Kad ir kas nugalėtų, laimėtojui teks susidurti su ta pačia stringančio „Brexit“ proceso problema, trapia parlamentine dauguma ir susiskaldžiusia politine situacija.

Tačiau siekiantiems užimti ministro pirmininko postą iš pradžių teks įveikti painią konservatorių partijos lyderio rinkimų sistemą.

Pasibaigus kandidatavimo laikotarpiui, visi 313 konservatorių parlamento narių balsuos už savo kandidatą birželio 13, 18, 19 ir 20 d. vyksiančių balsavimų metu, kad eliminuotų kandidatus, kol jų liks tik du, rašo BBC.

Pakeitus vieną taisyklę, pirmojo balsavimo metu kandidatas turi gauti bent 16 parlamento narių balsus, antrojo – bent 32.

Jei visi kandidatai įveiks šį barjerą, bus eliminuotas mažiausiai balsų surinkęs asmuo. Šis procesas bus taikomas ir kitų balsavimų metu, kol liks tik du kandidatai.

Galiausiai nuo birželio 22 d. didesnioji Konservatorių partijos dalis iš dviejų pretendentų į ministro pirmininko postą rinks vieną. Laimėtojas turėtų būti paskelbtas maždaug po keturių savaičių.

Britų dienraštis „The Guardian“ apžvelgia visus pagrindinius kandidatus ir jų galimybes tapti nugalėtojais:

Borisas Johnsonas

Pagrindinė informacija: lyderis, žadantis įveikti kitas partijas, itin palaiko „Brexit“ ir yra patrauklus konservatorių rinkėjams. Tačiau tuo pačiu yra labai poliarizuojanti figūra ir yra itin nemėgiamas kitų partijų rinkėjų.

Pozicija dėl „Brexit“: atkakliai reikalauja, kad Jungtinė Karalystė išstotų spalio 31 d., nesvarbu, ar bus pasiektas susitarimas. Jis oficialiai įsipareigojęs pamėginti iš naujo derėtis su Europos Sąjunga ir siekti „alternatyvius susitarimų“ dėl Airijos sienos.

Pažadai gyventojams: kol kas jis įsipareigojo tik padidinti vidurinių mokyklų Anglijoje biudžetą bent iki 5 000 svarų sterlingų vienam moksleiviui per metus. Vienos analizės metu buvo paskaičiuota, kad įgyvendinus šį pažadą išlaidos padidėtų vos 0,1 %.

Veikla socialiniuose tinkluose: kol kas visa jo kampanija nepasižymi dideliu aktyvumu socialiniuose tinkluose, tiesa, kampaniją jis pradėjo labai rafinuotu vaizdo įrašu.

Tikimybė laimėti: labai didelė. Lažybų tarpininkai jį laiko vienu iš favoritų.

Kampanijos eiga: kol kas jokių nesėkmių, kurių B. Johnsonui visai ir nereikia.

Michaelas Gove’as


Pagrindinė informacija: ne Borisas Johnsonas. Aplinkos sekretorius yra patrauklus parlamento nariams kaip patikimas „Brexit“ šalininkas, kuris, skirtingai nei kai kurie kolegos, visada sunkiai dirba ir gali sutelkti dėmesį į paskirtas užduotis.

Pozicija dėl „Brexit“: griežta, bet nepernelyg. M. Gove’as prižadėjo, kad šalis išstos ir be susitarimo, jei reikės, tačiau taip pat minėjo, jog pritartų termino nukėlimui kelioms savaitėms po spalio 31 d., jei tokiu atveju būtų galima susitarti.

Pažadai gyventojams: jis taip pat kalbėjo apie didesnį mokyklų biudžetą, tačiau buvo dosnesnis už B. Johnsoną – pasiūlė net 1 mlrd. papildomų svarų sterlingų per metus. Taip pat jis pažadėjo nemokamą Didžiosios Britanijos pilietybę 3 mln. ES gyventojų po „Brexit“.

Veikla socialiniuose tinkluose: profesionali, galbūt nelabai įdomi, tiesa, jo kampanijos vaizdo įrašas sulaukė pagyrų.

