Antradienį Berlyne stovėdama vidurdienio saulėje prie į šalį atvykusio naujojo Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio, kanclerė svyravo ir drebėjo. A. Merkel svečią pakvietė į savo kanceliariją, lauke pagarbą atidavė Vokietijos kareiviai.

Lyderės kūnas akivaizdžiai drebėjo, ir ji sučiaupė lūpas, bandydama suvaldyti situaciją, stovėdama su V. Zelenskiu lauke esant 28 °C temperatūrai, kol kariuomenės orkestras grojo abiejų šalių himnus.

Tačiau po himnų A. Merkel savijauta, regis, pagerėjo ir ji greitai nužingsniavo su Ukrainos prezidentu raudonuoju kilimu į pastatą, trumpam stabtelėjusi pasveikinti orkestrą.

Maždaug po 90 minučių surengtoje spaudos konferencijoje paklausta reporterio apie savo sveikatą, A. Merkel nusišypsojo: „Nuo sutikimo ceremonijos išgėriau bent tris stiklines vandens, kurio man labai reikėjo, ir dabar jaučiuosi puikiai.“

A. Merkel, kuriai kitą mėnesį sukaks 65-eri, plačiai nusišypsojo, išgirdusi reporterio klausimą, ar derėtų nerimauti dėl jos drebulio, ir patikino, kad jai viskas gerai.

Angela Merkel, Volodymyras Zelenskis

V. Zelenskis nesureikšmino moters savijautos ir pašmaikštavo, kad būtų jai padėjęs.
41-erių metų prezidentas sakė: „Ji stovėjo šalia ir buvo visiškai saugi.“

2014 m. Vokietijos kanclerė atidėjo televizijos interviu paskutinę minutę dėl silpnumo, tačiau jos atstovas sakė, jog ji davė interviu vėliau – pavalgiusi ir atsigėrusi.

Viešai nežinoma, ar Vokietijai nuo 2005 m. vadovaujanti moteris turi sveikatos problemų.
Vokietijos privatumo įstatymai yra labai griežti, kalbant apie tokios informacijos atskleidimą žiniasklaidai.

A. Merkel dažnai vadinama įtakingiausia Europos Sąjungos lydere ir galingiausia pasaulio moterimi.
Ji sakė pasitrauksianti iš politikos pasibaigus dabartinei kadencijai 2021 m.

A. Merkėl teigė tiesiog patyrusi dehidrataciją, pasirodžius vaizdo įrašams, kuriuose ji užfiksuota akivaizdžiai drebanti oficialios ceremonijos metu.

Tačiau Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos tarnyba nenurodo drebulio ar virpulio kaip žinomų dehidratacijos simptomų.

Paprastai vandens trūkumui organizme būdingi šie simptomai: troškulys, tamsus šlapimas, galvos svaigulys, nuovargis ir džiūstanti burna.

Angela Merkel, Volodymyras Zelenskis

Gydytojai įvertino vaizdo įrašą ir pateikė savo vertinimą. Didžiosios Britanijos įmonės „Healthspan“ medicinos direktorė, gydytoja dr. Sarah Brewer sakė: „Paprastai drebulį sukelia kelios skirtingos priežastys, pavyzdžiui, peršalimas.“

Ji pasakojo „MailOnline“, kad drebulį gali sukelti ir pernelyg aktyvi skydliaukės veikla. Nacionalinės sveikatos tarnybos teigimu, šis sutrikimas moterims pasireiškia dešimt kartų dažniau nei vyrams.
Dr. S. Brewer pridūrė, kad drebulys gali būti kai kurių vaistų sukeliamas šalutinis poveikis. JAV nacionalinė vaistų biblioteka pateikia 17 preparatų, kurie gali sukelti drebulį, įskaitant kofeiną, antibiotikus, antidepresantus, alkoholį ir nikotiną.

Nevaldomas drebulys gali būti ir žemo cukraus kiekio kraujyje požymis. Tai rimta komplikacija, dažnai varginanti diabetu sergančius asmenis.

Taip pat drebulį gali sukelti karščiavimas, baimė, stresas arba sutrikimas, vadinamas esminiu drebuliu. Remiantis tyrimų duomenimis, šis neurologinis negalavimas JK kamuoja apie 4 % vyresnių nei 40 metų amžiaus žmonių. Nėra aišku, kaip jis paplitęs Vokietijoje.

Londono universiteto Šv. Jurgio koledžo profesorius Peteris Garrardas sakė, kad A. Merkel simptomai „atitinka būdingus ortostatiniam drebuliui“.

Šis retas sutrikimas dažniausiai pasireiškia į septintąją dešimtį įžengusiems asmenims. Pacientams dreba kojos stovint, taip pat drebulys gali apimti viršutinę kūno dalį, tačiau paprastai praeina pradėjus judėti.

Prof. P. Garrardas sakė „MailOnline“: „A. Merkel drebulys atrodo rimtesnis dėl jos laisvos palaidinės ir kelnių. Drebulys paprastai praeina į ką nors įsikibus ar atsirėmus, štai kodėl kanclerė nedreba stovėdama už pultinio stalo.“

Londone gyvenanti gydytoja dr. Philippa Kaye pasakojo „MailOnline“: „Svarbu pažymėti, kad A. Merkel drebulys, regis, dingo, kai ji pradėjo eiti.“

Vokietijos lyderė nė karto viešai nekalbėjo apie savo negalavimus.

Londono universiteto koledžo neurologijos profesorius Ley’us Sanderis aiškino „MailOnline“, kad A. Merkel drebulys „tikrai nėra Parkinsono ligos simptomas“.