Vėlai vakare netoli Jibino miesto Sičuano provincijoje įvykusio drebėjimo židinys buvo 16 km gylyje, nurodė Kinijos žemės drebėjimų tinklų centras.

Jibino administracija nurodė, kad mieste sugriuvo arba buvo apgadinta daug pastatų, todėl teko evakuoti daugiau kaip 4 000 žmonių.

Kaip praneša valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“, kai kur vietos plentuose atsivėrė įtrūkimų; buvo uždarytas didelis greitkelis, jungiantis Jibino ir Sujongo apygardas.

Valstybinio transliuotojo CCTV parodytame reportaže matyti gelbėtojai, naktį išnešantys iš sugriuvusio pastato vieną išgyvenusį žmogų. Kitose nuotraukose matyti, kaip teikiama pagalba moteriai šalia kito sugriuvusio statinio.

Nuotraukose iš Čangningo apygardos matyti ant namo užvirtęs elektros linijos stulpas, mūriniame name atsivėrusi skylė ir išdužę pastatų langai.

Purvo ir akmenų nuošliauža, nuslinkusi nuo vienos kalvos šlaito, užblokavo kelią ir juo tuo metu važiavusį sunkvežimį, matoma CCTV reportaže.

Jibino vyriausybė nurodė, kad buvo vidutiniškai apgadinta daugiau kaip 10 tūkst. kambarių, nors bendras apgadintų pastatų skaičius neskelbiamas. Dvylika miesto pastatų sugriuvo.

Gongo apygardoje apgadinta būstų, kuriuose gyvena daugiau kaip 4 000 šeimų.

Likus apie minutei iki drebėjimo provincijos sostinėje Čengdu įsijungė ankstyvojo perspėjimo sistema, rašo „Xinhua“. Jibine signalizacija suveikė likus 10 sekundžių iki smūgių.

Agentūros pranešime sakoma, kad net ir perspėjimas likus trims sekundėms iki žemės drebėjimo gali 14 proc. sumažinti aukų skaičių.

Jibino administracijos duomenimis, Čangningo apygardoje žuvo devyni žmonės, o dar trys gyvybių neteko Čisiano apydardoje.

Gelbėtojai ištraukė iš po griuvėsių šešių žmonių palaikus ir septynis gyvus likusius žmones, sakoma pranešime, paskelbtame per socialinį tinklą „Weibo“.

„Xinhua“ nurodė, kad dviejose ligoninėse gydoma daugiau kaip 50 žmonių.

Šį regioną supurtė mažiausiai keturi stiprūs pakartotiniai smūgiai; galingiausias iš jų buvo 5,1 balo.

Į žemės drebėjimo paveiktą zoną išsiųsta daugiau kaip 300 ugniagesių. Gelbėtojai taip pat atsivežė apie 5 tūkst. palapinių, 10 tūkst. sulankstomų lovelių ir kitų būtiniausių priemonių, rašo „Xinhua“.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) pagrindinio požeminio smūgio stiprumą įvertino 5,8 balo ir pridūrė, kad „tikėtina didelio masto žala; tikėtina, kad ši gaivalinė nelaimė apims didelę teritoriją“.

Sičuanas yra seismiškai aktyvus regionas. Per 2008 metais jame įvykusį 7,9 balo žemės drebėjimą žuvo arba dingo 87 tūkst. žmonių.

Vasarį per tris žemės drebėjimus Žongsiano apygardoje žuvo du žmonės ir dar 12 buvo sužeisti. Gyventojai teigė, kad požeminių smūgių priežastis buvo hidraulinis uolienų plėšymas.

Kilus protestų, kuriuose dalyvavo tūkstančiai gyventojų, vietos tarnybos vėliau sustabdė skalūnų dujų gavybą.