Kaip matyti iš klausimų, pateiktų internetu prieš tiesioginę televizijos laidą, gyventojams rūpi ir V. Putino asmeninio gyvenimo temos. V. Putinas transliacijos metu siekė nuraminti gyventojus, kurie vis labiau reiškia nepasitenkinimą įvykdytomis socialinės apsaugos reformomis ir ypač padidintu pensiniu amžiumi. Po šių reformų prezidento reitingai smuko, gyventojai taip pat nepatenkinti stringančia ekonomika, mažėjančia perkamąja galia.

Tai buvo jau 17-oji tokia klausimų ir atsakymų sesija V. Putinui nuo 1999 metų, kai jis atėjo į valdžią. Laida prasidėjo 12 val. Maskvos (ir Lietuvos) laiku ir truko kiek daugiau nei keturias valandas.

V. Putinas tradiciškai kiek vėlavo į transliaciją, tačiau pavėlavęs maždaug 8 minutes V. Putinas atvyko į studiją.

Transliacijos vedėjai paklausė V. Putino, kaip šis ruošėsi šiai akistatai su rinkėjais ir kokie klausimai buvo užduoti dažniausiai. V. Putinas atsakė, kad atidžiai skaitė gyventojų klausimus ir pabrėžė, kad dažniausiai buvo domimasi pragyvenimo lygiu, ekonominiais klausimais, sveikatos apsauga. Taip pat užduota daug klausimų dėl infrastruktūros, šiukšlių ir sąvartynų problemų.

Vladimiro Putino „Tiesioginė linija“

Rusijos piliečiai uždavė tokius klausimus: Kada gyvenimas bent kiek pagerės? Kodėl miršta monomiestai? Kodėl tokie maži atlyginimai? Kodėl nepakanka pinigų net maistui?

Transliacijos pradžioje dominavo klausimai apie socialines problemas.

Tik praėjus daugiau nei pusantros valandos buvo paminėtas klausimas, susijęs su užsienio politika.

Laidos vedėja paklausė V. Putiną apie santykius su kaimyninėmis valstybėmis ir apie Europos Sąjungos sankcijas, kurias pratęsti bus balsuojama artimiausiu metu.

Jei nusileisim, ar kas nors pasikeis?

V. Putinas sakė, kad šiuo metu nebuvo jokių rimtų konfliktų. Prezidento paklausė, ar verta dėl didesnės ekonominės gerovės taikytis su kitomis šalimis. V. Putinas atsakė gana griežtai: „Ką reiškia taikytis? Mes su niekuo nesipykstame. Jeigu visiškai pasiduosime ir paminsime savo nacionalinius interesus, ar kas nors pasikeis?“, – retoriškai paklausė V. Putinas. Prezidentas teigė, kad Kinija vis tiek sulaukė JAV rūstybės.

„Jie nėra Kryme, jie nesusiję su konfliktu pietryčių Ukrainoje, kaip kažkas melagingai bando primesti mums, tačiau į juos vis tiek nusitaikė“. V. Putinas paminėjo tarifus Kinijai, kuriuos prilygino sankcijoms ir išskyrė „Huawei“ atvejį. Anot V. Putino, sankcijos neva padėjo sukurti iki tol Rusijoje nebuvusių pramonės šakų, čia jis paminėjo laivų variklių gamybą, kurios iki tol nei Rusijoje, nei Sovietų Sąjungoje nebuvo.

Klausimas iš Ukrainos apie Minsko susitarimus ir karo belaisvių paleidimą. V. Putinas pareiškė, kad belaisvių paleidimo – tiek ukrainiečių, tiek rusų – klausimai turėtų būti sprendžiami kompleksiškai. V. Putinas teigė, kad Ukrainoje yra Rusijos piliečių, kurie kurie kalinami neva panašiomis aplinkybėmis ir tvirtino, kad jų klausimas taip pat turi būti sprendžiamas. Neaišku, ką konkrečiai V. Putinas turėjo omenyje.

