Ankstyvą birželio 21 d. rytą opozicijos lyderiai prižadėjo sugrįžti į Tbilisio gatves ir surengti dar vieną protestų naktį.

„19 val. [vietos laiku] vėl susitiksime Rustaveli alėjoje. Reikės susitarti dėl veiksmų plano su kitais“, – sakė Grigolas Vašadzė, partijos „Naujasis Sakartvelas“ lyderis.

Tbilisio valdžios pareigūnai birželio 21 d. ryte pranešė, kad apie 70 žmonių, įskaitant 39 policijos pareigūnus, buvo sužeista per visą naktį iki ankstyvo ryto prie parlamento pastato vykusius susirėmimus tarp teisėsaugos pareigūnų ir protestuotojų.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad buvo sulaikyti keli žmonės, tačiau smulkesnės informacijos nepateikė.

Policija naudojo ašarines dujas ir šaudė guminėmis kulkomis, kad išsklaidytų minią. 5 val. protestuotojų beveik nebeliko.

„Šiandieniniai vyriausybės veiksmai yra visiškai nelegalūs žmonių atžvilgiu“, – sakė G. Vašadzė.
„Dabar svarbu išsiaiškinti, kas buvo sulaikyti, kas atsidūrė ligoninėje ir kokia jų būklė“, – pridūrė jis.
Visuomenės pasipiktinimo banga kilo birželio 20 d., kai Rusijos įstatymų leidėjas Sergejus Gavrilovas užėmė parlamento pirmininko vietą, simboliškai primindamas nepageidaujamą Rusijos įtaką mažesniajai kaimynei.

S. Gavrilovas yra Rusijos Dūmos žemutinių rūmų Komunistų partijos narys. Jis atvyko į Tbilisį pirmininkauti Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos (TOA) visuotiniam susirinkimui, kuriame dalyvauja įstatymų leidėjai iš visos Europos.

Sakartveliečiai S. Gavrilovą laiko Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininku ir teigia, kad politikas pritaria Rusijos skiriamai paramai Sakartvelo separatistų kontroliuojamiems Pietų Osetijos ir Abchazijos regionams. Šis klausimas, ko gero, yra opiausias Sakartvelui.

Sakartvelo prezidentė Salome Zurabišvili S. Gavrilovo veiksmus pavadino „dideliu nusikaltimu“, tačiau sakė nepateisinanti pilietinių neramumų ir užsiminė, kad kažkas organizavo protestą.
„Parlamento pirmininko kėdėje sėdintis rusas buvo įžeidimas šaliai ir jos garbei, tačiau tai nepateisina dirbtinai sukeltos protestų bangos, siekiant įsiveržti į parlamentą ir įvykdyti perversmą“, – sakė ji.

Tbilisio pastangos atgauti atskilusių regionų kontrolę ir prisijungti prie Vakarų organizacijų, įskaitant NATO, 2008 m. sukėlė penkių dienų karą su Rusija.

Sakartvelas teigia, jog V. Putinas stengiasi išlaikyti šalį Rusijos įtakos zonoje.

Kai po pertraukos S. Gavrilovas ketino sugrįžti į parlamento pirmininko vietą, Sakartvelo parlamento nariai jam užtvėrė kelią ir pareiškė, kad neleis rusui „niekinti valstybinių institucijų“, informavo vietos žiniasklaida.

Po konfrontacijos parlamente ortodoksų asamblėja buvo nutraukta, o apsaugos darbuotojai išlydėjo S. Gavrilovą ir jo delegaciją iš pastato.

Prie parlamento ėmė būriuotis protestuotojai, kurie reikalavo parlamento pirmininko Iraklio Kobachidzės atsistatydinimo. Kai kurie iš susirinkusiųjų mojavo Sakartvelo, Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų nuotraukomis, kiti laikė plakatus su užrašu „Rusija – okupantė“.
I. Kobachidzė, kuris buvo išvykęs darbo vizito į Baku, teigia liepęs nedelsiant nutraukti ortodoksų asamblėją, vos išgirdęs naujienas.

„Šiandien parlamente pamatytas vaizdas visiems buvo labai nemalonus. Rusija yra okupavusi 20 % mūsų šalies teritorijos, o jos atstovas sėdėjo parlamento pirmininko kėdėje“, – sakė jis.

