Kaip rašo „Siberian Times“, lokys greičiausiai perėjo visą Taimyro pusiasalį ir galiausiai atsidūrė Norilsko mieste.

Internete daugybė nuotraukų, kuriose – judriame kelyje tarsi niekur nieko einantis ar ramiai besiilsintis pakelėje plėšrūnas.

„Zapoliarnaja Pravda“ fotožurnalistė Irina Jarinskaja lokį įamžino mieste ieškantį maisto.

„Jis siaubingai peralkęs ir išsekęs. Atrodo, kad jam net ir mirksėti labai sunku. Jis beveik nepaeina. Ilgą laiką mačiau jį gulintį, besiilsintį. O tada jis šiaip ne taip perėjo kelią ir atsidūrė pramoninėje zonoje. Patraukė link žvyro ir smėlio gamyklos, paskui pasuko link užtvankos“, – teigia fotokorespondentė.

Norilskas įsikūręs maždaug už 500 kilometrų nuo atviros pakrantės, tačiau vietiniai sako, kad lokiui teko iki miesto įveikti žymiai didesnį atstumą – pereiti visą Taimyro pusiasalį.

Olegas Krašnevskis, besispecializuojantis Putora o plynaukštės, esančios Taimyro pusiasalio pietuose, klausimais sako: „Nesuprantu, kaip lokys galėjo įveikti tokį atstumą, pereiti visą pusiasalį ir nieko nesutikti. Greičiausiai tikrai susidūrė ne su vienu medžiotoju“.

Policija ir gelbėtojai iš tolo teigia apžiūrėję žvėrį, tačiau dėl įstatymų, saugančių nykstančias gyvūnų rūšis, norint lokį užmigdyti ir grąžinti namo ar perkelti į zoologijos sodą, būtinas oficialus Maskvos pareigūnų leidimas.

Alkio kamuojamas ir išsekęs baltasis lokys Norilske

Taimyro medžioklės kontrolės departamento vadovas Anatolijus Nikolaičiukas „Siberian Times“ teigia: „Nusprendėme nelipti iš automobilio – juk baltieji lokiai gali staigiai nušokti šešių metrų atstumą. Jis iš pažiūros atrodo gana sveikas, vidutinio kūno sudėjimo“.

Anot pareigūno, tai vos antras kartas per keturiasdešimt metų, kai mieste galima išvysti baltąjį lokį. Paskutinį kartą alkana ir agresyvi baltojo lokio patelė Norilskio priemiestyje buvo pastebėta 1977 metais. „Ją teko nušauti, nes žvėris kėlė pavojų gyventojams“, – paaiškina A. Nikolaičiukas.

Baltieji lokiai priklausomi nuo Arkties ledo, ant kurio medžioja. Neseniai nustatyta, kad lede gyvena ir šiems plėšrūnams gyvybiškai svarbūs dumbliai, sudarantys iki 70 proc. jų mitybos raciono. Pastaraisiais dešimtmečiais ledas vis sparčiai tirpsta, tad lokiai priverti kęsti maisto nepriteklių – vasaros mėnesiais jie praktiškai priversti badauti.