Vladimiras Putinas atsakinėja į klausimus „Tiesioginėje linijoje“

Korespondentas iš Tatarstano pakalbino pabėgėlių iš Rytų Ukrainos šeimą. Jie pasiskundė, kad Donbaso gyventojams vis dar sunku gauti Rusijos pilietybę, ir paprašė padėti Ukrainos piliečiams ją gauti skubos tvarka. „Pasižiūrėsiu, ką galima pakeisti, kad klausimas spręstųsi greičiau, ne vien popieriai svarbu. Kalbant apie jūsų šeimą, jūsų giminaičius, sprendimas bus priimtas labai greitai“, – pažadėjo V. Putinas.

Klausimas apie Volodymyrą Zelenskį: „Jūs su juo nebendraujate, o jam sunku, jis jaunas ir neapmokytas“. V. Putinas V. Zelenskį pavadino talentingu žmogumi, prisiminė, kaip jis vaidino KBN, ir tai buvo juokinga. „Tik dabar nejuokinga, dabar tragedija, o ne komedija. Jeigu jau atsidūrė tokioje vietoje, reikia problemas spręsti“, – rėžė V. Putinas. Ukrainoje daug problemų, reikia politinės valios, kurią turi pademonstruoti valdžia – įskaitant ir būtinybę sureguliuoti situaciją Donbase, sakė Rusijos prezidentas.

Užduotas klausimas apie galimą Rusijos ir Baltarusijos susijungimą. „Šiandien mes klausimo dėl jungimosi į vieną valstybę nesvarstome. Nors seniai apie tai kalbame, kad reikia sąjunginės valstybės“, – sakė V. Putinas. Rusija ir Baltarusija nemažai nuveikė dėl šio susitarimo įgyvendinimo, tačiau reikia padaryti dar daugiau, pabrėžia V. Putinas. Jis akcentavo, kad pasirašytas susitarimas dėl sąjunginės valstybės, o tai nebūtinai reiškia vieną valstybę. Anot jo, sąjungos gali būti skirtingo integracijos lygio.

„Ar įmanomas Amerikos ir Irano karas? Ką tada darys Rusija?“, – paklausta V. Putino. „Tai būtų tikra katastrofa, mažų mažiausiai visame regione“, – atsakė prezidentas. Jis įsitikinęs, kad jis išprovokuotų agresijos proveržį.

Atlyginimai, sveikatos apsauga ir pensijos

V. Putinas konferenciją pradėjo pabrėždamas, kad nors žmonės nuoširdžiai domisi šiais reikalais, kartais ne visada žino, kaip veikia konkrečios sritys.

Vedantysis prezidento paklausė apie valstybinius projektus. V. Putinas turėjo, ką pasakyti: pareiškė matantis aiškų tikslą – pagerinti gyventojų gyvenimo kokybę. Tam teko ryžtis ir nemaloniems sprendimams, pavyzdžiui, padidinti PVM, paaiškino prezidentas, tačiau galiausiai visi sprendimai pasiteisino. „Gamyba pradėjo augti, infliacija sustojo, pradėjo augti pajamos“, – sakė V. Putinas.

Gyventoja iš Samaros klausia, kada pagerės pragyvenimo lygis, kada žmonės uždirbs daugiau pinigų. Žmonėms trūksta pinigų maistui, rūbams. Moteris klausia, kada situacija pagerės?Ugniagesys Stanislavas Taukačikas iš Kaliningrado taip pat uždavė klausimą, kada padidės jo atlyginimas, kuris dabar siekia 10 tūkst. rublių.

Jis teiravosi, kada jam padidins atlyginimą – dabar jis siekia 10 tūkst. rublių, už kuriuos neįmanoma pragyventi. V. Putinas atsakė, kad algų klausimą spręsti būtina, nes minimalus turėtų būti bent 11 tūkst. rublių. „Nesuprantu, iš kur tie 10 tūkst. rublių“, – stebėjosi prezidentas. Anot jo, situacija nepaprastųjų situacijų ministerijoje labai sudėtinga, bet šiais metais ministerija skirs 4 mlrd. rublių tokių darbuotojų kaip minėtasis ugniagesys algų didinimui – „maždaug iki 32 tūkst. rublių“. „Noriu, kad dabar prie televizoriaus sėdintys žmonės ant manęs nepyktų“, – sakė prezidentas.

