Prieš išstojimą iš Europos Sąjungos nesudarius sutarties dėl tolesnių santykių pasisakantis 40-metis politikas nusprendė pasitraukti iš varžybų, nes po ketvirtadienio įvykusio pirmojo rinkimų etapo mano neturįs šansų laimėti.

Slaptą konservatorių įstatymų leidėjų balsavimą triuškinama persvara laimėjo buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, vienas aktyviausių „Brexit“ šalininkų stovyklos veikėjų per 2016 metų referendumo dėl tolesnės šalies narystės Bendrijoje kampaniją.

Šis charizmatiškas politikas, tvirtinantis, kad Jungtinė Karalystė bet kokiu atveju – su sutartimi ar be jos – turi spalį palikti ES, ketvirtadienį surinko 114 iš 313 balsų.

M. Hancockas tarp septynių kandidatų, patekusių į ateinantį antradienį vyksiantį antrąjį rinkimų etapą, liko šeštas. Po antradienio balsavimo iš varžybų iškris dar mažiausiai vienas pretendentas.

„Nusprendžiau pasitraukti iš varžybų ir apgalvoti, koks būtų geriausias būdas kovoti už man svarbias vertybes“, – sakė M. Hancockas laikraščiui „London Evening Standard“.

„Akivaizdu, kad nebeturiu šansų laimėti“, – sakė politikas. Ketvirtadienį jis gavo 20 balsų – trimis daugiau nei reikėjo, kad patektų į antrąjį etapą.

M. Hancockas yra viena iš kylančių politikos žvaigždžių Konservatorių partijoje. Šis nuosaikių pažiūrų politikas laikomas kompetetingu sveikatos apsaugos sekretoriumi ir moka sumaniai bendrauti su žiniasklaida.

„Ketinu pasikalbėti su visais likusiais kandidatais ir nuspręsti, kaip toliau kovoti už man labai svarbias vertybes“, – kalbėjo jis.

Per ketvirtadienį vykusį balsavimą antras liko užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, surinkęs 43 balsus, o trečią vietą su 37 balsais užėmė aplinkos, maisto ir kaimo reikalų sekretorius Michaelas Gove'as.

Sekmadienį numatyti kandidatų televiziniai debatai.

Antradienį pretendentams reikės surinkti mažiausiai 33 balsus, kad patektų į kitą rinkimų etapą. Šis procesas tęsis iki ketvirtadienio vakaro, kol kovoti dėl partijos pirmininko ir premjero posto liks du kandidatai.

Jei B. Johnsonas nepralaimės kitą savaitę numatytų balsavimų, jis neabejotinai užsitikrins vietą lemiamame varžybų etape. Kol kas jis vienintelis iš pretendentų patvirtino dalyvausiąs sekmadienį televizijos „Channel 4“ rengiamuose debatuose.

Likus dviem kandidatams, bus surengtas balsavimas paštu, kuriame dalyvaus daugiau kaip 160 tūkst. Konservatorių partijos narių. Po jo ir paaiškės naujasis torių lyderis.

Nugalėtojas bus paskelbtas liepos 22-ąją prasidėsiančią savaitę. Jis pakeis Theresą May ministro pirmininko poste.