P. Shanahanas „nusprendė nebetęsti savo tvirtinimo proceso, kad galėtų skirti daugiau laiko savo šeimai“, per tviterį parašė D. Trumpas, kai iškilo klausimų dėl Gynybos departamento laikinojo vadovo ankstesnio asmeninio gyvenimo ir įtarimų dėl smurto artimoje aplinkoje.

Prezidentas informavo, kad naujuoju laikinuoju gynybos sekretoriumi taps armijos sekretorius Markas Esperis.

Pentagonas visaverčio vadovo neturėjo nuo gruodžio, kai atsistatydino Jamesas Mattisas, administracijoje iškilus nesutarimų dėl D. Trumpo staigaus sprendimo išvesti amerikiečių karius iš Sirijos.

Apie naujausius nesklandumus buvo paskelbta didėjant įtampai Vidurio Rytuose: Jungtinės Valstijos apkaltino Iraną atakavus tanklaivius strategiškai svarbioje Omano įlankoje.

Pentagonas paskelbė pasiųsiantis į šį regioną dar tūkstantį karių, o JAV pareigūnai kalbėjo neatmetantys karo galimybės, jeigu reikėtų užkardyti Irano planus susikurti branduolinį arsenalą, nors Teheranas iki šiol tvirtina neketinantis pasigaminti šių ginklų.

P. Shanahano kandidatūros tvirtinimas buvo įstrigęs Kongrese. Atrodo, kad taurę perpildžiusiu paskutiniu lašu tapo Federalinio tyrimų biuro gauta informacija apie 2010 metais prasiveržusį smurtą per P. Shanahano ginčą su žmona.

Pirmadienio vakare P. Shanahano paskelbtame pranešime sakoma, kad jam „skaudu“, kad praeitis „dėl šio nominavimo proceso keliama iš dugno ir vaizduojama neišsamiai, todėl klaidinančiai“.

„Niekada nebuvau nukreipęs rankų prieš savo tuometę žmoną ir visokeriopai bendradarbiavau teisėsaugai atliekant tyrimą, kurio rezultatas buvo jai pareikšti įtarimai dėl mano užpuolimo – įtarimai, kuriuos atmečiau dėl savo šeimos interesų“, – laikinojo Pentagono vadovo žodžius citavo laikraštis „USA Today“.

Buvęs sausumos pajėgų karininkas M. Esperis dalyvavo JAV vadovautame 1990–1991 metų Persijos įlankos kare, nutraukusiame Irako įsiveržimą į Kuveitą. Vėliau jis užėmė aukštas vadovaujančias pareigas ginkluotės ir aerokosminių technologijų bendrovėje „Raytheon“.

Tuo metu P. Shanahanas prieš pradėdamas darbą Pentagone ilgai dirbo aerokosminių technologijų milžinės „Boeing“ civiliniuose ir kariniuose padaliniuose.