„Rusijos iniciatyva, tarpininkaujant Turkijai ir Rusijai, buvo pasiektas susitarimas dėl paliaubų Idlibo deeskalacijos zonoje nuo birželio 12-osios vidurnakčio“, – vėlyvą trečiadienį paskelbė Rusijos kariuomenės vadovaujamas Sirijos priešiškų šalių susitaikymo centras.

„Dėl to pastebima daug mažiau nelegalių grupuočių (rengiamų) bombardavimų“, – pranešime nurodė centras.

Tuo metu Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pareiškė, kad paliaubos Idlibe dar nėra užtikrintos.

„Sunkiai dirbame su Rusija, kad sustabdytume šias atakas. Neįmanoma pasakyti, kad užtikrintas visiškas ugnies nutraukimas“, – per bendrą spaudos konferenciją su prancūzų diplomatijos vadovu Jeanu-Yves'u Le Drianu sakė M. Cavusoglu.

Idlibo regionas, kontroliuojamas buvusio „al Qaeda“ padalinio Sirijoje „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), turėtų būti saugomas pernai rugsėjį pasirašyto susitarimo dėl buferinės zonos.

Šis regionas apima didelę dalį Idlibo provincijos ir kaimyninių Alepo, Chamos bei Latakijos provincijų dalis.

Nepaisant pasirašyto susitarimo dėl buferinės zonos režimo pajėgos pastarosiomis savaitėmis dažnai bombardavo šį regioną. Atakos sustiprino nerimą dėl beveik 3 mln. ten gyvenančių žmonių likimo.

Suintensyvėjus smurtui nuo balandžio pabaigos jau žuvo daugiau kaip 360 žmonių, nurodė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Jungtinių Tautų duomenimis, smurtas taip pat privertė daugiau kaip 270 tūkst. žmonių palikti savo namus.

2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių, milijonus žmonių privertė palikti savo namus.