Tikimybė laimėti: šiuo metu jis yra antrasis favoritas, tačiau jo pergalėms tikimybė yra nedidelė, santykis maždaug 6 : 1.

Kampanijos eiga: lėta ir stabili, nemažai parlamento narių pritaria jo kandidatūrai. Kita vertus, jo vykdomą politiką užgožė kaltinimai veidmainyste, kai jis prisipažino vartojęs kokainą jaunystėje, dirbdamas žurnalistu.

Jeremy Huntas

Pagrindinė informacija: kompetentingasis nuosaikių pažiūrų žmogus, kuris vis tiek užbaigtų „Brexit“, tačiau neatbaidytų centristinių pažiūrų rinkėjų.

Pozicija dėl „Brexit“: bandytų susitarti dėl išstojimo sąlygų su nauja komanda, kurią sudarytų Šiaurės Airijos Demokratinė unionistų partija ir euroskeptikai. Jei nepavyktų susitarti, J. Huntas galėtų tęsti šalies išstojimą be susitarimo, tačiau jis sakė, kad tai būtų „politinė savižudybė“, nes būtų surengtas balsavimas dėl pasitikėjimo ir galbūt nauji ministro pirmininko rinkimai.

Jeremy Huntas

Pažadai gyventojams: kampanijoje kol kas nieko nėra, bet praėjusį mėnesį jis minėjo ketinimą per dešimtmetį po „Brexit“ padvigubinti gynybos biudžetą.

Veikla socialiniuose tinkluose: nuobodžiai korporatyvi. Jo kampanijos pradžios vaizdo įraše žiūrovai išvydo garažą, kuriame J. Huntas įrengė mokomųjų leidinių leidyklą. Tai neva turėjo pabrėžti jo verslumą, tačiau kandidato teiginiai apie „tuometines kasdienes pastangas išgyventi“ galėjo nuskambėti truputį keistai, juk jo tėvas buvo admirolas.

Tikimybė laimėti: regis, kovoja dėl antrosios vietos su M. Gove’u favoritų sąraše. Šiuo metu jo pergalės tikimybės santykis – maždaug 7 : 1.

Kampanijos eiga: solidi. Valstybės veikėjo įgūdžiai puikiai pasitarnavo Donaldo Trumpo vizito metu.

Sajidas Javidas

Pagrindinė informacija: pašalietis, trokštantis viską modernizuoti. Ar jis minėjo, kad jo tėvas buvo autobuso vairuotojas?

Pozicija dėl „Brexit“: palyginti tvirta. Jis siektų išstojimo spalio 31 d. net be susitarimo. Kita vertus, kandidatas pasišaipė iš idėjos nutraukti parlamento posėdžius, kad būtų galima užtikrinti išstojimą be susitarimo, pavadinęs ją „visiška nesąmone“.

Pažadai gyventojams: nebepavaldus Theresa May pageidavimams, vidaus reikalų ministras atvirauja apie emigraciją ir sako, kad panaikintų ilgalaikius torių migracijos saldo tikslus bei palengvintų studentų iš užsienio galimybes gyventi Jungtinėje Karalystėje darbo tikslais.

Sajidas Javidas

Veikla socialiniuose tinkluose: entuziastinga ir nevienareikšmė. Jo kampanijos pradžios vaizdo įrašas buvo labai paprastas, nufilmuotas viename parlamento kabinete, fone aidint Vestminsterio tilto gatvės muzikanto dūdmaišio melodijai.

Tikimybė laimėti: nedidelė, bet jo kampaniją sustiprino Ruth Davidson palaikymas. Lažybų tarpininkai pateikia santykį 33 : 1.

Kampanijos eiga: kol kas nieko ypatinga, bet naujosios vyriausybės kabinete jis gali tikėtis labai aukšto posto.

Dominicas Raabas

Pagrindinė informacija: norite „Brexit“? Aš jums duosiu „Brexit“.

