Askiojaus meras patvirtino, kad, greičiausiai, tose vandentiekio sistemos dalyse, kur buvo rasta bakterijų, geriamojo vandens kokybė senokai nebuvo tikrinta, rašo portalas newsinenglish.no.

„Vandens paskirstymo sistemą mes paprastai tikriname kartą per savaitę, – valstybiniam televizijos kanalui NRK pasakė meras Bårdas Espelidas. – Tikrinimo sistema pagrįsta rizikos vertinimu, bet dabar matome, kad viršutinis rezervuaras į patikrinimus nebuvo įtrauktas.“

Paklaustas, kodėl šis rezervuaras nebuvo tikrinamas, meras atsakė nežinantis priežasčių.
„Nežinau, kada paskutinį kartą jis buvo tikrintas. – pasakė B. Espelidas. – Galbūt netgi prieš kelerius metus. Reikia išsiaiškinti, kodėl taip nutiko, ir nuo šiol būtinai įtraukti viršutinį rezervuarą į patikrinimus.“

Gyventojų, kuriems sutriko virškinimo sistema, skaičius per savaitgalį išaugo neregėtais mastais – pykinimu, vėmimu, skrandžio skausmais ir viduriavimu skundėsi apie 2 tūkst. žmonių.

Kai kurie iš šių žmonių pasijuto blogai net ir po to, kai vartojo virintą vandenį, o keli pakliuvo į Bergeno ligoninę dėl dehidratacijos.

Viršutinis Askiojaus vandentiekio sistemos rezervuaras buvo tikrinamas, tačiau vėliau, vandeniui patekus į vietinę paskirstymo sistemą, vanduo nebebuvo tikrinamas.

Rezervuare telpa 500 kubinių metrų arba 500 tūkst. litrų vandens.

Sekmadienį į Askiojų atvyko trys epidemiologai iš valstybinio visuomenės sveikatos instituto, kad padėtų bendruomenei įveikti vandens krizę.

Ligoninės personalas pranešė, kad į ligoninę paguldyti 34 gyventojai, nė vieno iš jų būklė nėra kritinė.

Praėjusią savaitę mirė vienerių metų berniukas iš Askiojaus, kuriam buvo diagnozuota stipri infekcija. Ši nelaimė siejama su užterštu vandeniu.