Dėl pastarojo incidento, kurį lydėjo naftos kainų šuolis, didėja nuogąstavimai, kad šiame strategiškai itin svarbiame regione gali įsiplieksti pavojinga konfrontacija.

Kinija paragino visas šalis „spręsti konfliktą dialogu“, o Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos ragino elgtis santūriai.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo perspėjo, kad Vašingtonas gins savo interesus regione, amerikiečių kariuomenės Centriniam štabui (CENTCOM) apkaltinus iraniečių pajėgas dėl šios atakos – jau antros šiame regione per pastarąjį mėnesį.

CENTCOM paskelbė neryškų nespalvotą vaizdo įrašą, kuriame esą matyti, kaip Irano patrulių katerio įgulos nariai nuima „nesprogusią limpamąją miną“ nuo japonų tanklaivio „Kokuka Courageous“.

Pasak M. Pompeo, atsakomybė negali būti priskirta jokiai regiono galybėms pavaldžiai grupei.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį irgi kaltino Teheraną, pareiškęs kad atakų pobūdis atitinka Irano „braižą“.

„Tai padarė Iranas“, – D. Trumpas sakė interviu televizijai „Fox News“.

„Žinote, kad tai padarė jie, nes matėte tą katerį, – pridūrė jis. – Spėju, kad viena iš minų nesprogo, ir visa tai iš esmės atitinka Irano braižą.“

„Matėte katerį, naktį sėkmingai mėginusi nuimti tą miną – ir tai buvo atskleista“, – tęsė prezidentas.

Tačiau Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas savo „Twitter“ žinutėje parašė, kad Jungtinės Valstijos „bemat puolė kaltinti Iraną, neturėdamos anei jokių faktinių arba netiesioginių įrodymų“.

Jis kaltino Vašingtoną siekiant vykdyti „sabotažo diplomatiją“ tuo pat metu, kai Irane viešėjo Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe.

Vienas iš taikiniais tapusių laivų priklauso Japonijos bendrovei, o kitas yra valdomas norvegų kompanijos.

„Tai rimtas atvejis, keliantis grėsmę mūsų šalies taikai ir stabilumui“, – savo pranešime nurodė Japonijos užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad laivybos keliai, kuriuose įvyko incidentai, yra „gyvybiškai svarbūs mūsų šalies energetikos saugumui“.

Įtampai tarp Irano ir JAV vis labiau didėjant, Europos Sąjunga paragino laikytis „didžiausio santūrumo“, o JT vadovas Antonio Guterresas perspėjo vengti konfrontacijos Persijos įlankos regione.

Tačiau Iranas šias atakas laiko „įtartinomis“, o šalies aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei atmetė Sh. Abe siūlymus pradėti derybas su D. Trumpu.