Gruzijos premjero pavaduotojas Mamuka Bakhtadze sakė, kad protesto metu sužaloti 39 policijos pareigūnai ir 30 protestuotojų.

Opozicinio Vieningojo nacionalinio judėjimo deputatas Romanas Gociridzė savo ruožtu sakė, kad sužeistųjų yra per 100.

„Protestuotojai reikalauja pirmalaikių parlamento rinkimų ir parlamento pirmininko bei vidaus reikalų ministro atsistatydinimo“, – AFP sakė vienas iš opozicinės partijos „Europietiškoji Gruzija“ lyderių Gigis Ugulava.

„Taikiais protestais pasieksime, kad šie reikalavimai būtų įvykdyti“, – pridūrė jis.

Apie 10 tūkst. protestuotojų susirinko prie parlamento po kontroversiško Rusijos įstatymų leidėjo Sergejaus Gavrilovo pasisakymo. Kai kurie prasiveržė pro policijos užtvaras ir pateko į parlamento kiemą.

Policininkai juos nustūmė atgal, ir protestas tęsėsi daugmaž taikiai iki vidurnakčio, kai policija pradėjo šaudyti guminėmis kulkomis, leisti ašarines dujas ir panaudojo akustinę bei vandens patrankas.

Apie 3 000 demonstrantų trumpam išsisklaidė, bet vėliau atnaujino protestus.

Taip pat pranešta, kad Rustavelio prospekte Tbilisyje susirinkę protestuotojai praėjusią naktį įsiveržė į vieną iš valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ būstinių ir ją nusiaubė.

Gruzijos Pirmojo kanalo duomenimis, protestuotojai sudegino partijos būstinėje rastas „Gruzijos svajonės“ vėliavas.

„Protestuotojai reikalauja pirmalaikių parlamento rinkimų ir parlamento pirmininko bei vidaus reikalų ministro atsistatydinimo“, – AFP sakė vienas iš opozicinės partijos „Europietiškoji Gruzija“ lyderių Gigis Ugulava.

„Taikiais protestais pasieksime, kad šie reikalavimai būtų įvykdyti“, – pridūrė jis.

Demonstrantai prie Sakartvelo parlamento susirinko ketvirtadienio popietę, protestuodami dėl S. Gavrilovo kalbos per kasmetinė Tarpparlamentinę stačiatikybės asamblėją (TOA) – ortodoksiškų šalių parlamentarų forumą.

Rusijos parlamento nario apsilankymas griežtai provakarietiškos Gruzijos parlamente išprovokavo įtūžį šalyje, 2008 metais įsitraukusioje į trumpą, bet kruviną karą su Maskva dėl separatistinių Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų.

Grupė opozicijos įstatymų leidėjų pareikalavo, kad Rusijos delegacija paliktų plenarinių posėdžių salę.

Naktį per demonstraciją prasiveržus smurtui, opozicija paragino penktadienį vakare surengti naują taikų protesto mitingą.

„Akcija bus visiškai taiki ir prasidės 19 valandą. Po to, kas įvyko, šio proceso sustabdyti nebebus įmanoma“, – sakė vienas iš „Europietiškosios Gruzijos“ pirmininkų Giga Bokerija.

„Reikalaujame, kad nedelsdami atsistatydintų parlamento pirmininkas (Iraklijus) Kobachidzė, vidaus reikalų ministras (Georgijus) Gacharija, taip pat būtų priimtos rinkimų įstatymų pataisos, įskaitant perėjimą prie proporcinės rinkimų sistemos“, – pridūrė jis.

„Nepriimtina“

Gruzijos oligarchas Bidzina Ivanišvilis, valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ lyderis, laikomas vienu įtakingiausių žmonių šalyje, pareiškė, kad „visiškai pritaria nuoširdžiam Gruzijos piliečių pasipiktinimui“.

„Nepriimtina, kad šalies okupantės atstovas pirmininkauja forumui Gruzijos parlamente“, – sakė milijardierius verslo magnatas.

Jis pridūrė pasakęs parlamento pirmininkui I. Kobachidzei „nedelsiant sustabdyti“ TOA posėdį.

