Nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas I. Golunovas buvo suimtas praeitą savaitę, vėliau jam buvo skirtas namų areštas, bet jo šalininkai tvirtino, kad iškelti kaltinimai buvo išgalvoti, siekiant nubausti reporterį už jo tiriamąjį darbą.

Ši byla sukėlė pasipiktinimą Rusijoje ir užsienyje: didžiosios Rusijos žiniasklaidos priemonės reiškė palaikymą I. Golunovui, buvo rengiami protestai, o trečiadienį Maskvoje ketinta surengti didelę demonstraciją.

Kritikai vadino šią bylą teisėsaugos institucijų nebaudžiamumo ir korupcijos pavyzdžiu.

I. Golunovas antradienio vakarą išėjo iš Maskvos policijos būstinės, kur jį pasveikino minia žurnalistų, o pats vyras ašarodamas dėkojo savo palaikytojams.

„Visa tai nutiko taip greitai, ir dėkoju jums už tai, kad mane palaikėte. Manau, tai kažkaip paveikė įvykių eigą“, – kalbėjo I. Golunovas.

Jis sakė besitikintis, kad jo byla pakeis policijos praktiką, o „tokių situacijų niekada daugiau nenutiks niekam šioje šalyje“.

Tyrimus vykdantis 36-erių žurnalistas pažadėjo ir toliau rašyti „Meduzai“, kurios redakcija yra įsikūrusi Latvijoje, kad galėtų laisviau dirbti.

„Darysiu tyrimus, nes turiu pateisinti pasitikėjimą tų, kurie mane palaikė“, – pabrėžė I. Golunovas.

Rusijos vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas antradienį pranešė, kad I. Golunovui iškelti baudžiamieji kaltinimai buvo panaikinti „nepasitvirtinus įrodymams“ ir kad jis bus paleistas iš namų arešto.

Be to, ministras nurodė, kad siūlys prezidentui Vladimirui Putinui atleisti iš pareigų du aukšto rango Maskvos policijos pareigūnus, susijusius su šiuo tyrimu.

Europos Sąjunga pasveikino Rusijos sprendimą atšaukti kaltinimus dėl narkotikų platinimo, pateiktus žurnalistui, ir pavadino tai „teigiamu rezultatu“, bet pareikalavo ištirti pranešimus, jog reporteris areštinėje buvo sumuštas.

Šią žinią su džiaugsmu sutiko ir žurnalistai bei aktyvistai.

„Tai – pergalė... verkiu“, – sakė „Meduzos“ vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas.

Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pavadino tai „įkvepiančiu ir motyvuojančiu pavyzdžiu, ko galima pasiekti paprastu solidarumu“.

I. Golunovo kolega iš „Meduzos“ Ilja Žeguliovas naujienų agentūrai sakė: „Įvyko neįtikėtinas dalykas.“

„Net ir didžiausias optimistas nesitikėjo, kad tai įvyks ir įvyks taip greitai“, pridūrė jis.

Visuomenės pasipiktinimą sukėlęs sulaikymas

I. Golunovas buvo apkaltintas mėginimu parduoti „didelį kiekį“ narkotikų, teismas jam skyrė dviejų mėnesių namų areštą. Už tokius kaltinimus jam grėsė iki 20 metų laisvės atėmimo.

Žurnalistas sakė, kad sulaikytas jis buvo sumuštas, o jo advokatai tvirtino, kad narkotikai jų klientui buvo pakišti.

Kai I. Golunovas buvo sulaikytas, Maskvos policija paskelbė nuotraukų, kuriose esą matoma jo bute įrengta sintetinių narkotikų gamybos laboratorija. Visgi vėliau policija pripažino, kad tik viena iš tų nuotraukų buvo padaryta jo bute.

I. Golunovo advokatas Sergejus Badamšinas nurodė, kad ant daiktų, kuriuos policija sakė paėmusi per kratą žurnalisto bute, nebuvo rasta jo pirštų atspaudų.

Pareigūnai, praėjusią savaitę sulaikę I. Golunovą, buvo nušalinti nuo pareigų, jų atžvilgiu atliekamas tyrimas, pranešė V. Kolokolcevas.

„Kad ir kokia būtų piliečio profesija, jo teisės visa turi būti ginamos“, – pabrėžė jis.

Po I. Golunovo sulaikymo šimtai žmonių protestavo prie teismo ir Maskvos policijos būstinės.

Trečiadienį Maskvoje buvo planuojama didelė demonstracija, per kurią turėjo būti raginama išlaisvinti žurnalistą. Tačiau į laisvę išėjęs I. Golunovas sakė, kad jo šalininkai verčiau turėtų praleisti tą laiką su „artimaisiais ir šeima“.

„Aš esu/Mes esame Ivanas Golunovas“

Organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) antradienį pasveikino rusų pilietinės visuomenės „istorinę mobilizaciją“, privertusią pareigūnus panaikinti baudžiamuosius kaltinimus I. Golunovui.

„Dabar turi būti teisiami tie, kurie bandė jį pakišti“, - paskelbė nevyriausybinė organizacija socialiniame tinkle „Twitter“.

„Džiaugiamės, kad pareigūnai paklausė visuomenės, – pareiškime sakė „Meduzos“ redakcija ir keli kiti žymūs žurnalistai. – Tai – tik pradžia, dar laukia daug darbo.“

Trijų didžiųjų Rusijos laikraščių pirmadienio numeriai išėjo identiškais pirmaisiais puslapiais, taip reiškiant solidarumą su žurnalistu I. Golunovu.

„Kommersant“, „Vedomosti“ ir RBK – neabejotinai autoritetingiausi laikraščiai Rusijoje – savo pirmuosiuose puslapiuose didžiulėmis raidėmis parašė: „Aš esu/Mes esame Ivanas Golunovas“.

Nepriklausomam žurnalistui paramą reiškė net kai kurie prokremliškų televizijų žurnalistai, pavyzdžiui, Kremliaus ruporu laikomos televizijos RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian.

Savo tyrimuose I. Golunovas gvildeno tokias temas kaip įtartinas Rusijos laidojimo namų verslas ar korupcija Maskvos merijoje.

Daugelis mano, jog tai, kad žurnalisto tyrimai nebuvo susiję su Kremliaus pareigūnais arba prezidento V. Putino aplinka, leidžia manyti, kad ši byla buvo sukurpta ne aukščiausiuose valdžios sluoksniuose, o žemesnio rango pareigūnų, galbūt nusikaltėlių.

Žurnalistas išleistas į laisvę praėjus mėnesiui po to, kai masiniai protestai privertė Jekaterinburgo valdžią atsisakyti planų pastatyti ortodoksų katedrą viename šio Uralo kalnų miesto populiariame parke.

Jau du dešimtmečius Rusijai vadovaujantis V. Putinas nutildė daugumą savo kritikų ir stengėsi pažaboti žiniasklaidą.

Rusijoje tebeveikia tik nedaugelis opozicinių arba nepriklausomų žiniasklaidos kanalų, patiriančių didžiulį spaudimą, sako Kremliaus kritikai.

„Meduzos“ redakcija dirba Latvijoje, siekdama apeiti cenzūrą, tačiau kai kurie portalo žurnalistai, įskaitant I. Golunovą, gyvena Rusijoje.