Studijos svečio, kuriam asmeniškai taikomos amerikiečių įvestos sankcijos, klausimas: ar norėtų V. Putinas susitikti su Donaldu Trumpu, kuris ne kartą socialiniame „Twitter“ išsakė tokį pageidavimą?
„Tokiam dialogui esame pasiruošę tiek, kiek jam pasiruošę mūsų partneriai“, – teigė V. Putinas. Jis paaiškino, kad susitikimo galimybė ne visada priklauso nuo asmeninio JAV prezidento pageidavimo, ji priklauso ir nuo kitų valdžios organų. Rusijos prezidento teigimu, prognozuojami nauji sunkumai startavusios JAV rinkimų kampanijos fone. „Kai tik kolegos bus pasirengę, mes jiems atsakysime tuo pačiu. Juo labiau, kad mums yra apie ką pasikalbėti: ir SNV-3, ir ekonomika“, – sako V. Putinas. Anot Rusijos prezidento, sankcijos – didelė amerikiečių klaida, tačiau kada nors jie atsikvošės, ir ji bus ištaisyta.

Vladimiro Putino „Tiesioginė linija“

Kitą klausimą uždavė pensininkė iš Maskvos. Moteris pasiteiravo apie pensijų augimą ir pragyvenimo lygio kokybę Rusijoje. Atsakydamas V. Putinas akcentavo, kad pensininkais būtina pasirūpinti. Jis pabrėžė, kad valstybė atidžiai seka jų padėtį.

Paskui sekė klausimai apie sveikatos apsaugos problemas. Jauna mama iš Smolensko skundžiasi negalinti gauti patenkinamų sveikatos apsaugos paslaugų. Ji skundžiasi negalinti patekti pas gydytoją ir didelėmis eilėmis poliklinikoje, kur tenka praleisti po keletą valandų.

Prasidėjo pokalbis apie sveikatos apsaugos problemas: uždaromos poliklinikos, prasta medicinos paslaugų kokybė. Tiesiogiai moteris su mažu vaiku iš provincijos sakė, kad, nepriklausomai nuo to, ar užsirašei pas gydytoją, ar ne, tenka po dvi valandas laukti „gyvoje eilėje“, o ir specialistų trūksta.

Su prezidentu susisiekė ir padėti atsakyti į sveikatos apsaugos klausimus padėjo Rusijos sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skortsova.

Vladimiras Putinas atsakinėja į klausimus „Tiesioginėje linijoje“

V. Skvorcova ilgai pasakojo apie pinigų perskaičiavimą, statybų planus, logistines problemas. Vedėjas pertraukė ministrę ir prašė atsakyti į klausimą: kodėl tokie nesklandumai su vaistais? Ministrė nieko konkretaus pasakyti negalėjo. V. Putinas pareiškė: pinigų vaistams nuo onkologinių ligų valstybė skirs du kartus daugiau.

Šiandien svarbiausia, anot V. Putino, pakeisti ekonomikos struktūrą, kliautis aukštosiomis technologijos ir skaitmeniniais sprendimais. Tik taip pavyks užtikrinti geresnę žmonių gyvenimo kokybę. Ir tai daryti reikia jau dabar, įsitikinęs prezidentas.

Kaip teigia Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, Vladimiras Putinas prieš klausimų ir atsakymų sesiją peržiūrėjo labai daug piliečių pateiktų užklausų. „Tai reiškia, kad jis puikiai supranta situaciją, supranta, kokie žmonių prioritetai, kas svarbu ir kas ne“, – sakė atstovas.

Įžvelgia atlyginimų atsigavimą šalyje

Rusijos prezidentas šių metų šou pradėjo klausimu, susijusiu su sąlyginai mažais atlyginimais darbuotojams centriniame Rusijos regione, sakydamas, kad įstatymuose turėtų būti įtvirtintas 11 tūkst. rublių (170 JAV dolerių) mėnesinis atlyginimas.