JAV ambasada Tbilisyje išplatino pareiškimą, kuriame paragino „visas šalis išlaikyti ramybę, santūrumą ir visada laikytis konstitucijos“.

Anot ambasados, ji supranta „daugelio žmonių Sakartvele jaučiamą skausmą“.

TOA, kurios būstinė yra Atėnuose, yra nuolatinis tarptautinis ortodoksiškų šalių parlamentarų forumas.

Ne vienus metus tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrojusi įtampa per kraštus išsiliejo 2008 metų rugpjūtį, kai tuometinis Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvlis pradėjo didelę karinę operaciją prieš Pietų Osetijos separatistų pajėgas, kurios iš pabūklų apšaudė vietinių gruzinų kaimus.

Maskva į tai reagavo ginkluotu įsiveržimu į Gruzijos teritoriją – buvo užimti dideli šalies plotai, bombarduojami įvairūs objektai.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Gruzijos atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip „neteisėtą karinę okupaciją“.

Pietų Osetija ir Abchazija sudaro apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

Kas išprovokavo protestą?


Ketvirtadienį Gruzijoje vyko Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos (TOA) generalinės asamblėjos susitikimas. Per jį S. Gavrilovas, kuris yra asamblėjos prezidentas, užėmė Gruzijos pirmininko vietą, iš kurios kreipėsi į asamblėjos dalyvius.

Tai išprovokavo opozicijos nepasitenkinimą, kuri per pertrauką užėmė jo vietą ir nebeleido tęsti susitikimo.

Po incidento delegacijos pratęsė susitikimą viešbutyje, rusų delegacija skubiai išskrido atgal į Maskvą.

Kaip praneša „Interfax“, keletas opozicinių partijų paragino savo rėmėjus atvykti į protestą prieš S. Gavrilovo dalyvavimą asamblėjoje.

Gruzijos gyventojai S. Gavrilovą vertina kaip Vladimiro Putino sąjungininką ir Rusijos remiamų separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų rėmėją. Be to, kaip skelbia dienraštis „Kommersant“, Gruzijos opozicija mano, kad S. Gavrilovas dalyvavo 1992–1993 m. Gruzijos ir Abchazijos kare Abchazijos pajėgų pusėje. Pats S. Gavrilovas tai neigia.

S. Gavrilovas organizacijos prezidentu išrinktas 2018 metais.

Tarpparlamentinė ortodoksų asamblėja yra organizacija, skatinanti stačiatikių interesus atitinkančių sprendimų priėmimą. Ji susikūrė 1993 metais Graikijos iniciatyva. Šiandien organizacijai priklauso 25 valstybės, tarp jų ir Lietuva.

Rusija ir Gruzija yra nutraukusios diplomatinius ryšius po karinio konflikto separatistiniuose Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose 2008-aisiais.

Papildyta 04:25 Netoli filharmonijos pastato dalis protestuotojų stato barikadas

Dalis protestuotojų stato barikadas netoli Gruzijos filharmonijos pastato, praneša vietos žiniasklaida. Protestuotojai atitvėrė gatvę autobusu iš šiukšlių konteineriais.

Paryčiui policija išstūmė protestuotojus iš Rustavelio prospekto, jie stumiami į Respublikos aikštę, kur prasidėjo suėmimai.

Protestas Gruzijoje

Papildyta 04:01 Protestuotojai įsiveržė į valdančiosios partijos būstinę

Naktį protestuotojai įsiveržė į vieną iš valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ būstinių, kur sudegino partijos vėliavas, pranešė Gruzijos „Pirmasis kanalas“.

Opozicijos lyderių tarp protestuotojų nėra.

Gruzijos televizija taip pat praneša, kad protestuotojai Tbilisio gatvėse daužo automobilių langus ir laužo suoliukus. Policija vis dar bando sutramdyti protestuotojus.

Skelbiama, kad per protestus nukentėjo ir keli įvykio vietoje dirbantys žurnalistai.

