Visgi tebekyla klausimų dėl kitų anksčiau nenustatytų asmenų įsitraukimo į lėktuvo numušimą. Kas buvo tie žmonės, kurių slapta įrašytus telefoninius pokalbius po lėktuvo numušimo paviešino Nyderlandų vadovaujama jungtinė tyrimų grupė (JIT) ir Ukrainos saugumo tarnyba (SBU)? Kokį vaidmenį šioje operacijoje vaidino tokie liūdnai pagarsėję separatistų lyderiai kaip Igoris Bezleris, Aleksandras Chodakovskis ir Igoris Strelkovas?

Slapta įrašytais telefoniniais pokalbiais, kuriuos paskelbė valstybinė žvalgybos tarnyba (šiuo atveju – SBU), nederėtų pasitikėti jų nepatikrinus, tačiau jau yra gausybė įrodymų iš atvirų šaltinių, patvirtinančių paskelbtų telefoninių pokalbių autentiškumą. Keli iš šių įrašytų skambučių yra pokalbiai tarp separatistų ir Sergejaus Dubinskio, šaukiniu „Chmurij“, (buvusio) GRU pareigūno ir buvusio apsišaukėliškos „Donecko Liaudies Respublikos“ žvalgybos tarnybos vadovo. Jis prižiūrėjo „Buk-M1“ raketų paleidimo įrenginio, iš kurio paleista raketa numušė virš Ukrainos skridusį Malaizijos avialinijų lėktuvą, atgabenimą.

„Buk-M1“ gabenimo maršrutas, aptariamas šiuose įrašytuose pokalbiuose, tiksliai sutampa su maršrutu, palei kurį raketų paleidimo įrenginys Rytų Ukrainoje 2014-ųjų buvo nufotografuotas ir nufilmuotas. Be to, separatistų lyderiai I. Bezleris ir Nikolajus Kozicinas pripažino, kad įrašuose iš tiesų girdimi jų balsai, o balsų palyginimo analizė, kurią atliko dviejų tyrimų institucijų teismo medicinos ekspertai, patvirtino Rusijos pareigūnų Nikolajaus Tkačiovo, šaukiniu „Delfin“, ir Olego Ivanikovo, šaukiniu „Orion“, tapatybę, kaip buvo nurodyta ankstesniuose „Bellingcat“ pranešimuose.

Naujajame pranešime „Bellingcat“ skelbia konkrečias tikrąsias kelių separatistų pavardes. Šie separatistai minimi SBU informacijoje apie įrašytus telefono pokalbius, pateikiant pirminį vertinimą dėl jų galimo įsitraukimo į „Buk“ paleidimo įrenginio pervežimą ir / arba MH17 lainerio numušimą. Apie kai kurių iš šių asmenų tapatybę „Bellingcat“ ar kitos žiniasklaidos organizacijos iki šiol neskelbė.

Pilną ataskaitą galima skaityti čia.

„Donecko Liaudies Respublikos“ gynybos ministerija

„Bellingcat“ paskelbė įtariamųjų už lainerio MH17 numušimą vardus - „Bellingcat“ nuotr.

Igoris Girkinas (Strelkovas), šaukinys „Strelok“

Sąsajos su MH17: „Bellingcat“ nustatė, kad buvusio Rusijos FSB pulkininko Igorio Strelkovo balsas girdėti viename iš slaptai įrašytų pokalbių su S. Dubinskiu liepos 18-osios rytą. Pokalbis susijęs su „Buk“ raketų paleidimo įrenginio pašalinimu iš separatistų užimtos teritorijos Ukrainoje ir jo nugabenimu į Rusiją. Kadangi dauguma separatistų, kuriuos galima sieti su MH17 lainerio numušimu, buvo jam pavaldūs, tikėtina, kad jis taip pat puikiai žinojo apie „Buk“ įsigijimą ir atgabenimą iš Rusijos. Išsamioje ataskaitoje nurodomas jo artimas bendradarbiavimas su Olegu Pulatovu ir Leonidu Charčenko 2014-ųjų liepos viduryje. Abu jie, kaip manoma, užtikrino „Buk“ paleidimo įrenginio įtvirtinimą netoli paleidimo vietos.