Pozicija dėl „Brexit“: teigiamai nusiteikęs aktyvistas. Vienas iš dviejų kandidatų, ne tik prižadėjęs tęsti išstojimą nepavykus susitarti ( jei reikės), bet ir pareiškęs ketinimą nutraukti parlamento posėdžius, kad parlamento nariai netrukdytų užbaigti „Brexit“ be sutarties.

Dominicas Raabas

Pažadai gyventojams: D. Raabas pateikė dėmesio susilaukusį, tačiau brangoką pasiūlymą kito parlamento kadencijos laikotarpiu sumažinti pajamų mokestį 5 %. Kai kurie žmonės teigia, kad šis sprendimas kainuotų apie 25 mlrd. svarų sterlingų.

Veikla socialiniuose tinkluose: daugmaž vidutiniška, bet aktyvumą palaiko eilinių žmonių komentarų srautas „Twitter“, pažymėtas saitažodžiu #ReadyforRaab.

Tikimybė laimėti: nedidelė, nes B. Johnsonas patraukė didžiąją dalį pagrindinių bekompromisės parlamentarų grupės „European Research Group“ narių į savo pusę. Pergalės tikimybės santykis 20 : 1.

Kampanijos eiga: kol kas nieko ypatinga, bet iš dalies taip yra dėl B. Johnsono dominavimo „Brexit“ įgyvendinimo srityje. D. Raabas susilaukė prieštaringų vertinimų debatuose dėl lygybės laikydamasis įsitikinimų, kad feministės – vienos „bjauriausių fanatikių“.

Rory Stewartas

Rory Stewartas

Pagrindinė informacija: kitamanis, liaudies žmogus, mėgsta ilgus pasivaikščiojimus.

Pozicija dėl „Brexit“: aiškiai centristinė. Nori „švelnaus“ „Brexit“, galbūt išliekant muitų sąjungoje. Negali būti nė kalbos apie išstojimą be susitarimo.

Pasiūlymas gyventojams: pasakyk, ko nori, o jis pagalvos. Viena daugiausiai dėmesio susilaukusių idėjų, iš visų skelbtų „Twitter“ žinutėse ir vaizdo įrašuose – privalomoji karinė tarnybą jauniems žmonėms.

Veikla socialiniuose tinkluose: neabejotinas lyderis šioje srityje. Nuolat visur reiškiasi, atsakinėja, nepavargsta, aktyviai bendrauja su rinkėjais skelbdamas trumpus vaizdo įrašus.

Tikimybė laimėti: santykis 25 : 1, ko gero, išpučia tikrąją padėtį, ypač atsižvelgiant į tai, kad jį remia mažai torių parlamento narių, tačiau paaukštinimas kabinete yra įmanomas.

Kampanijos eiga: triumfas, jei jos tikslas – įtikinti „Twitter“ naudojančius liberalus. Dar neaišku, kaip ši taktika paveiks parlamento narius.

Kiti kandidatai

Mattas Hancockas: George’o Osborne’o įpėdinis, skelbiantis centristines pažiūras ir kol kas turintis 14 šalininkų. Vargu, ar aplenks M. Gove’ą arba J. Huntą, kad taptų nuosaikių pažiūrų kandidatu.

Andrea Leadsom: už šalies išstojimą pasisakanti buvusi Bendruomenių Rūmų lyderė bando laimę dar kartą (prieš tai pralaimėjo Theresa May), tačiau jos kolegos euroskeptikai, regis, mieliau renkasi M. Gove’ą ir B. Johnsoną.

Markas Harperis: buvęs partinės frakcijos drausmintojas ir beveik nežinomas visuomenei. Jam pasiseks, jei įveiks pirmąjį balsavimo turą.

Esther McVey: buvusi darbo ir pensijų sekretorė yra didesnė „Brexit“ šalininkė net už D. Raabą. Ji sako norinti, kad šalis išstotų be jokio susitarimo ir be jokių pakartotinių derybų.

Samas Gyimah: kalbant torių terminais – „likučių likutis“. Atsistatydino iš vyriausybės, kad surengtų antrą referendumą, bet kol kas neturi viešų šalininkų parlamento narių tarpe.