Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas Kinijos prezidentui pasakė, kad jo vizitas yra galimybė pademonstruoti „pasauliui KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir Kinijos draugystės pastovumą ir neįveikiamumą“, pranešė naujienų agentūra KCNA.

Tokiu metu, kai „vyksta rimtos ir sudėtingos permainos tarptautinėje arenoje ir regione“, nurodoma pranešime, abu lyderiai susitarė „skatinti glaudžią strateginę komunikaciją“ ir plėtoti savo „bendrus interesus“.

Pchenjanas darė viską, kad deramai sutiktų Xi Jinpingą, tapusį pirmuoju Kinijos lyderiu, apsilankiusiu šalyje per pastaruosius 14 metų, per kuriuos Pchenjanas atliko penkis branduolinius bandymus ir leido raketas, galinčias pasiekti JAV žemyninę dalį.

Kinija visada buvo suinteresuota stabilumu savo kaimynystėje, todėl Šiaurės Korėjos branduolinės provokacijos sukėlė įtampą Šaltojo karo laikų sąjungininkių santykiuose, ir Pekinas parėmė Jungtinių Tautų sankcijas Pchenjanui, o Kim Jong Unas daugiau nei šešerius metus po inauguracijos nesurengė vizito į Kiniją.

Pernai diplomatijos griebęsis Šiaurės Korėjos lyderis patikino, kad Xi Jinpingas – svarbios diplomatinės sąjungininkės, produktų ir pagalbos tiekėjos lyderis – yra pirmasis valstybės vadovas, su kuriuo jis susitinka.

Kim Jong Unas vėliau dar tris kartus vyko į Kiniją susitikti su jos vadovu, ir Pchenjanas labai laukė, kad Pekinas surengtų atsakomąjį vizitą.

Apžvalgininkai sako, kad penktadienį į Kiniją sugrįžęs Xi Jinpingas ketina pasinaudoti šia savo kelione, kad parodytų D. Trumpui, jog turi įtakos Šiaurės Korėjai, prieš kitą savaitę rengiamą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Japonijoje.

Šių į užsitęsusį prekybos karą įsivėlusių didžiųjų ekonomikų lyderiai turėtų susitikti Osakoje.

Šiaurės Korėjos ir JAV branduolinės derybos taip pat atsidūrė aklavietėje – antrasis Kim Jong Uno ir D. Trumpo viršūnių susitikimas Hanojuje anksčiau šiemet nutrūko, šalims nepasiekus jokio susitarimo dėl sankcijų Pchenjanui panaikinimo, mainais į tam tikras Šiaurės Korėjos nuolaidas.

Tačiau Šiaurės Korėjos žiniasklaida neperdavė Kim Jong Uno komentarų, vėliau paskelbtų Kinijos valstybinio transliuotojo CCTV. Remiantis pranešimu, Šiaurės Korėjos lyderis sakė, kad yra „pasiruošęs būti kantrus“ derybose su JAV, bet nori, kad „suinteresuotos šalys“ eitų į kompromisą.

Xi Jinpingas jam atsakė, kad Kinija „teigiamai įvertino“ Šiaurės Korėjos pastangas, nurodė CCTV.

Seule veikiančio Šiaurės Korėjos studijų instituto direktorius Jeong Young-tae sakė, kad viršūnių susitikimo reikšmė yra ta, kad Kinija užtikrino Pchenjanui savo tvirtą paramą šiame procese.

„Xi (Jinpingas) sako, kad padės Kim (Jong Unui) atlaikyti JAV spaudimą ir ragina Kim laikytis savo reikalavimų“, – sakė ekspertas naujienų agentūrai AFP.

Pchenjanas daug kartų ragino Vašingtoną įvesti „naują skaičiavimo metodą“ derybose. Pietų Korėjos valstybinio Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Hong Minas nurodė, jog Kinijos parama atvėrė Kim Jong Unui „politinę ir diplomatinę galimybę vėl atnaujinti derybas su JAV“.

„Draugiška meilė“

Šiaurės Korėjos pareigūnai pasiuntė dešimtis tūkstančių šalies gyventojų pasveikinti Xi Jinpingą išsirikiavus šalikelėse, pranešė KCNA. Remiantis pranešimu, taip Šiaurės Korėjos gyventojai parodė savo „draugišką meilę“ Kinijos piliečiams, kurie su jais „dalinasi džiaugsmais ir rūpesčiais“ socialistiniame kelyje.

Kim Jong Unas ir Xi Jinpingas kartu pravažiavo Pchenjano gatvėmis „Mercedes Benz“ limuzinu atviru stogu, o ketvirtadienio vakarą Kinijos lyderis su savo delegacija stebėjo įspūdingą masinį gimnastų pasirodymą stadione.

Jame galima buvo pamatyti kelias scenas iš Kinijos ir Korėjos istorijos, įskaitant Korėjos kare petys petin besikaunančius abiejų valstybių karius besikeičiančiame fone. Šį foną kūrė tūkstančiai vaikų, vartančių spalvotų knygų lapus, iš kurių susidėliodavo įvairūs šūkiai apie šalių draugystę, padėkos žodžiai ir abiejų šalių lyderių portretai.

Tarp renginyje nuskambėjusių dainų buvo „Aš tave myliu, Kinija“, o laikraštis „Rodong Sinmun“, Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos ruporas, pirmajame puslapyje išspausdino Kinijos lyderį sveikinančių Kim Jong Uno ir jo žmonos Ri Sol Ju nuotraukas.

Per 1950–1953 metų Korėjos karą Kinija į Šiaurės Korėją pasiuntė milijonus karių, dar vadinamų „Kinijos liaudies savanoriais“, išgelbėjusių šalį nuo pralaimėjimo. Apibūdindamas šalių santykius Mao Zedongas sakė, kad jos yra „artimos kaip lūpos ir dantys“.

Šiais laikais Kinija laiko Šiaurės Korėją strateginiu buferiu nuo Pietų Korėjos, kur JAV laiko 28,5 tūkst. karių.