Xi Jinpingas, kuris bus pirmasis Kinijos prezidentas, apsilankęs Pchenjane po 14 metų pertraukos, parašė straipsnį, pasirodžiusį jo dviejų dienų vizito išvakarėse Šiaurės Korėjos valstybinio laikraščio pirmajame puslapyje ir giriantį „nepamainomus“ šalių ryšius.

Kinijos prezidentas Šiaurės Korėjoje viešės ketvirtadienį ir penktadienį šalies lyderio Kim Jong Uno kvietimu. Abiejų vadovų laukia užsitęsusios derybos su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Xi Jinpingas savo vizitu gali parodyti, kad Kinija tebeturi įtakos savo Šaltojo karo laikų sąjungininkei, ir imtis vaidmens siekiant įtikinti Pchenjaną atsisakyti savo branduolinės programos.

Ši kelionė taip pat gali suteikti Kinijos lyderiui svertų kitos savaitės derybose su D. Trumpu Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Japonijoje kuluaruose, kur jie turėtų aptarti JAV ir Kinijos prekybos karą.

Kim Jong Unui galingosios kaimynės vadovo vizito apsilankymas taip pat bus naudingas. Jis turėtų priminti D. Trumpui, kad Xi Jinpingas bus pasiruošęs ateiti Pchenjanui į pagalbą, jeigu branduolinės derybos žlugtų visiems laikams.

Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos ruporo laikraščio „Rodong Sinmun“ paskelbtame nuomonės straipsnyje Xi Jinpingas rašo, kad Pekinas norėtų su Pchenjanu sukurti „didįjį planą“, kuris leistų užtikrinti ilgalaikį stabilumą Rytų Azijoje.

Jis taip pat pažadėjo, kad Pekinas atliks aktyvų vaidmenį „stiprinant komunikaciją ir koordinaciją su Šiaurės Korėja bei kitomis atitinkamomis šalimis“, kad išjudintų derybas Korėjos pusiasalyje.

Tuo metu Pchenjano metropoliteno stotelėse minios į žmonių spietėsi prie laikraščių kioskų, kad galėtų perskaityti Kinijos lyderio straipsnį.

Xi Jinpingo nuomonės skiltis buvo išspausdinta apatiniame dešiniajame pirmojo puslapio kampe. Visa viršutinė lapo pusė buvo skirta redakcijos straipsniui, raginančiam šalies piliečius tęsti Kim Jong Uno tėvo ir pirmtako Kim Jong Ilo darbus kuriant Darbininkų partiją.

„Ši nuomonės skiltis yra ypač neįprasta“, – sakė Seule dirbantis iš Šiaurės Korėjos pabėgęs ekspertas Ahn Chan-ilas.

„Kim (Jong Unui) reikia viešos Xi (Jinpingo) paramos, kad jis galėtų savo žmonėms pasakyti: žiūrėkite, mus palaiko toks galingas žmogus kaip Xi (Jinpingas)“, – sakė Ahn Chan-ilas naujienų agentūrai AFP.

„Vienoje valtyje“

Pchenjano svarbios diplomatinės sąjungininkės, produktų ir pagalbos tiekėjos lyderio vizito buvo laukiama jau seniai. Kim Jong Unas vyko į Kiniją susitikti su Xi Jinpingu keturis kartus.

Kinija ir Šiaurės Korėja nuo praėjusių metų mėgina pagerinti santykius, sušlubavusius Pekinui parėmus Jungtinių Tautų sprendimą paskelbti Pchenjanui sankcijas dėl jo branduolinės programos.

Rusija ir Kinija antradienį blokavo JAV iniciatyvą, kuria siekta nutraukti kuro tiekimą Šiaurės Korėjai. Vašingtonas tvirtina, kad Šiaurės Korėja jau viršijo nustatytą šių metų kuro importo kvotą.

Pastarąjį kartą – 2005 metais – Šiaurės Korėjoje su vizitu lankėsi kinų prezidentas Hu Jintao. Tuomet jis susitiko su Kim Jong Ilu, dabartinio vadovo tėvu.

Xi Jinpingas bus sutiktas pagal valstybinių vizitų protokolą ir lankysis prie Draugystės bokšto sostinėje.

Šį nuo pralaimėjimo Korėjos kare išgelbėjusiems Kinijos kariams skirtą paminklą pastarosiomis dienomis blizgino kariai ir darbininkai.

Trečiadienį kariai baltai perdažė juostas ant šaligatvių Pchenjano centre, karpė vejų pakraščius ir pesticidais purškė medžius, o studentai šlavė nešvarumus.

Virš Kim Il Sungo aikštės besileidžiant saulei, svarbiausiose miesto vietose šalia Šiaurės Korėjos vėliavų buvo iškeltos Kinijos valstybinės vėliavos, jomis buvo papuoštos ir miesto gatvės.

Savo straipsnyje Xi Jinpingas pabrėžė, kad šiemet minimos 70-osios Pekino ir Pchenjano santykių metinės.

„Pastaruosius septynis dešimtmečius mes nepasiduodami iriamės į priekį vienoje valtyje, skrosdami lietų ir vėją“, – parašė jis.

„Galima sakyti, kad ši draugystė yra nepamainoma, nors jos dar laukia milžiniška ateitis“, – tvirtino Kinijos vadovas.