Kaip praneša „Reuters“, „Dassault Aviation“ ir „Airbus“ kurs naujos kartos naikintuvą, kuris, tikimasi, Senojo žemyno oro erdvę gins jau nuo 2040-ųjų. Naujuoju naikintuvu projekto šalys siekia pakeisti prancūzų „Rafale“ ir vokiečių „Eurofighter“ naikintuvus.

Paryžiaus aviacijos parodoje, stovėdami priešais naujojo naikintuvo modelį, Prancūzijos, Vokietijos ir Ispanijos gynybos ministrai pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo.

Taip pat paaiškėjo, kad naujojo naikintuvo variklius gamins prancūzų „Safran“ ir vokiečių „MTU Aero Engines“.

„Dassault“ ir „Airbus“ jau pateikė bendrą naikintuvo kūrimo projektą Prancūzijos ir Vokietijos vyriausybėms. Pasak Prancūzijos gynybos ministerijos, šalys iki 2025 m. į projektą investuos iš viso 4 mlrd. eurų. Vokietija skirs 1,5 mlrd., o Prancūzija – 2,5 mlrd. eurų.

Iš pradžių Prancūzija planavo naująjį naikintuvą kurti kartu su Didžiąja Britanija, tačiau 2017-ųjų liepą prancūzai paliko britus, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskelbė apie planus kartu kurti naująjį naikintuvą. Didžioji Britanija, savo ruožtu, pernai liepą pranešė kursianti savo naikintuvą.

Paryžius ir Berlynas tikisi pirmąjį naikintuvo bandomojo modelio skrydį surengti jau 2026-aisiais.