Paklaustas, kokia jo pozicija dėl šiuo metu vykstančių diskusijų, kam atiteks svarbiausi Europos Sąjungos postai, E. Macronas atsakė: „Europai reikia stiprių asmenybių, reikia pasitikėjimą keliančių ir jo vertų žmonių, turinčių kompetencijos tokioms pozicijoms“.

Prancūzijos prezidentas dar kartą pakartojo turintis pastebėjimų dėl vadinamojo Spitzenkandidat arba pagrindinio kandidato procedūros, pirmą kartą pasitelktos 2014 metais. Jos esmė gana paprasta: Europos politinės partijos prieš Europos Parlamento rinkimus įvardija kandidatus į Europos Komisijos pirmininko postą. Galiausiai postas atitenka partijai, galinčiai suformuoti daugumą naujos sudėties Europos Parlamente.

Paklaustas konkrečiai apie A. Merkel, E. Macronas pareiškė: „Negaliu kalbėti už Angelą Merkel, bet, jeigu ji nuspręstų to norinti, žinoma, kad ją palaikyčiau. Be kalbų. Nes esu tikras, kad mums reikia stipraus žmogaus“.

Kol kas A. Merkel palaiko vokietį Manfredą Weberį, kuris yra Europos Liaudies partijos keliamas pagrindinis kandidatas, ir pati viešai neišreiškė noro kelti savo kandidatūrą.

Europos Sąjungos lyderiai ir politikai šiuo metu veda derybas dėl įtakingiausių Europos Sąjungos postų. Derybos vyksta tiek pačiame Parlamente, tiek tarp valstybių narių.

„Kalbame apie keturis svarbiausius postus“, – sakė E. Macronas. Tai Europos Komisijos pirmininkas, Europos Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai, Europos Parlamento pirmininkas ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

„Man patiktų, jog du postus užimtų vyrai, ir du – moterys. Mums reikalinga lygybė“, – pridūrė jis. Prancūzijos prezidentas tarp svarbiausių nepaminėjo Europos Centrinio banko vadovo posto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)