Kairiųjų pažiūrų lyderis, dažnai pavadinamas inicialais AMLO, niekuomet nėra susitikęs su D. Trumpu, tačiau jiedu yra kalbėjęsi telefonu. A. M. Lopezas Obradoras taip pat stengėsi užmegzti su Jungtinių Valstijų lyderiu draugiškus santykius, nepaisant D. Trumpo grasinimų ir ultimatumų, kuriuos išprovokavo migrantų iš Centrinės Amerikos antplūdis prie Meksikos ir JAV sienos.

Pagal šalių pagrindinį susitarimą Meksika įsipareigojo pasiųsti 6 000 Nacionalinės gvardijos narių savo pietinės sienos apsaugai sustiprinti, taip pat išplėsti programą, pagal kurią priimami amerikiečių grąžinami migrantai, kol Jungtinės Valstijos tvarko jų prašymus suteikti prieglobstį.

Jeigu Vašingtonas po 45 dienų nutars, kad Meksiko pastangos pažaboti migraciją nepakankamos, tuomet Meksikos vyriausybė „imsis visų būtinų priemonių pagal šalies įstatymus“, kad susitarimo sąlygos būtų išpildytos per tolesnes 45 dienas, sakoma susitarime, kuris buvo paskelbtas anksčiau šį mėnesį.

Meksikos prezidentas pasiūlė D. Trumpui šio laikotarpio pabaigoje surengti susitikimą.

„Tikrai surengsime tokį susitikimą ateityje“, – sakė A. M. Lopezas Obradoras per savo eilinę spaudos konferenciją.

„Su pagarba rekomenduoju, kad jis įvyktų rugsėjį... Norime įvertinti susitarimo rezultatus, ir galėtume padaryti tai kartu“, – pridūrė jis.

D. Trumpas, kuris Meksikoje nesilankė nuo savo prezidentinės kampanijos prieš kelerius metus, kai pažadėjo pastatyti sieną tarp JAV ir pietinės kaimynės ir dar priversti meksikiečius už ją sumokėti, ketvirtadienį sakė, kad taip pat norėtų susitikti su A. M. Lopezu Obradoru.

„Man jis patinka“, – JAV televizijai, transliuojančiai ispanų kalba, „Telemundo“ apie Meksikos lyderį sakė D. Trumpas.

Paklaustas, ar taip pat galvoja apie kolegą amerikietį, Meksikos vadovas žurnalistams atsakė: „Tai kitas reikalas.“

„Pastebėjau, kad jis pagarbiai su manimi elgiasi, ir noriu abipusės pagarbos“, – sakė A. M. Lopezas Obradoras.

Gegužę JAV pareigūnai pasienyje su Meksika sulaikė 144 tūkst. migrantų.

Dauguma jų yra atvykėliai iš Centrinės Amerikos šalių Salvadoro, Gvatemalos ir Hondūro, bandantys pabėgti nuo skurdo ir gaujų smurto regione.