Artėjant vidurnakčiui, kai prie parlamento besibūriuojančiųjų skaičius siekė tūkstančius, kai kurie žmonės pamėgino įsiveržti į pastatą.

Vieni protestuotojai mėtė įvairius daiktus į ilgą policijos pareigūnų eilę. Policininkai vilkėjo riaušėms malšinti skirtą aprangą ir stengėsi prisibrauti pro minią. Kiti atiminėjo pareigūnų šalmus ir skydus.

Tuomet policijos pareigūnai davė atkirtį – iš pradžių į minią ėmė šaudyti ašarinių dujų kanistrus. Protestuotojai leidosi bėgti prisidengę veidus marškinėliais ir rankomis, kad apsisaugotų nuo dujų.

„Ašarinių dujų pateko į mano akis ir gerklę. Iššautas ne vienas kanistras“, – beveik vidurnaktį „Twitter“ parašė Onnikas Krikorianas, Sakartvele gyvenantis fotografas, taip pat bendradarbiaujantis su informacine agentūra „Stratfor“.

Vyro teigimu, policininkai „visai pašėlo“ ir „nuolat šaudė“ ašarinių dujų kanistrus.

Paskui riaušių malšintojai į likusius protestuotojus ėmė šaudyti guminėmis kulkomis. Nemažai žmonių buvo sukruvintas veidas ir kitos kūno vietos. Nukentėjusiuosius išvežė atvykę greitosios medicinos pagalbos automobiliai.

JAV ambasada Sakartvele sakė, kad supranta, kodėl gyventojai pasijuto „įžeisti“ S. Gavrilovo veiksmų, tačiau visų paprašė „nusiraminti, valdytis ir veikti pagal konstituciją“.

S. Gavrilovas Dūmos interneto svetainėje pareiškė, kad Sakartvelo perlamentą užėmė radikalai. Taip pat jis pridėjo, jog Rusiją ir Sakartvelą „vienija broliški ortodoksiniai ryšiai“.

TOA buvo įsteigta 1994 m. Graikijoje. Remiantis 2013 m. visuotinio susirinkimo deklaracija, organizacijos tikslas – skatinti vienybę tarp krikščionių ortodoksų, vadovaujantis krikščioniškomis ir demokratiškomis vertybėmis bei principais.

Premjeras: opozicijos lyderiai atsakys už neramumų organizavimą

Gruzijos vyriausybės vadovas Mamuka Bachtadzė penktadienį pareiškė, kad praėjusios nakties neramumų prie parlamento rūmų Tbilisyje organizatoriai neliks nenubausti.

„Nuoširdžiu liaudies protestu pasinaudojo destruktyvios politinės jėgos, pažeidusios konstituciją. Revanšistinė opozicija organizavo smurto proveržį, buvo surengtas parlamento šturmas, ir visuomenė tiesioginiame televizijos eteryje matė, kaip smurtaujama prieš mūsų policininkus“, – sakė premjeras per spaudos konferenciją praėjusią naktį.

„Matėme revanšo trokštančių destruktyvių politinių lyderių organizuotą smurtą. Deja, per atsakomybės nejaučiančios opozicijos pakurstytą smurto proveržį nukentėjo piliečių ir policininkų“, – sakė jis.

Anot M. Bachtadzės, policija veikė vadovaudamasi įstatymais, „apgynė valstybę, visuomenę ir užkirto kelią nusikaltimui“.

„Dabar mūsų pagrindinis uždavinys – pasirūpinti visais nukentėjusiaisiais“, – sakė premjeras.

Jis pridūrė, kad valdančioji partija „Gruzijos svajonė“ neketina vengti atsakomybės.

„Rytoj procesai tęsis, mes nevengsime atsakomybės ir reikalausime atsakyti mūsų komandos narių, kurių sunkios klaidos sukėlė šią krizinę situaciją“, – kalbėjo M. Bachtadzė.

„Tuo pat metu mes pasirūpinsime, kad būtų teisiškai įvertinti destruktyvios opozicijos lyderių veiksmai“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

Anot jo, šiems asmenims teks atsakyti už bandymus organizuoti masinius neramumus ir destabilizuoti šalį.