„Jis visiškai pagrįstai (yra) už grotų. Turime JAV ekstradicijos prašymą, kurį teismas nagrinės rytoj; vakar pasirašiau sprendimą dėl ekstradicijos ir jį patvirtinau, taigi, jis rytoj pasieks teismą“, – sakė sekretorius BBC radijo laidai „Today Programme“.

S. Javidas sakė, kad Londonas gavo „legitimų prašymą dėl ekstradicijos“, o jis, kaip vidaus reikalų sekretorius, „norėtų teisingumo pergalės“.

„Šis sprendimas dabar visiškai priklauso nuo teismo... Gavome legitimų prašymą dėl ekstradicijos, ir aš jį pasirašiau, bet galutinį sprendimą priims teismai“, – pridūrė jis.

Laikraštis „The Guardian“ praneša, kad teismo posėdis dėl J. Assange'o ekstradicijos turėtų įvykti penktadienį. Jis gali būti surengtas Londono Belmaršo kalėjime, kur šiuo metu laikomas australas.

„Labai džiaugiuosi, kad policijai pagaliau pavyko jį areštuoti. Jis teisėtai laikomas už grotų, nes pažeidė Jungtinės Karalystės įstatymus“, – kalbėjo vidaus reikalų sekretorius.

Jeigu patenkinami pagrindiniai kriterijai, vidaus reikalų sekretorius turi patvirtinti galiojantį ekstradicijos prašymą prieš teismui nusprendžiant, ar asmuo gali būti išduotas. Tada vidaus reikalų sekretorius sprendžia, ar išduoti asmenį.

J. Assange'as, laikomas griežčiausio režimo Belmaršo kalėjime Londono pietryčiuose, penktadienį numatytame teismo posėdyje tikriausiai pats nepasirodys. Tačiau gali būti, kad jis teismo posėdyje, kuriame iš esmės bus sprendžiami procedūriniai klausimai, dalyvaus vaizdo ryšiu.

„WikiLeaks“ redaktorius Kristinnas Hrafnssonas sakė, kad realus teisinis mūšis teismo salėje prasidės ne anksčiau kaip po kelių savaičių ar net mėnesių.

JAV Teisingumo departamentas pranešė, kad kaltina J. Assange'ą susimokius su buvusia JAV kariuomenės žvalgybos analitike Chelsea Manning pavogti ir paskelbti tūkstančius įslaptintų arba konfidencialių karinių ir diplomatinių dokumentų.

47 metų J. Assange'as šiuo metu yra kalinamas Londone. Australų aktyvistas, prieš septynerius metus pasiprašęs prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, buvo suimtas balandžio 11-ąją, Kitui atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį ir išdavus britų pareigūnams. Jam buvo skirta 50 savaičių įkalinimo bausmė už Jungtinės Karalystės teismo 2012 metais nustatytų paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimą.

„WikiLeaks“ įkūrėjas Švedijoje taip pat kaltintas seksualine prievarta ir priekabiavimu, tačiau šie kaltinimai buvo panaikinti suėjus senaties terminui.