A. Leadsom parama dar sustiprino B. Johnsono pozicijas, torių įstatymų leidėjams ruošiantis iš kovos už teisę tapti naujuoju ministru pirmininku pašalinti dar bent vieną kandidatą.

Uoli šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos šalininkė A. Leadsom radijui „LBC Radio“ sakė, jog palaiko buvusį užsienio reikalų sekretorių B. Johnsoną, nes mano, kad jis „bus labai geras mūsų šalies lyderis“.

A. Leadsom buvo viena iš trijų pretendentų, praėjusią savaitę pašalintų iš kovos dėl teisės pakeisti Th. May.

Charizmatiškas 54 metų B. Johnsonas tvirtai pirmauja tarp kandidatų po ketvirtadienį įvykusio pirmojo rinkimų etapo, per kurį surinko 114 iš 313 torių įstatymų leidėjų balsų.

Antradienį vyksiančiame antrajame rinkimų etape varžysis iš viso šeši pretendentai. Jiems reikės surinkti mažiausiai 33 balsus, kad patektų į kitą rinkimų etapą. Šis procesas tęsis trečiadienį bei ketvirtadienį, kol kovoti dėl partijos pirmininko ir premjero posto liks du kandidatai.

Likus dviem kandidatams, bus surengtas balsavimas paštu, kuriame dalyvaus daugiau kaip 160 tūkst. Konservatorių partijos narių. Po jo ir paaiškės naujasis torių lyderis.

Nugalėtojas bus paskelbtas liepos 22-ąją prasidėsiančią savaitę.

Th. May anksčiau šį mėnesį oficialiai paliko torių partijos lyderės postą, nes nesugebėjo numatytu laiku – šių metų kovo 29 dieną – išvesti šalies iš ES.

Visi šeši likę pretendentai pakeisti Th. May žada, kad šalis paliks ES. Tačiau skiriasi kandidatų strategijos, kaip išvesti šalį iš dabartinės „Brexit“ aklavietės.

B. Johnsonas, vienas aktyviausių „Brexit“ šalininkų stovyklos veikėjų per 2016 metų referendumo dėl tolesnės šalies narystės Bendrijoje kampaniją, sako, kad Jungtinė Karalystė turi bet kokiu atveju – su sutartimi ar be jos – spalio 31 dieną palikti ES.

Briuselis tvirtina, kad iš naujo nesiderės dėl vadinamojo skyrybų susitarimo, parengto su Th. May vyriausybe. Šį susitarimą triskart atmetė JK parlamentas. Daugelis ekonomistų ir verslininkų sako, kad išstojimas nesudarius susitarimo dėl tolesnių santykių gali sukelti ekonominę suirutę.

B. Johnsono varžovai laikosi skirtingų pozicijų dėl „Brexit“ be sutarties scenarijaus.

Buvęs „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas ir vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas pasisako prieš bet kokį tolesnį „Brexit“ atidėjimą.

Užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas įspėja, kad išstojimas be sutarties gali sukelti potencialiai sunkių ekonominių padarinių. Aplinkos, maisto ir kaimo reikalų sekretorius Michaelas Gove'as sako, jog norėtų, kad „Brexit“ būtų atidėtas ir būtų sudarytas susitarimas su ES.

Tuo metu tarptautinės plėtros sekretorius Rory Stewartas, kampanijos pradžioje laikytas vienu iš autsaiderių, bet vėliau sėkmingai sustiprinęs savo pozicijas, atmeta „Brexit“ be sutarties scenarijų ir kaltina savo varžovus, kad šie elgiasi kaip „mačo“.

Po antradienio balsavimo likę pretendentai dalyvaus tiesioginiuose televizijos debatuose.

B. Johnsonas, kaltinamas tuo, jog duoda mažai interviu ir vengia viešų pasirodymų, atsisakė dalyvauti sekmadienį vykusiuose ankstesniuose debatuose su penkiais savo varžovais. Jis taip pat atmetė kvietimą dalyvauti pirmadienį vykusioje diskusijoje su politikos temomis rašančiais žurnalistais.

B. Johnsono komanda atidžiai jį stebi, kad būtų išvengta neapdairių žingsnių, galinčių pakenkti jo kampanijai. Visuomet susišiaušusių šviesių plaukų kupeta išsiskirdavęs ir tik neseniai ją kiek pasitvarkęs B. Johnsonas, garsėjantis pomėgiu cituoti lotyniškas sentencijas, patinka daugeliui konservatorių įstatymų leidėjų, nes moka įkvėpti rinkėjus.

Tačiau kitiems toriams nepatinka jo pompastiškas stilius ir faktas, kad per dvejus vadovavimo šalies diplomatijai metus jis nepasiekė jokių reikšmingesnių laimėjimų.