Dabartinis armijos sekretorius laikinojo gynybos sekretoriaus pareigas perims pirmadienį ir dalyvaus Belgijos sostinėje birželio 26–27 dienomis vyksiančiame Aljanso susitikime.

Ankstesnis laikinasis gynybos sekretorius Patrickas Shanahanas antradienį atsisakė dalyvauti jo kandidatūros tvirtinimo procedūroje Senate, nurodęs, kad nori daugiau laiko skirti savo šeimai.

Atvykęs į Briuselį M. Esperis susitelks į „JAV įsipareigojimus stiprinti NATO aljansą, užtikrinti lygesnį dalijimąsi našta, NATO parengties stiprinimą ir regioninių saugumo klausimų sprendimą“, sakoma Pentagono atstovo Jonathano Hoffmano pranešime.

M. Esperio, jau trečio JAV Gynybos departamento vadovo per pastaruosius šešis mėnesius, atvykimas gali būti skeptiškai įvertintas partnerių Europoje, jau anksčiau reiškusių nerimą dėl prezidento Donaldo Trumpo izoliacionistinės politikos ir jo polinkio monetizuoti aljansus.

Buvęs jūrų pėstininkų generolas Jamesas Mattisas, daugelio JAV sąjungininkų laikytas tarptautinio stabilumo sergėtoju, iš Pentagono vadovo pasitraukė pernai gruodį, reaguodamas į netikėtą D. Trumpo sprendimą išvesti amerikiečių kontingentą iš Sirijos.