Sirijos ir Rusijos žiniasklaida pasinaudojo šiuo nutekintu vieno Hagoje įsikūrusios organizacijos nario parengtu dokumentu, pasirodžiusiu internete gegužės mėnesį.

OPCW generalinis direktorius Fernando Ariasas trečiadienį paviešintame kreipimesi į valstybes nares paragino „imtis veiksmų“ dėl šio dokumento nutekinimo.

„Pasirodžius daugiau įrodymų, kad personalo nario parašytas dokumentas buvo išplatintas už šios struktūros ribų, pamaniau turįs pakankamai informacijos, kad nurodyčiau pradėti tyrimą šiai situacijai išaiškinti“, – sakė F. Ariasas gegužės 29 dieną vykusiame susitikime.

„Palaikau nešališkas ir profesionalias išvadas“, pateiktas kovą paskelbtoje OPCW ataskaitoje, kad per daugiau nei 40 gyvybių pareikalavusią ataką Dumoje veikiausiai buvo panaudotos chloro dujos, pridūrė F. Ariasas.

Ataskaitoje taip pat pateiktos balistinės ekspertizės išvados, leidžiančios manyti, kad atakos vietoje rasti du dujų balionai buvo numesti iš oro.

Tačiau nutekintoje vieno OPCW nario Iano Hensersono (Ijano Hensersono) „techninėje ataskaitoje“ kalbama apie „didesnę tikimybę, kad abu balionai buvo atnešti... o ne išmesti iš lėktuvo“.

I. Hendersono vertinimas nebuvo įtrauktas į oficialią OPCW atskaitą, tačiau gegužę pasirodė svetainėje „Working Group on Syria, Propaganda and Media“. Ši grupė dažnai sėja abejones Vakarų pateikta informacija.

Damaskas ir Maskva anksčiau tvirtino, kad balionus į atakos vietą veikiausiai atgabeno patys sukilėliai, o ne Sirijos režimo lėktuvai.

Pasak F. Ariaso, vidaus dokumentas nebuvo įtrauktas į ataskaitą, nes jame buvo kalbama tik apie „galimą priskyrimą“, todėl negalėjo būti naudojamas vadinamosios OPCW Faktų nustatymo misijos.

Naujoji OPCW komanda, kuriai buvo suteikti įgaliojimai nustatyti išpuolių kaltininkus, darbą pradės artimiausiomis savaitėmis.

OPCW vadovas taip pat nesureikšmino I. Hendersono vaidmens, nors tiesiogiai jo pavardės nepaminėjo. F. Ariasas sakė, kad I. Hendersonas yra „mūsų štabo būstinės Damaske ryšių palaikymo pareigūnas“, „laikinai padėjęs... rinkti informaciją kai kuriose Dumos vietose“.

F. Ariasas taip pat sakė, kad Sirija atsisako įsileisti naują ekspertų grupę, kurią suformuoti organizacija nusprendė praėjusiais metais.

Sirijos užsienio reikalų viceministras Faisalas Mekdadas jam atsiuntė laišką, kuriame sakoma, kad „Sirija atsisako pripažinti šį (OPCW) sprendimą ir kaip nors susisaistyti su jo padariniais ir poveikiu“.

Sirija taip pat atsisakė išduoti vizą grupės koordinatoriui, nurodė F. Ariasas. Pasak jo, dėl to OPCW atidėjo gegužę planuotą susitikimą Damaske.

uzsienis@bns.lt , +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius