Trečiadienį Koimbatoro mieste buvo sulaikyta mažiausiai 550 žmonių – jie priešais savivaldybės būstinę protestavo su tuščia vandeniui skirta tara, kaltindami pareigūnus aplaidumu ir netinkamu valdymu. Tuo metu keturi vandens telkiniai, aprūpinantys vandeniu Čenajų, valstijos sostinę ir šeštą pagal dydį Indijos miestą, beveik išdžiūvo.

Didžiausias mieste Pužalio ežeras yra didelis vandens telkinys, kurį galima matyti „Maxar“ palydovinėje nuotraukoje. 2018-ųjų birželio 15-ąją jis buvo pilnas mėlyno vandens.

Po metų telkinys susitraukė – iš jo liko beveik tik išdžiūvusio ežero dugnas.

Tokia pati lemtis ištiko ir labiau į pietus nutolusį mažesnį Čembarambakamo tvenkinį – tik giliausiose jo vietose dar yra likę vandens.

Čenajaus gyventojai ketvirtadienį sulaukė šiokio tokio atokvėpio – miestą atgaivino pirmasis šiemet smarkus lietus.

„Per artimiausias dvi dienas mieste laukiama nuo nedidelio iki vidutinio smarkumo lietaus. Jis palengvins čia tvyrantį didelį karštį“ – CNN sakė daktaras S. Balachandranas, vyresnysis Indijos meteorologijos departamento pareigūnas.

Pasak Tamilnado valstijos meteorologijos departamento, tai buvo pirmas smarkus lietus nuo pat gruodžio.

„Deja, prognozės rodo nedidelio arba vidutinio stiprumo lietų, o telkiniai yra beveik visiškai išdžiūvę. Tad toks lietus nepadės jų papildyti – tik suteiks palengvėjimą kenčiantiems nuo karščio. Tokio lietaus, kuris galėtų pripildyti telkinius, nenumatoma iki lapkričio“, – skelbia departamentas.

Čenajuje ketvirtadienį užfiksuoti 29 milimetrai kritulių – daugiausia mieste per pastaruosius šešis mėnesius.

Kadangi požeminių vandenų lygis yra žemas, o lietaus vandenį surenkančiuose telkiniuose jo nepakanka, valstijos valdžia ėmė gabenti vandenį tiesiai į Čenajaus rajonus, kur nusidriekė eilės – šimtai gyventojų laukia savo menkos dozės.

„Ateinu čia vandens su savo kaimyne ir sūnumis kiekvieną naktį ir ankstyvą rytą“, – sako Čenajaus gyventoja N. Bhagyalakshmi. Drauge su sūnumis ji kiekvieną rytą namo partempia apie 20 puodų vandens.

Čenajaus situacija atspindi šiuo metu visoje šalyje vykstančią krizę: Indiją užplūdo didžiulė karščio banga, o miestai nuo Mumbajaus iki Delio susiduria su menkstančiu vandens tiekimu.

Žmonės jau pradėjo kovoti dėl vandens – Čenajuje būta nedidelių susidūrimų. Pasitaikė atvejų, kai į miestus vandenį gabenantys sunkvežimiai užgrobiami, užpuolami jų vairuotojai, sakė Jyoti Sharma, FORCE, Indijos nevyriausybinės organizacijos, dirbančios vandens išsaugojimo srityje, įkūrėja ir vadovė.

Reaguodama į Tamilnado valstijoje vykstančią krizę, opozicinė partija „Dravida Munnetra Kazhagam“ (DMK) birželio 22-ąją visus valstijos gyventojus kviečia į protestą.

„Valstijos valdžia netgi nepripažįsta, kad ištiko vandens krizė. Jeigu tik ji tą pripažintų, galėtume rasti sprendimą“, – sako DMK narys Saravananas Annadurai.

S. Annadurai apkaltino valstijos vyriausybę, kuriai vadovauja „Visos Indijos Anna Dravida Munnetra Kazhagam“ partija (AIADMK), priklausanti premjero Narendra Modi valdančiajai koalicijai, „ignoruojant pranešimus ir vertinant juos kaip pernelyg žiniasklaidos ir opozicijos išpūstus“.
S. Annadurai pridūrė, kad „restoranai uždaryti, moksleiviai mokosi mokyklose, kuriose nėra vandens, informacinių technologijų kompanijų darbuotojų prašoma pasilikti namie“.

Valstijos aukščiausiasis Madraso teismas nurodė Čenajaus vandens tiekimo tarnybai iki kitos savaitės pateikti vandens trūkumo ataskaitą.

AIADMK atstovai į prašymą pakomentuoti situaciją neatsakė.

Netinkamas valdymas klimato kaitos akivaizdoje

Sausra Indijoje yra kasmet ištinkantis reiškinys. Mažesni miestai ir anksčiau jau buvo patyrę vandens trūkumą. Tačiau Čenajus yra vienas pirmųjų didžiųjų miestų, susidūręs su tokiu dideliu vandens trūkumu, kurį dar labiau apsunkina klimato kaitos, šalį užplūdusios karščio bangos ir prasto planavimo derinys.

Sezoninės musoninės liūtys, kiekvienais metais atnešančios palengvėjimą ir papildančios šalies vandens telkinius, šiemet vėluoja. Paprastai jos prasideda lygiai tuo pačiu metu birželio pradžioje ir pamažu apima šalį, tačiau šiemet kai kuriose vietovėse liūtys vėluoja daugiau nei dvi savaites.
Čenajuje musoninės liūtys turėjo prasidėti iki birželio 1-osios, tačiau jų dar laukiama, teigia Indijos meteorologijos departamentas. Lietaus aprėpiamumas ir stiprumas visoje šalyje šiuo metu yra maždaug perpus mažesnis nei įprasta tokiu metu.

Nepastovūs krituliai nukreipė dėmesį į alternatyvių vandens surinkimo sistemų nepakankamumą, o Tamilnado gyventojai kaltina valstijos vyriausybę dėl netinkamo valdymo.

Kai staiga pratrūksta retai pasitaikančios liūtys, infrastruktūrai dažnai nepavyksta tinkamai sukaupti vandens, sako J. Sharma.

„Dirva labai greitai sudrėksta, nėra veikiančių vandens surinkimo sistemų, upės prisipildo, vandeniui nėra kur pasilikti, tad jis keliauja į jūrą ir iš miesto“, – aiškina J. Sharma.

Indija taip pat yra smarkiai priklausoma nuo požeminio vandens, bet ilgi dešimtmečiai žemės gręžimo, norint pasiekti vandenį, paskatino didelį vandens išeikvojimą.

Pasak 2017-ųjų Tamilnado vyriausybės ataskaitos, Čenajaus lūšnynuose gyvena apie 820 tūkstančių žmonių. Tai mažas pajamas gaunančios šeimos, neturinčios prieigos prie brangių privačių vandens cisternų ar lietaus vandens surinkimo sistemų, todėl jos yra beveik visiškai priklausomos nuo požeminio vandens, o tokios krizės jas paliečia labiausiai.