M. Pompeo, krikščionis evangelikas, yra sakęs, kad santuoką jis laiko vyro ir moters sąjunga, tačiau tuo pat metu gerbia darbuotojus nepriklausomai nuo jų seksualinės orientacijos.

„Sekretoriaus pozicija tokia, kad ant stiebo turėtų plevėsuoti tik Amerikos vėliava“, – žurnalistams pranešė JAV valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Tačiau ji pabrėžė, kad amerikiečių diplomatams užsienyje leidžiama demonstruoti vaivorykštės spalvų vėliavas kitose ambasadų erdvėse birželį, kai minimas „Pride“ – LGBTQ bendruomenės – mėnuo.

Šių metų birželio mėnesį taip pat minima vadinamųjų „Stonewall“ riaušių 50 metų sukaktis. 1969 metais prie šio Niujorko baro prasidėję gėjų klubo lankytojų ir policijos susirėmimai davė pradžią dabartiniam JAV judėjimui už gėjų teises.

„Pride“ mėnesį, kuris yra dabar, visame pasaulyje švenčia daugybė Valstybės departamento darbuotojų“, – sakė M. Ortagus.

Ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos, pasisakiusio už lygias teises LGBT žmonėms, administracija leisdavo darbuotojams prie Jungtinių Valstijų ambasadų kelti vaivorykštės spalvų vėliavas ir net apšvietė Baltuosius rūmus vaivorykštės spalvų šviesomis, kai 2015 metais šalies Aukščiausiasis Teismas legalizavo tos pačios lyties asmenų santuokas.

Apie M. Pompeo nurodymus pirmiausia pranešė televizija „NBC News“; ši žinia sukėlė LGBT teisių gynėjų pasipiktinimą.

„Kai LGBTQ+ bendruomenės visame pasaulyje yra persekiojamos, šis Trumpo Valstybės departamento sprendimas yra įžūli ataka prieš LGBTI teises“, – pareiškė demokratų senatorius Edas Markey.

„Kadangi švenčiame „Pride“ mėnesį, šis sprendimas privalo būti atšauktas. Reikalauju, kad Trumpo administracija paaiškintų šią neapykantą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Pagrindinės Jungtinių Valstijų LGBTQ teisių gynimo grupės „Human Rights Campaign“ prezidentas Chadas Griffinas pareiškė, kad vėliavų draudimas „siunčia nerimą keliančią žinią LGBTQ žmonėms ne vien šioje šalyje, bet ir pasaulyje“.

Kelios JAV ambasados jau yra surengusios tam tikrų akcijų, skirtų paminėti „Pride“ mėnesiui.

JAV ambasados Naujajame Delyje pastatas buvo nušviestas vaivorykštės spalvomis, taip demonstruojant solidarumą su Indija, kur pernai Aukščiausiasis Teismas atšaukė homoseksualių lytinių santykių draudimą, galiojusį nuo kolonijinių laikų.