Pasak vieno su situacija susipažinusio pareigūno, nenorėjusio atskleisti savo vardo, Teisingumo departamentas ekstradicijos prašymą Londonui išsiuntė ketvirtadienį.

To pareigūno teigimu, JAV ir JK susitarime numatyta, kad prašymas būtų išsiųstas per 60 dienų nuo J. Assange'o arešto. Vyras buvo suimtas balandžio 11 dieną Ekvadoro ambasadoje Londone.

Tas pats susitarimas draudžia JAV persekioti „WikiLeaks“ įkūrėją teismine tvarka dėl bet kokių įtariamų nusikaltimų, nenurodytų ekstradicijos prašyme, nebent jis nusižengtų vėliau.

Šiuo metu J. Assange'as Londono Belmaršo kalėjime atlieka 11 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, skirtą už tai, kad kad nesilaikė JK teismo 2012 metais nustatytų paleidimo už užstatą sąlygų.

Australas, prieš septynerius metus pasiprašęs prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, buvo suimtas balandžio 11-ąją, Kitui atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį ir išdavus britų pareigūnams.

JAV Teisingumo departamentas balandį pranešė, kad kaltina J. Assange'ą susimokius su buvusia JAV kariuomenės žvalgybos analitike Chelsea Manning pavogti ir paskelbti tūkstančius įslaptintų arba konfidencialių karinių ir diplomatinių dokumentų.

Švedijoje J. Assange'as 2010 metais buvo apkaltintas išžaginimu. Jis pats tvirtino, kad lytinis aktas vyko abipusiu sutikimu.

„WikiLeaks“ įkūrėjas Švedijoje taip pat kaltintas seksualine prievarta ir priekabiavimu, tačiau šie kaltinimai buvo panaikinti suėjus senaties terminui.