„Donecko Liaudies Respublikos“ GRU

„Donecko Liaudies Respublikos“ GRU (nepainioti su Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU) 2014-aisiais buvo „Donecko Liaudies Respublikos“ karinės žvalgybos agentūra. Jai vadovavo S. Dubinskis. Grupė koordinavo „Buk“ gabenimą per separatistų kontroliuojamą teritoriją liepos 17-ąją ir 18-ąją, taip pat užtikrino „Buk“ paleidimo įrenginio įtvirtinimą raketos paleidimo vietoje Snižnės pietuose. Ši grupė taip pat gali būti susijusi su sprendimu numušti Malaizijos avialinijų lėktuvą. Nors GRU DNR oficialiai buvo nepriklausoma nuo Rusijos, niekur nedingo įtarimai, kad iš tiesų ji iš dalies ar visiškai buvo kontroliuojama Rusijos GRU. Turint omenyje ankstesnį „Bellingcat“ tyrimą dėl GRU pareigūno O. Ivanikovo vaidmens koordinuojant „Buk“ pristatymą į separatistų kontroliuojamą teritoriją, nebekyla abejonių, kad GRU ir GRU DNR 2014-ųjų vasarą glaudžiai bendradarbiavo koordinuodamos mažiausiai dalį savo veiksmų.

Skelbia užfiksavę sistemą „Buk“ gabenusius teroristus, sprotyv.info nuotr.

Sergejus Nikolajevičius Dubinskis, šaukinys „Chmurij“

Sąsajos su MH17: Keletas slapta įrašytų telefono skambučių rodo, kad būtent S. Dubinskis paprašė atgabenti kovai parengtą „Buk“ raketų paleidimo įrenginį, kad šis pagelbėtų jo pajėgoms, kovojančioms fronto linijoje Snižnės pietuose, jis taip pat asmeniškai koordinavo atvykstančio „Buk“ raketų paleidimo įrenginio nugabenimą į raketų paleidimo vietą liepos 17-ąją.

Sergejus Nikolajevičius Dubinskis

Jis yra susijęs ir su „Buk“ pašalinimu iš paleidimo vietos ir sugrąžinimu į Rusiją po MH17 lainerio numušimo. Be to, pilnoje ataskaitoje nurodoma, kad S. Dubinskis taip pat įsakė jam pavaldiems asmenims įtvirtinti „Buk“ paleidimo įrenginį paleidimo vietoje Snižnės pietuose, o jo grupė galėjo suvaidinti pagrindinį vaidmenį nusprendžiant numušti MH17 lainerį, padarius prielaidą, jog tai buvo priešo orlaivis.

Olegas Juldaševičius Pulatovas, šaukiniai „Giurza” ir „Kalif“

Sąsajos su MH17: O. Pulatovas yra (buvęs) Rusijos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas leitenantas, kuris anksčiau buvo įvardintas kaip šaukiniu „Giurza“ prisidengiantis asmuo, minimas viename iš telefoninių pokalbių. Pilnoje ataskaitoje „Bellingcat“ pateikia naujų įrodymų, patvirtinančių, kad O. Pulatovas iš tiesų yra tas pats asmuo, kurio šaukinys yra „Giurza“, ir labai tikėtina, jog jis buvo susijęs su „Buk“ raketų paleidimo įrenginiu Snižnės pietuose įtvirtinimu.

Olegas Juldaševičius Pulatovas

Leonidas Vladimirovičius Charčenka, šaukinys „Kurmis“

Pareigos 2014 metų vasarą: nuo liepos 6 dienos vadovavo „Krot“ žvalgybos batalionui, priklausančiam antrajam vadinamosios „Donecko Liaudies Respublikos“ GRU departamentui. Iki tol savo gimtajame Konstantinovkos mieste buvo smulkesnio kariuomenės vieneto vadas.

Ryšys su MH17: L. Charčenka pasirūpino, kad į paleidimo vietą netoliese Snižnės miestelio būtų atgabenta „Buk“ sistema. Jis taip pat galėjo koordinuoti „Buk“ transportavimą iš Donecko į paleidimo vietą ir galiausiai jo išgabenimą atgal į Rusiją.