„Realiosios piliečių pajamos per pastaruosius keletą metų iš tikrųjų krito. Labiausiai jos sumenko 2016 metais. Dabar pajamos pradėjo laipsniškai atsigauti“, – akcentavo V. Putinas.

Iki šou pradžios buvo pateikta maždaug 1,5 mln. klausimų. Jie galėjo būti pateikti raštu arba tiesioginiu skambučiu iki šou pabaigos.

Praėjusiais metais V. Putinas per 4 valandas ir 20 minučių atsakė į 79 klausimus. Tam šou buvo pateikta daugiau negu milijonas klausimų.

Prezidentas sulaukė klausimo, kada iš Rusijos ekonomikos dings 10-ojo dešimtmečio ekonomistai, su kuriais neįmanomas ūkio vystymasis. V. Putinas patikino, kad tokių jau nebėra. „Juk ir Aleksejus Leonidovičius Kudrinas – ir tas dreifuoja Glazjevo pusėn“, – sakė V. Putinas.

V. Putino pasiteiravo, ar šalies ekonomika liausis blaškytis ir pagaliau bus rastas aiškus kursas. Prezidentas atsakė, kad vienos krypties ekonomikos sistemų labai mažai, ir atkreipė dėmesį į faktą, kad mišrios ekonomikos valstybės vystosi labai sėkmingai – pavyzdžiui, Kinija. Jo galva, svarbi ne sistema, o „motyvacija“.

Vedėja teiravosi, ką daryti su tiek daug pagal 228 straipsnį už grotų sėdinčių rusų, ką daryti su narkotikus nekaltiems žmonėms pakišinėjančiais policijos pareigūnais, samprotauja, galbūt vertėtų švelninti bausmę dėl 228 straipsnio.

„Apie jokį sušvelninimą čia negali būti nė kalbos. Nes grėsmė mūsų tautai ir žmonėms labai didelė“, – pareiškė V. Putinas ir pridūrė, kad už tokius nusikaltimus reikia skirti atitinkamą bausmę. Anot V. Putino, būtina griežčiau kontroliuoti teisėsaugos organų veiklą ir neleisti fabrikuoti bylų. Jokių konkrečių užduočių prezidentas neduoda.

Milijonas klausimų

Prieš kruopščiai surežisuotą šou buvo gauta daugiau nei milijonas klausimų prezidentui.

Šįmet V. Putinui teko atsakinėti į gyventojų klausimus dar neatgavus buvusio visuomenės palaikymo, sumažėjusio praėjusiais metais po kelių itin nepopuliarių žingsnių, pirmiausia dėl pensinio amžiaus ir pridėtinės vertės mokesčio padidinimo.

Vladimiro Putino „Tiesioginė linija“

Laidos metu prezidentas turi galimybę parodyti, kad jam rūpi kasdienės rusų problemos. Jis nevengia tiesioginio eterio metu paskambinti regionų pareigūnams ir viešai duoti jiems pylos.

Kartais V. Putinas pateikia tam tikrų miglotų užuominų ir apie asmeninį gyvenimą. Ši tema itin domina rusus nuo tada, kai 2013-aisiais V. Putinas per televiziją netikėtai paskelbė apie skyrybas su žmona Liudmila, su kuria jie kartu praleido beveik tris dešimtmečius ir susilaukė dviejų dukterų.

Šiais metais, panašu, prezidentui teks sulaukti ir kritiškesnių klausimų, turint galvoje jo smukusį populiarumą, kuris buvo smarkiai išaugęs po 2014 metais įvykdyto Krymo atplėšimo nuo Ukrainos. Tuo laikotarpiu jo populiarumas pasiekė anksčiau neregėtas aukštumas – beveik 90 procentų.

Sociologinius tyrimus vykdančio nepriklausomo Levados centro duomenimis, šiuo metu prezidento politikai pritaria du trečdaliai rusų.

„Svarbiausias šios klausimų ir atsakymų sesijos tikslas yra parodyti, kad Vladimiras Putinas yra pagrindinis žmonių interesų gynėjas, humaniškiausias prezidentas ir paskutinė žmonių viltis sulaukti teisingumo“, – naujienų agentūrai AFP sakė politologas Konstantinas Kalačiovas.

