Apie vienos ištikimiausių savo komandos narių, buvusių šalia jo dar per rinkimų kampaniją, pasitraukimą JAV prezidentas pranešė socialiniame tinkle „Twitter“. Kas pakeis S. Sanders, jis nepaskelbė.

„Po trejų su puse metų mūsų nuostabioji Sarah Huckabee Sanders šio mėnesio pabaigoje paliks Baltuosius rūmus ir išvyks namo į Arkanzaso valstiją“, – tviteryje parašė prezidentas.

Jis pridūrė besitikintis, kad ji kandidatuos į valstijos gubernatoriaus postą.

Griežtu, kartais net piktoku stiliumi garsėjusi S. Sanders nebuvo linkusi į komiškas klaidas, kaip kad jos pirmtakai, pavyzdžiui, neilgai D. Trumpo komandoje dirbęs komunikacijos vadovas Anthony Scaramucci.

Tačiau ji veldavosi į įnirtingus ginčus su, jos vertinimu, pernelyg kritiškais žurnalistais ir dažnai sekdavo savo vadovo pavyzdžiu, vadindama nepalankias D. Trumpui žinias „išgalvotomis naujienomis“.

Ketvirtadienį per vieną renginį Baltuosiuose rūmuose D. Trumpas pasikvietė iš auditorijos S. Sanders ir negailėjo jai pagyrų.

Prezidentas pavadino ją „drauge, moterimi, puikiu, puikiu, nuostabiu žmogumi“ ir sakė, kad „ji yra labai populiari“.

Tačiau 36-erių S. Sanders kartais nesutardavo su Baltuosiuose rūmuose dirbančiais žurnalistais ir yra laikoma atsakinga už tai, kad buvo atsisakyta kasdienių spaudos konferencijų, turėjusių svarbų vaidmenį skelbiant žiniasklaidai ankstesnių prezidentų žinutes.

Per vieną iš spaudos konferencijų paprašyta atsiriboti nuo D. Trumpo pozicijos, kad žiniasklaida yra „žmonių priešė“, S. Sanders atsisakė tai padaryti.

Pastarąjį kartą S. Sanders į žurnalistų klausimus Baltųjų rūmų spaudos konferencijų salėje atsakinėjo kovo 11-ąją. Daugiausia su žurnalistais ji bendrauja per interviu prezidento mėgstamiausiai televizijai „Fox News“ arba rengia trumpas improvizuotas spaudos konferencijas lauke.

Be kita ko, ji nekart yra sulaukusi kaltinimų meluojant reporteriams, tačiau moteris tai neigia.

Nors S. Sanders reputacija žiniasklaidos atstovų bendruomenėje prasta, iki šiol nebuvo tikėtasi, kad ji paliks D. Trumpo komandą.

S. Sanders tėvas Mike'as Huckabee yra buvęs Arkanzaso gubernatorius, respublikonų atstovas.

Jokių ašarų

Per buvusiems kaliniams skirtą renginį prezidento prie mikrofono pakviesta S. Sanders atrodė pastebimai susijaudinusi.

„Aš pasistengsiu suvaldyti jaudulį, nes žinau, kad verkdami galime atrodyti silpni“, – sakė ji.

Savo trumpoje kalboje ji nepagailėjo pagyrimų D. Trumpui ir kolegoms Baltuosiuose rūmuose bei sakė, jog mėgavosi kiekviena savo darbo minute.

„Toliau būsiu viena uoliausių ir lojaliausių prezidento bei jo darbotvarkės šalininkų. Žinau, kad jo laukia dar šešeri neįtikėtini puikūs metai (prezidento poste) ir jis dar daug nuveiks“, – kalbėjo S. Sanders.

Savo kalboje ji neužsiminė apie žiniasklaidą ar žurnalistų Baltuosiuose rūmuose vaidmenį.

Nors S. Sanders dažnai kaltinama už tai, kad Baltuosiuose rūmuose nebeliko kasdienių spaudos konferencijų, ji tiesiog dirbo prezidentui, kuris vos pradėjęs eiti pareigas ėmė griauti nusistovėjusią žurnalistų darbo tvarką.

D. Trumpas kasdien per žinutes tviteryje ir kituose socialiniuose tinkluose tiesiogiai bendrauja su dešimtimis milijonų žmonių, todėl prezidento spaudos tarnybos tradicinė pareiga skelbti pranešimus spaudai iš dalies tapo nebereikalinga.

Nors dabar žurnalistams retai pasitaiko proga apiberti griežtais klausimais D. Trumpo administracijos atstovus Baltųjų rūmų spaudos konferencijų salėje, dabar jie turi ypatingą prieigą prie paties prezidento.

Kiekvieną savaitę D. Trumpas rengia improvizuotas spaudos konferencijas Ovaliniame kabinete arba Pietinėje pievelėje. Skirtingai nuo tikrų spaudos konferencijų, šios paprastai būna gana chaotiškos ir retai transliuojamos televizijos.

S. Sanders kalbėdavo ne itin daug, bet ji visuomet būdavo šalia, kažkur už prezidento.