Papildyta 02:37 Protestuotojai stato barikadas

Situacija lieka įtempta. Policija Tbilisio gatvėse vis dar vaiko protestuotojus, kurie mėto į policiją įvairius daiktus. Nepatvirtintais duomenimis, į specialiųjų pajėgų pareigūnus iš minios buvo paleisti fejerverkai.
Iš viso per protestą sužeista per 50 žmonių abiejose pusėse, trims sužeistiesiems klinikose atliekamos operacijos.

Rusijos televizijos kanalas „Rustavi 2“ skelbia, kad protestuotojai pradėjo statyti barikadas iš stalų, kėdžių ir šiukšlių dėžių. Kai kurie iš protestuotojų apsiginklavę lazdomis. Jie skanduoja antirusiškus šūkius ir reikalauja „baigti okupaciją Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose“.

Protestas Gruzijoje

Papildyta 01:37 Policija išvaikė protestuotojus prie parlamento

Naujienų agentūra „Interfax“ praneša, kad Gruzijos specialiosios pajėgos išvaikė protetuotojus prie parlamento ir juda toliau link „Radisson“ viešbučio, kur šiuo metu yra apie 100 protesto dalyvių.

Įvykio vietoje dirbantis agentūros korespondentas teigia, jog policija suėminėja protestuotojus, tačiau šie neskuba skirstytis.

Gatvėse daug greitosios pagalbos mašinų. Medikai teikia pagalbą sužeistiesiems.

Papildyta 01:31 Specialiosios pajėgos pradėjo šaudyti į minią iš vandens patrankų

Papildyta 01:04 Situacija darosi vis labiau įtempta. Pranešama, kad policija šaudo į minią guminėmis kulkomis, žmonės išvarinėjami iš Rustavelio prospekto, kur vyksta protestas. Taip pat atvažiavo gaisrinės mašinos, kurios esant reikalui panaudos vandens patrankas, skelbia „Interfax“.

Policija taip pat naudoja ašarines dujas.

Gruzijos žiniasklaida praneša, jog protestuotojai suėminėjami.

Papildyta 00:42 Sužeista jau per 50 žmonių

Naujienų agentūra TASS remdamasi Gruzijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis skelbia, kad per protestą sužeisti 52 žmonės, iš kurių 38 – policininkai.

Anksčiau buvo skelbiama, kad hospitalizuota 16 sužeistųjų, 12-os iš jų sužeidimai lengvi.

Papildyta 23:34 Gruzijos žiniasklaida praneša apie pirmąsias aukas. Pirminiais duomenimis, nukentėjo kelios dešimtys žmonių. Kai kuriems gydytojai vietoje suteikė pirmąją pagalbą.

Tūkstantinė minia Gruzijoje šturmuoja parlamentą
Anksčiau šį vakarą protestuotojai buteliais apmėtė ir vandeniu apipylė Rusijos Dūmos deputatą Sergejų Gavrilovą, kuris vadovauja Rusijos delegacijai.

Kai kurie protestuotojai nešini ES ir Ukrainos vėliavomis bei plakatais „Rusija – okupantė“, rašo BBC.

Jie reikalauja, kad atsistatydintų parlamento pirmininkas Iraklis Kobachidzė, vidaus reikalų ministras ir valstybės saugumo tarnybos vadovas.

Protestai kilo spontaniškai po to, kai S. Gavrilovas per generalinės asamblėjos sesijos atidarymą užėmė Gruzijos parlamento pirmininko vietą. Kilus opozicijos nepasitenkinimui, vėliau susitikimas nutrauktas, o Rusijos delegacija su saugumo pajėgų pagalba išvesta iš parlamento.

Protestas Gruzijoje

Tuo tarpu Gruzijos parlamento pirmininką I. Kobachidzę, kuris šiuo metu su vizitu vieši Azerbaidžane, opozicija vadina išdaviku ir reikalauja jo atsistatydinti.

Pats I. Kobachdzė teigė, jog nedelsiant reaguotų į S. Gavrilovo veiksmus, jei būtų šalyje.

Parlamentą saugoti iškviestos šalies specialiosios pajėgos. Į pastatą atvyko vidaus reikalų ministras ir premjeras.