„Sugriežtintos taisyklės dėl sprogmenų pirmtakų užtikrins tvirtesnius saugiklius ir kontrolės priemones, įskaitant internetines, pavojingų cheminių medžiagų, kurios buvo panaudotos savadarbiams sprogmenims gaminti per virtinę teroro atakų Europoje, pardavimui ir reklamai“, – sakoma EK pranešime spaudai.

„Naujosios priemonės dėl prieigos prie finansinės informacijos leis teisėsaugai sparčiai gauti svarbios tarpvalstybinės finansinės informacijos ir padės joms veiksmingiau kovoti su sunkiu nusikalstamumu ir terorizmu“, – nurodė Europos Komisija.

Be kita ko, naujuoju reglamentu bus uždraustos dvi papildomos medžiagos: sieros rūgštis, naudojama kaip svarbus komponentas gaminant itin sprogstamą medžiagą TATP (tricikloacetono peroksidą), taip pat amonio nitratą (amonio salietrą), kuri daugiausiai naudojama kaip trąša.

Taip pat griežtinamos licencijų išdavimo sąlygos ir tikrinimo priemonės: šalių narių tarnybos privalės nuodugniau rinkti informaciją apie visuomenės narius, prašančius išduoti leidimą įsigyti draudžiamų medžiagų. Turės būti tikrinama, ar tokie prašymai yra pagrįsti, taip pat kruopščiai įvertinamos saugumo aplinkybės, pavyzdžiui, duomenys apie licencijos prašytojo teistumą.

Naujos taisyklės dėl teisėsaugos tarnybų galimybių gauti iš kitų šalių finansinę informaciją papildo ES kovos su pinigų plovimu sistemą. Jos taip pat turi užtikrinti glaudesnį bendradarbiavimą tarp nacionalinių teisėsaugos institucijų, Europolo ir finansinės žvalgybos agentūromis.

Naujosios taisyklės įsigalios praėjus 20 dienų nuo jų paskelbimo ES oficialiajame leidinyje. Naujoji tvarka dėl potencialių žaliavų sprogmenų gamybai visoje Bendrijoje turės būti pradėta taikyti per 18 mėnesių.