„Sakydamas savo kalbą priminiau valstybių ir vyriausybių vadovams Europos Parlamento poziciją dėl naujojo Komisijos pirmininko paskyrimo procedūros“, – po susitikimo su bloko šalių lyderiais Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Tajani.

Jis informavo Europos lyderius, kad dauguma EP frakcijų pasisako už pagrindinio kandidato (vok. spitzenkandidat) paskyrimo principą, numatantį, kad EK pirmininku tampa vienos iš partijų rinkimų sąrašo lyderis.

Pasak A. Tajani, parlamentas palaiko tokį metodą jau septynerius metus, todėl EP frakcijų lyderiai neseniai gynė šį principą prieš Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką Donaldą Tuską.

„Tai nėra vardų klausimas... Tai – signalas siekti didesnės demokratijos ir skaidrumo. Pagal (ES) sutartį tai neprivaloma, bet demokratijos ir politikos požiūriu, manau, kad tai turi būti privaloma“, – paaiškino A. Tajani.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad renkant EK – bloko pagrindinės vykdomosios valdžios struktūros – vadovą pavyks išvengti „tarpinstitucinio karo“.

„Istorija su spitzenkandidat nėra parlamento kaprizo klausimas. Tai politinio skaidrumo ir demokratijos klausimas. Tai nenumatyta sutartyje, bet reikia priimti politinį sprendimą“, – pridūrė EP vadovas.

Atsakydamas į klausimą ar pagrindinė politinė jėga parlamente – centro dešinės Europos liaudies partija (EPP) – ketina keisti savo pagrindinį kandidatą vokietį Manfredą Weberį, nes socialistų ir liberalų frakcijos nenori už jį balsuoti, A. Tajani pareiškė, kad nemato pagrindo siūlyti kitą kandidatą, mat M. Weberis užsitikrino tiek bendrapartiečių, tiek ES šalių rinkėjų paramą.

„Taip pat priminiau, kad Europos Parlamentas visiškai nepriklausomai išrinks savo pirmininką liepos 2 dieną“, – pažymėjo A. Tajani.

Anot jo, EP vadovą konkurencijos sąlygomis renka parlamentarai, o Europos lyderiai negali daryti poveikio šiam procesui.