Jis pridūrė, kad V. Putinas gali pasinaudoti slogiomis nuotaikomis visuomenėje savo naudai.

Prezidentas pateikia save kaip „asmenį, į kurį galima kreiptis patekus į beviltišką padėtį, o jo stilius daro įspūdį daugeliui rusui“, sakė politologas.

Laidos oficialioje svetainėje skelbiami klausimai, pateikti internetu ar telefonu. Dauguma jų susiję su ekonomika ir socialiniais reikalais. Nemažai klausimų yra apie itin mažus atlyginimus provincijoje, vaikų darželių stygių ir augančias sąskaitas už komunalines paslaugas.

Ką rusai pasakoja Putinui?

Kreiptis į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną paviešinant vaizdo įrašą tampa kone tradicija. Artėjant birželio 20 d. numatytai tiesioginei transliacijai, rusai masiškai filmuojasi su viltimi, kad šalies vadovas atkreips dėmesį į jų pagalbos šauksmą ir padės išspręsti problemas.

Vaizdo įrašas turi tam tikrų pranašumų: jis leidžia ne tik nupasakoti problemą, bet ir ją pademonstruoti.

BBC Rusijos tarnyba išrinko keletą labiausiai išskirtinių vaizdo įrašų, kuriais Rusijos piliečiai kreipiasi į savo prezidentą.

Mūsų namas katastrofinės būklės

Viena Piatigorsko gyventoja ne tik kalba apie savo bėdas, bet taip pat bando jas parodyti. Iš vaizdo įrašo akivaizdu, kad namas, kuriame ji gyvena, avarinės būklės: pro stoge žiojinčią skylę lyja lietus. Moters prašymas paprastas ir suprantamas – paspartinti perkėlimo iš avarinės būklės namo operaciją.


Išvilkime kelmus, įrenkime kempingus ir pamatysime, kaip bus puiku

Volgogrado srities gyventojas Jurijus Blochinas nutarė ne kalbėti apie problemas, o leisti prezidentui pasigėrėti tenykštės gamtos grožiu. Vis dėlto jis taip pat prašo padėti – reikia išvalyti Uriupinsko rajonu tekančią upę, išvilkti iš jos kelmus – tada vietos paplūdimys iš karto taps tinkamas poilsiui.

„Išvalykime upę, išvilkime kelmus, įrenkime kokius nors kempingus ir štai – jokie turistai nevažiuos į Turkiją ir kitas užsienio šalis, o ilsėsis tėvynėje“, – įsitikinęs J. Blochinas.


Biustas ir Kirkorovas

Tinklaraštininkas Ruslanas Galiajevas iš Puškino miesto prašo V. Putino įteisinti reikalavimą dėl privalomosios atskaitomybės už gaunamus alimentus. Pasak jo, pasitaiko išties paradoksalių situacijų. Pilietis pateikė konkretų pavyzdį: buvusi žmona leidžia pinigus gražindamasi biustą arba pirkdama bilietus į Filipo Kirkorovo koncertą.

Tai, anot R. Galiajevo, nemenka problema. „Taip smukdoma alimentų mokėtojo motyvacija“, – sako jis.

„Labai svarbu pademonstruoti politinę valią ir imtis įstatymų įteisinimo iniciatyvos, – aiškina tinklaraštininkas. – Kada gi tai bus padaryta?“

Kokią kalbą supranta valdininkai?

Pamaskvy esančio Friazino gyventojai kelis metus iš eilės gina vienintelį miesto stadioną: valdžia jo vietoje norėtų matyti gyvenamuosius pastatus.

„Per poros metų laikotarpį ne kartą kreipėmės į vietos ir rajono valdžios institucijas, tačiau ten sėdintys valdininkai, atrodo, nesupranta rusų kalbos“, – aiškina vaizdo įraše nusifilmavusi moteris.

Tada prisijungia vaikai: jie dėsto problemą įvairiomis užsienio kalbomis – anglų, vokiečių, ukrainiečių, kinų, arabų ir kt.