„Izraeliui bus atstovaujama per ekonomikos seminarą Bahraine; vėliau bus nuspręsta, kokiu būdu“, – vėlai sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras.

„Izraelis gali prisidėti prie regiono vystymosi technologijomis, inovacijomis ir kitais būdais“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūrai AFP paprašius išsamiau pakomentuoti tokį sprendimą, vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas nepatikslino, ar Izraeliui atstovaus vyriausybės nariai, ar verslo lyderiai.

Per birželio 25–26 dienomis vyksiantį susitikimą bus atskleisti JAV prezidento Donaldo Trumpo žento Jaredo Kushnerio iniciatyvos ekonominiai aspektai.

JAV vyriausybė siekia patraukti savo pusėn palestiniečius, žadėdama suteikti ekonominės naudos, jeigu jie sutiks su tam tikrais Vašingtono politiniais pasiūlymais, žadamus pristatyti vėliau.

D. Trumpo paskirtas pasiuntinys Artimiesiems Rytams sekmadienį leido suprasti, kad plano politinę dalį planuojama paskelbti ne anksčiau kaip lapkričio mėnesį.

Palestiniečiai iš anksto atmetė J. Kushnerio planą, manydami, kad ši iniciatyva bus perdėm palanki Izraeliui. Jie taip pat paskelbė, kad boikotuos renginį Bahreine.

Baltieji rūmai praėjusią savaitę pranešė, jog dalyvauti sutiko Egiptas, Marokas ir Jordanija, tačiau nė viena šių šalių kol kas nepatvirtino savo ketinimų.

Jungtinės Tautos taip pat paskelbė, kad siųs į renginį savo Artimųjų Rytų politikos koordinatoriaus pavaduotoją.

Vašingtono ir palestiniečių santykiai smarkiai paaštrėjo, D. Trumpo administracijai 2017 metų pabaigoje pripažinus Jeruzalę Izraelio sostine.

D. Trumpas mėgina sudaryti ilgalaikį taikos tarp izraeliečių ir palestiniečių susitarimą: pasiekti šio tikslo nepavyko nė vienam jo pirmtakų.

Vis tik JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo neseniai perspėjo, kad ruošiamas planas gali būti palaikytas neįgyvendinamu. Tokius komentarus, nutekintus JAV žiniasklaidai, jis išsakė per privatų susitikimą su žydų lyderiais.

„Jis (planas) gali būti atmestas. Gali būti, kad galiausiai žmonės pasakys: „Jis nėra itin originalus, man jis nėra labai tinkamas“, – pranešė dienraštis „The Washington Post“, remdamasis gautu garso įrašu iš susitikimo.