Sveikatos apsaugos pareigūnai patvirtino, kad Muzafarpuro mieste dėl smegenų uždegimo ar infekcijos jau mirė mažiausiai 109 vaikai. Mirtina diagnozė – ūmus encefalitas. Tai neurologinė liga, kurią sukelia arba virusas, arba natūralūs toksinai, galimai susiję su ličio vaisiais.

Protesto dalyviai koneveikė pareigūnus, niekaip nesugebančius įvertinti situacijos ir priimti sprendimų, reikalavo, kad jie išdrįstų pasikalbėti.

Remiantis vietos žiniasklaida, vaizdai prie ligoninės šokiravo – raudantys vaikų netekę tėvai ir žmonės, su sunkiai segančiais vaikais rankose, maldaujantys suteikti pagalbą.

Tėvai Biharo valstijoje protestuoja prieš gydytojų ir valdžios abejingumą ligos protrūkio metu

Tiek medicinos, tiek valdžios pareigūnai į situaciją reaguoja pasyviai. Vien dvejose regiono ligoninėje gydoma per 400 vaikų, besiskundžiančių karščiavimu, silpnumu ir kliedesiais.

Ūminis encefalitas išplito keliuose Indijos rajonuose, esančiuose vargingiausiose šalies valstijose, kur vasaromis alina smarkiausi karščiai.

2014 metais ši liga Muzafarpure pasiglemžė 117 gyvybių, tačiau pastaraisiais metais situacija tik blogėja.

„Šiais metais ligos atvejų skaičius didesnis, karštis labai intensyvus ir tęsiasi labai ilgai“, – sako valstijos sveikatos pareigūnas Sanjay Kumaras.

Kas sukelia ūminį encefalitą?

Indijos sveikatos pareigūnai ir ekspertai niekaip negali tiksliai įvardyti ūmaus encefalito sindromo priežasčių ir to, ar jo prigimtis virusinė, ar konkretus toksinas.

Vietname ir Malaizijoje taip pat fiksuota ligos protrūkių, skelbiama 2012 metais paskelbtame tyrime. Abi šalys daug metų bandė pažaboti jos plitimą ir pašalinti sukėlėją. Ekspertai stengėsi susikoncentruoti į virusą, uodus ir ličio vaisius. Į pastaruosius specialistai pirštu beda ir dabar. Šis vaisius masiškai auga ir Muzafarpure.

Muzafarpuro ligoninė

„Ličio vaisių ir ūmaus encefalito ryšys išlieka mįslė. Kaip ir kitų virusų atveju, mes susiduriame su kelių veiksnių lemta problema, tiesiogiai susijusia su ličio vaisiais“, – pabrėžiama ataskaitoje. Vaikams ši infekcija pavojingesnė, nes jų imunitetas silpnesnis, sako neurologas iš Mumbajaus Neelu Desai: „Mes nežinome, ar tai virusas, ar toksinas, gautas su maistu“.

„Nuo 2008 iki 2014 metų Indijoje užfiksuota daugiau nei 44 tūkst. atvejų ir beveik 6 tūkst. mirčių nuo encefalito, daugiausia atveju Utar Pradešo ir Biharo valstijoje“, – teigiama 2017 metais „Journal of Medical Research“ paskelbtame tyrime.

Vangus valdžios atsakas

Indijos sveikatos apsaugos ministerija į Muzafarpuro miestą pasiuntė specialistų komandą, turinčią padėti suvaldyti encefalito protrūkį, skelbiama išplatintame pranešime spaudai. Taip pat informuojama apie sprendimą ten steigti naują tyrimų centrą.

„Norėdami tiksliai nustatyti ligos priežastis, privalome šiam tikslui suburti geriausius specialistus. Komanda dirbs su ūminiu encefalitu sergančiais vaikais, analizuos tokius ligos aspektus kaip periodiškumas, ligos ciklas, aplinkos ir meteorologiniai veiksniai“, – sako Indijos sveikatos ir šeimų gerovės ministras Harshas Vardhanas.

Indijos Biharo valstijos pareigūnai per pastaruosius kelerius metus ne kartą viešino perspėjimų tėvams rūpintis, kad vaikai gautų pakankamai vandens ir neitų miegoti alkani.

S. Kumaro teigimu, sergantys vaikai – „Iš neturtingų šeimų, dažniausiai prastai besimaitinantys“.
BIharo valstijos pareigūnai patvirtino, kad mirę vaikai jautė hipoglikemijos (per mažo cukraus kiekio kraujyje) simptomus.

„Kepenyse kaupiamas glikogenas. Kai nukrinta cukraus kiekis, kepenys, norėdamos atkurti pusiausvyrą, išskiria papildomai cukraus, tačiau, jeigu to papildomo cukraus nėra, tik toksinai, išskiriami jie“, – paaiškina S. Kumaras.

Pareigūnai dėl ligos protrūkio kaltina jau 30 dienų nesitraukiančią kaitrą, tačiau negali paaiškinti, ar karštis kaip nors susijęs su ūmiu encefalitu.

Dėl nepakeliamo karščio Biharo valstijos valdžia nurodė iki pirmadienio uždaryti visas mokyklas – tiek valstybines, tiek privačias.