Dvidešimt keturi nužudytieji yra vaikai, sakoma vyriausybės pareiškime. Jame taip pat nurodyta, kad šeši žmonės buvo sulaikyti „per įprastinius patikrinimus“.

Vėlų sekmadienio vakarą ginkluoti užpuolikai apsupo Soban Ku kaimą etninių dogonų gyvenamame anklave. Per septynias valandas trukusią ataką jie žudė kaimo gyventojus ir degino pastatus, pasakojo išgyvenusieji.

Šios žudynės sukėlė būgštavimų dėl galimų atsakomųjų išpuolių grėsmės centriniame Malyje, pasižyminčiame didele gyventojų etnine įvairove.

Smurto banga regione išaugo 2015 metais, kai daugiausia fulanių džihadistų grupuotė pradėjo puldinėti bambarų ir dogonų etnines grupuotes.

Anksčiau vyriausybė pranešė, kad per sekmadienio žudynes žuvo 95 žmonės ir dar 19 dingo.

Šie duomenys buvo pateikti remiantis pirmine informacija, gauta iš kaime apsilankiusių karių ir rajono mero.

Tačiau pirmadienio vakarą, iškilus abejonių, žuvusiųjų skaičius buvo patikrintas ir kitą dieną buvo pateikti patikslinti duomenys, sakė pareigūnai.

„Šis skaičius gautas po kruopštaus skaičiavimo, kurį atliko komanda, sudaryta iš (Malio) civilinės gynybos pajėgų pareigūnų, teismo medicinos ekspertų ir Mopčio (regiono) prokuratūros“, - sakoma trečiadienio pranešime.

Maždaug šimtui moterų pavyko pabėgti į Kundo kaimą – tai ir buvo viena iš painiavos priežasčių, nurodoma jame.

Vyriausybė perspėjo dėl naujos smurto bangos pavojaus ir paragino vietos gyventojus „nepakliūti į nusikalstamumo spąstus, nesiburti į grupes ir nekeršyti“.

Smurto banga vidurio Malyje dar labiau išaugo, kai ten susiformavusi daugiausia fulanių džihadistų grupuotė, vadovaujama pamokslininko Amadou Koufos, 2015 metais pradėjo puldinėti bambarų ir dogonų etnines grupuotes.

Gegužės 16 dieną Jungtinių Tautų misija Malyje (MINUSMA) pranešė, kad nuo 2018 metų sausio per išpuolius prieš fulanius centriniuose Mopčio ir Segu regionuose buvo užregistruoti „mažiausiai 488 žuvusieji“.

Kovo mėnesį per vieną daugiausiai aukų pareikalavusių atakų netoli sienos su Burkina Fasu esančiame Ogosagu kaime buvo nužudyta 160 fulanių. Dėl šio išpuolio fulanių kaime buvo kaltinami dogonų medžiotojai.

MINUSMA taip pat pranešė, kad 2018 metų sausį ginkluoti fulaniai Mopčių regione „sukėlė 63 mirtis“.

Dauguma fulanių, dar vadinami fulbiais, verčiasi gyvulininkyste ir prekyba, o bambarai ir dogonai – paprastai sėslūs ūkininkai.

Pačioje Sachelio regiono širdyje esantis Malis yra viena skurdžiausių pasaulio valstybių.

Prie neramumų šiame regione prisideda ir džihadistų rengiami išpuoliai.

2012 metų pradžioje su „al Qaeda“ siejami ekstremistai buvo perėmę šalies šiaurėje esančios dykumų teritorijos kontrolę, tačiau per prancūzų vadovautą karinę operaciją, kuri buvo pradėta vykdyti 2013 metų sausį, iš jos iš esmės buvo išstumti.

2015 metų birželį Malio vyriausybė pasirašė taikos susitarimą su kai kuriomis ginkluotomis grupėmis, tačiau džihadistai išlieka aktyvūs, o didelė šalies teritorija išlieka zona, kur negalioja jokie įstatymai.