Apie tai vakar vakare kalbėjome su Argentinos lietuvių bendruomenės pirmininku Juanu Ignacio-Kalvelis. Interviu:

Kaip jūs jaučiatės, kai tos elektros nebuvo kurį laiką visoje šalyje?

Buvo dar ir didelė audra pas mus Argentinoj, netoli Buenos Airių. Mes galvojom, kad dėl audros yra tos problemos su elektra. Kartu galėjome matyti per „Facebook“, kad buvo ne tiktais mūsų rajone, bet kad yra visoje Argentinoje. O Argentinoje gyvena 44 milijonai gyventojų. Visoje Argentinoje nebuvo, dar Urugvajuje, Čilėje, Paragvajuje, Bolivijoje ir Brazilijos pietuose. Niekada neteko stebėti, kad tiek daug žmonių, tiek daug kraštų iškarto gali turėti problemų.

Ar yra daugiau kažkokių detalių pateikiama, kodėl tokiu metu dingo elektra? Nes mes girdėjom, kad po 10-15 dienų bus naujausi tyrimo rezultatai?

Iki šiol kol kas niekas neinformavo apie tai. Tik kad prie Rasilijos ten yra ta vieta, kur iš vandens gaminama elektra.

Hidroelektrinė, kaip supratau. Kažkas tokio?

Taip, tai buvo ta vieta, ji buvo statyta prieš 20 metų. Pagal kompanijos informaciją, ten buvo problema ir dėl to dingo visa sistema Argentinoj, Urugvajuj, Čilėj. Daugiau detalių kol kas nebuvo, neinformuoja, jau praėjo viena diena.

Kiek laiko jūs asmeniškai neturėjot elektros?

Neturėjau 7 valandas.

Tai buvo sekmadienis?

Taip. Buvo labai keista diena, nebuvo elektros, negali su vaikais išeiti į gatvę. Buvo ir didelė audra. Netrukus bus Joninės, tai netrukus čia prasidės žiema. Lietuvoj – vasara, čia – žiema. Tai negalėjome eiti į lauką su vaikais, kadangi nebuvo elektros, lijo, buvo labai keista.

Beje, turėjote eiti į rinkimus, ar aš neklystu?

Rinkimai vyksta, bet jie nebuvo visoje Argentinoje. Prezidento rinkimų pirmas ratas, kaip sako lietuviai, bus rugpjūtį. O antri rinkimai bus spalio mėnesį. Tai vakar buvo rinkimai, bet ne mūsų provincijoje Buenos Airėse. Mes neturėjome rinkimų.

7 valandos be elektros. Telefonas neišsikrovė?

Jau nebeturėjau baterijos. Reikėjo laukti. Buvo problemų ligoninėse, čia netoli yra naftos gamykla Meriso mieste. Pradėjom bijoti, kad nebūtų chaoso ligoninėse. Mes negalėjome pagalvoti, kokia svarbi yra elektra. Bet ačiū dievui jau grįžo, dabar viskas gerai. Ačiū už telefono skambutį ir už rūpestį. Linkėjimai visiems Argentinos lietuvių bendruomenės valdybos vardu.

„Niekada negalėjome pagalvoti, kokia svarbi yra elektra“, sakė lietuvių bendruomenės Argentinoje atstovas Juanas Ignacio-Kalvelis. O dabar kalbamės su Urugvajuje gimusiu ir augusiu žurnalistu Rimu Leonavičiumi.

Labas rytas, Rimai.

Labas rytas.

Jūs turite draugų ir pažįstamų Urugvajuje. Sakėte vakar, kad paklausite jų, kaip jie ten gyvena. Tai kaip jie reagavo į ilgalaikį ir tokį masišką elektros dingimą?

Iš tiesų gana lakoniškai, nes nesitikėjo to. Buvo pats rytas, tai jie atsikėlę pamatė, kad neturi elektros. Tai sugadino, aišku, tėvo dieną, nes Urugvajuje ji yra kitaip, negu Europoje.

Ir labai didelė šventė yra tėvo diena.

Taip. Ir, aišku, atsikelia žmogus ir pamato, kad neturi elektros, kas yra normalus dalykas, kur mes niekas net nepagalvotume, turbūt. Pavyzdžiui, viryklės daug kur elektrinės būna, negalima net vandens užsikaisti. Tokių paprastų dalykų, kur kasdieniame gyvenime nelabai pagalvotume. Išeina, kad jie tiesiog be žinios, nes niekas nieko nepranešė. Nei valdžia, niekas.

Ar jie iki šiol nežino, kodėl buvo dingusi elektra?

Vakar kaip tik kalbėjausi su draugais ir sakė, kad ne. Sakė, kad pagrinde viskas atėjo nuo Argentinos. Pas mus yra toks posakis, kad jeigu Argentina čiaudi, tai ateina ir pas mus. Mes patys sergam nuo jų. Tas pats buvo su krize 2001 metais. Tai bet koks mažas dalykėlis, kuris nutinka Argentinoj, tai nutinka ir Urugvajuj.

Šiaip, visas Urugvajus nenukentėjo, nes turiu draugų rytinėje pusėje, jie sakė, kad turi elektros. Tai nebuvo visam Urugvajuj, bet buvo Montevidėjui, kuris yra sostinė ir kur gyvena dauguma žmonių, tai ten – taip. Elektros dingimas buvo masyvus.

O dabar, kiek jums žinoma, ar visas Urugvajus turi elektrą? Ar jos tiekimas yra atstatytas?

Vakar kalbėjau su draugu, kuris neturi elektros.

Vis dar neturėjo vakar?

Taip. Man rodos, nebus taip, kad visi atgaus akimirksniu, kad dingo visiems ir ateis visiems. Man atrodo, atstatymas bus po truputį.

Ar jums žinoma, kiek laiko, su tais draugais, su kuriais kalbėjote, jie neturėjo elektros ir paskui atgavo? Ar jums žinoma, kiek valandų?

Apie 26 valandas, maždaug.

Su kokiomis dar problemomis susidūrė jūsų pažįstami?

Visos paslaugos. Jeigu reikia, pavyzdžiui, eiti į valstybinę įmonę. Bet kur. Į paprastą parduotuvę, valstybinę įmonę, į visas normalias įstaigas. Ypač rajonuose. Nekalbu jau apie centrą patį, miesto centrą, bet rajonuose ne masyvios parduotuvės, bet tokios krautuvėlės. Juose liko šaldytuvai be elektros. Ir pienas pradeda gesti, ir sūriai, ir visa kita. Pas mus viskas vyksta tokiu būdu, kaip kokiam kaimely Prancūzijoje, kur ten gyvena 20 tūkst. žmonių, kur yra mažos krautuvėlės, o ne „Maxima“, „Rimi“.

Ar į darbą ėjo žmonės vakar?

Ne. Su draugais, kuriais šnekėjau, tai nėjo.

Gyvenimas sustojo kuriam laikui.

Taip. Nėra taip, kad juos atleis. Jie tiesiog pašnekėjo su vadovais ir nusprendė neiti, nes daugmaž aišku, kodėl.

Ačiū, Rimai, jums.