Leonidas Vladimirovičius Charčenka

Batalionas „Vostok”

Batalionas „Vostok“ buvo viena iš didžiausių separatistų grupių 2014 metų vasarą, jis savo veiklą vykdė Donecke. Batalionui vadovavo Aleksandras Chodakovskis – pabėgėlis iš Ukrainos saugumo tarnybos „Alfa“ specialiųjų pajėgų būrio. Telefoninių pokalbių įrašai atskleidė, kad „Vostok“ batalionas prisidėjo atgabenant „Buk“ sistemą į Donecką. Papildomi įrodymai leidžia daryti išvadą, kad bataliono vadovybė iš anksto žinojo, kad iš Rusijos atvyksta „Buk“.

Batalionas „Vostok“

Valerijus Aleksandrovičius Stelmachas, šaukiniai „Samdinys“ ir „Senis“

Pareigos 2014 metų vasarą: iki 2014 metų liepos 21 dienos buvo separatistų iš Dzeržynskio vadas, pavaldus Bezleriui.

Ryšys su MH17: V. Stelmachas apibūdinamas kaip asmuo, pravarde Samdinys, kuris Bezleriui pranešė, jog MH17 yra priešo orlaivis. Po kelių minučių lėktuvas buvo numuštas. Bezleris taip pat jam nurodė šią žinutę perduoti „aukščiau“, o tai gali reikšti, kad V. Stelmachas šią informaciją perdavė Donecko liaudies respublikos GRU skyriui ar kitai institucijai, palaikiusiai ryšį su „Buk“ įgula. Įvykių rekonstrukcija atskleidė, jog visai gali būti, kad žinutė apie priešo orlaivį „Buk“ įgulą pasiekė prieš pat MH17 numušimą.

Valerijus Aleksandrovičius Stelmachas

Aleksandras Aleksandrovičius Semionovas, šaukinys „Saničius“

Ryšys su MH17: telefoninių pokalbių įrašai leidžia daryti išvadą, kad A. Semionovas padėjo sklandžiai atgabenti „Buk“ į Donecką, o jam padėjo Sergejus Dubinskis. Likus dienai iki lėktuvo numušimo, A. Semionovas iš S. Dubinskio sužinojo, kad pastarajam reikėtų raketų paleidimo sistemos Marinovkos fronte.

Aleksandras Aleksandrovičius Semionovas

Sergejus Sergejevičius Povaliajevas, šaukinys „Bocmanas“

I. Bezlerio grupės vado pavaduotojas, tikėtina – Rusijos GRU specialiųjų pajėgų (vadinamojo specnazo) pareigūnas

Sąsajos su MH17: Telefoniniame pokalbyje tarp S. Dubinskio ir „Bocmano“, vykusiame netrukus po MH17 numušimo, S. Dubinskis „Bocmanui“ sako ryte gavęs „Buk-M“ ir teigia, kad jie ką tik numušė „Sušką“ („Suchoj“ orlaivį). Be to, kad „Bocmanas“ buvo I. Bezlerio pavaduotojas, daugiau nėra tiesioginių sąsajų tarp „Bocmano“ ir MH17 numušimo.

Sergejus Sergejevičius Povaliajevas

Igoris Nikolajevičius Bezleris, šaukinys „Bies” („Nelabasis“)

Bezlerio grupės vadas, Ukrainos įtariamas esantis GRU pareigūnas

Sąsajos su MH17: I. Bezlerio balsą galima girdėti įrašytame pokalbyje su jam pavaldžiu Stelmachu, kuris informuoja, kad „paukštelis“ atskrenda jo link. I. Bezleris nurodo savo pavaldiniui perduoti šią žinutę „aukščiau“ – tai galėjo palengvinti MH17 įvardijimą priešo orlaiviu.

Igoris Nikolajevičius Bezleris

I. Bezlerio balsas taip pat girdimas telefoniniame pokalbyje, kuriame jis praneša apie orlaivio numušimą asmeniui, kurį SBU įvardina kaip GRU agentą Vasilijų Geraniną. I. Bezleris tvirtino, kad iš tiesų šis pokalbis įvyko 2014-ųjų liepos 16-ąją – likus dienai iki MH17 numušimo. Tačiau pilnoje ataskaitoje aiškinama, jog labiau tikėtina, kad pokalbis buvo įrašytas liepos 17-ąją, po to, kai buvo numuštas MH17.