklo „Rozovyi slon“ („Rožinis dramblys“) vadovas Aleksanas Mkrtčianas.

Tuo metu Rusijos turizmo sąjungos atstovė Irina Tiurina atsisakė komentuoti tai, ką pavadino politiniais reikalais.

Vis dėlto bendra industrijos atstovų nuomonė tokia, kad Gruzija nėra pavojinga šalis kelionėms, sakė I. Tiurina.

„Gruzinai tradiciškai su rusais elgiasi gerai“, – teigė ji naujienų agentūrai AFP.

Pasak I. Tiurinos, dar per anksti vertinti potencialius industrijos nuostolius, kuriuos sukels prezidento draudimas.

Rusų keliautojai taip pat kritiškai vertino Kremliaus sprendimą.

„Šis draudimas yra kvailas“, – AFP sakė 19-metė Margarita Semionova, pernai apsilankiusi Gruzijoje. Studentė teigė, kad nuo to nukentės paprasti rusai ir Gruzijos turizmo sektorius.

Kulinarė ir tinklaraštininkė Jelena Čekalova tvirtino, kad pastarasis Kremliaus draudimas ją „pribloškė“.

„Kodėl už mus sprendžiama, ko negalime valgyti, kur negalime skristi, su kuo negalime draugauti?“ – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“.

„Putinas nusprendė nubausti Gruziją, nes ten vyksta gatvių protestai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas.

Maskva buvo uždraudusi skrydžius į Gruziją ir anksčiau: 2006-ųjų spalį, kai dvišaliuose santykiuose buvo išaugusi įtampa, ir 2008-ųjų rugpjūtį, kai buvo įsiplieskęs penkių dienų karas dėl separatistinių Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų.