Konfliktas įsižiebė birželio 13-ąją tarp romų bendruomenės ir kitų Čemodanovkos, netoli Penzos esančio apie šešis tūkstančius gyventojų turinčio kaimelio vietos gyventojų.

Birželio 13-osios susirėmimas, kaip pranešama, kilo dėl nepatvirtintų gandų, kad vietos romų bendruomenės atstovai mėgino išžaginti 12-metę mergaitę. Prieš vietos romų bendruomenę nusiteikęs gyventojų būrys Čemodanovkos centre pradėjo tai, ką vietos žiniasklaida pavadino karu.

Pasak regioninio Vidaus reikalų ministerijos skyriaus, buvo sužeisti penki žmonės, iš jų du paguldyti į ligoninę. Vienas iš atsidūrusių ligoninėje, 34-erių vyriškis, nuo sužalojimų vėliau mirė, o kitas tebėra intensyviosios terapijos skyriuje, cituodama regioninį ministerijos skyrių, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Deja, Amerika ir Vakarai atsiunčia čia daug pinigų, kad apmokytų žmones, kurie juos gauna. Tokių žmonių yra kiekviename regione, jų yra ir čia – tie žmonės, užuot sprendę problemą, destabilizuoja situaciją“, – birželio 16-ąją Čemodanovkoje susirinkusiai miniai sakė Penzos srities gubernatorius Ivanas Belozercevas.

I. Belozercevas savo komentarą išplėtė oficialioje žinutėje:

„Nuo pat konflikto Čemodanovkoje pradžios regėjome masinį dezinformacijos platinimą socialiniuose tinkluose“, – oficialiame regiono valdžios puslapyje rašė I. Belozercevas. Jis tvirtino, kad „provokatoriai“ trokšta „sėti paniką tarp mūsų gyventojų, įžūliai pasitelkdami atvirai nepatikimus duomenis, pateiktus kaip tikri faktai“.

„Tautinių mažumų korta“

Pažymėdamas, kad egzistuoja įstatymai, skirti kovoti su tokiomis „melagingomis naujienomis“, I. Belozercevas paragino atitinkamas institucijas įvertinti situaciją. „Mes neleisime nei apgaudinėti savo žmonių, nei pasinaudoti šia tragedija siekiant supurtyti padėtį ir naudotis tautinių mažumų korta“, – rašė gubernatorius, apibendrindamas, kad „pagrindinė mūsų užduotis yra apsaugoti piliečius“.

I. Belozercevo tarnyba neatsakė į RFE/RL klausimus, kuriais teirautasi melagingų naujienų platinimo pavyzdžių ir kitų detalių, apie kurias minima šiame straipsnyje.

Gubernatorius I. Belozercevas birželio 14-ąją kreipėsi į protestuojančius Čemodanovkos gyventojus ir užtikrino, kad „kiekvienas sulauks teisingumo“ pagal įstatymus. Gubernatorius sakė, jog sudarytos jo vadovaujamos darbo grupės, ir teigė, kad „mes būsime drauge“. I. Belozercevo tarnyba žengė dar vieną žingsnį – paskelbė laikiną draudimą prekiauti alkoholiu.

Tą pačią dieną Penzos srities romų bendruomenės atstovas vaizdo įraše, kurį paskelbė naujienų portalas „Penzainform“, pareiškė užuojautą žuvusiojo artimiesiems.

„Nenorime jokių konfliktų su gyventojais. Trokštame, kad kalti dėl įvykusios tragedijos būtų nubausti... Ši nelaimė kažkokiu būdu turi būti išspręsta, o konfliktas – sustabdytas“, – sakė Andrejus Ogly.

Pasipiktinimo kupinas pareiškimas

Federalinės valdžios institucijos, aiškiai nepatenkintos dėl vietinės reakcijos, birželio 15-ąją pranešė perimančios šį nusikalstamą atvejį: į už 550 kilometrų į pietus nuo Maskvos esančią Čemodanovką iškeliavo prezidento Vladimiro Putino pasiuntinys.

Vladimiras Putinas ir Ivanas Belozercevas

Birželio 15-ąją paskelbtame pasipiktinimo kupiname pareiškime Rusijos tyrimų komitetas teigė, kad jo pirmininkas Aleksandras Bastrykinas nurodė, jog „visi kaltininkai, įskaitant pareigūnus, teisėsaugos atstovus ir prevencijos tarnybas, kurie ignoravo vietos gyventojų perspėjimo ženklus ir nesiėmė tinkamų ir laiku taikomų priemonių, kad stabilizuotų situaciją, turi būti nustatyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn“.

Vėliau tą pačią dieną prezidento pasiuntinys Igoris Komarovas susitiko su I. Belozercevu ir, pasak vietos naujienų portalo SMI58, nurodė jam kasdien pranešti apie tyrimą bei užtikrinti visuomenės saugumą.

Birželio 17-ąją buvo apklausta daugiau nei 170 ir sulaikyta 15 žmonių, susijusių su smurto protrūkiu.
Pasak Rusijos tyrimų komiteto, įtariama, kad vienas iš jų yra kaltas dėl 34-erių vyriškio, kuris nuo sužalojimų mirė ligoninėje, žūties.

Vyras, kurio tapatybė neskelbiama, buvo palaidotas birželio 16-ąją