„Kommersant“, „Vedomosti“ ir RBK – neabejotinai autoritetingiausi laikraščiai Rusijoje – paskelbė bendrą vedamąjį su antrašte: „Aš esu/Mes esame Ivanas Golunovas“. Vedamajame raginama atlikti skaidrų šio žurnalisto bylos tyrimą.

Nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas 36 metų I. Golunovas užsiėmė žurnalistiniais tyrimais. Praėjusį ketvirtadienį jis buvo sulaikytas policijos Maskvoje. Žurnalistas buvo sumuštas ir 12 valandų praleido areštinėje be galimybės susitikti su advokatu.

I. Golunovui buvo pareikšti kaltinimai bandymu parduoti didelį kiekį narkotikų. Kilus didžiuliam visuomenės pasipiktinimui, šeštadienį jam buvo skirtas namų areštas. Palaikyti žurnalisto prie teismo buvo susirinkę šimtai žmonių.

Šeštadienį žurnalistas teisme pareiškė, kad savo kaltės nepripažįsta ir sieja savo baudžiamąjį persekiojimą su savo tyrimų apie laidojimo verslą Rusijoje, dėl kurių yra sulaukęs grasinimų.

„Kommersant“, „Vedomosti“ ir RBK tvirtina, kad įrodymai I. Golunovo byloje kelia rimtų abejonių.

Vedamajame sakoma, kad I. Golunovo persekiojimas yra Rusijos visuomenės bauginimas, ir raginama patikrinti jį sulaikiusius policininkus.

„Reikalaujame, kad įstatymai galiotų visiems ir dėl visų“, – teigiama jame.

Remiantis kaltinimu, žurnalisto kuprinėje buvo rasti du sintetinės stimuliuojančios medžiagos mefedrono paketėliai, kurių bendras svoris sudarė 3,65 gramo, o jo gyvenamojoje vietoje – 5,42 gramo kokaino turinčios medžiagos.

I. Golunovo sulaikymas sukėlė Rusijos žurnalistų ir jo šalininkų pasipiktinimą; jie tvirtina, kad kaltinimai susiję su žurnalistine veikla.

Jei bus pripažintas kaltu, I. Golunovui gresia 10 – 20 metų kalėjime.

Jo advokatas ir kolegos atkreipė dėmesį į šiurkščius pažeidimus jo byloje.

Po sulaikymo Maskvos policija buvo paskelbusi nuotraukų iš tariamos I. Golunovo narkotikų laboratorijos, tačiau vėliau pripažino, kad tik viena iš jų buvo padaryta žurnalisto bute.

I. Golunovui atstovaujančios advokatų asociacijos „Agora“ vadovas Pavelas Čikovas pirmadienį paskelbė tyrimų rezultatus, kurie parodė, kad žurnalisto organizme nėra narkotinių ir psichotropinių medžiagų pėdsakų.

Rusijos sveikatos ministerijos atstovas Jevgenijus Briunas sekmadienį per valstybinę televiziją sakė, kad narkotikų pėdsakų nerasta ir I. Golunovo šlapimo mėginyje.

„Meduzos“ redakcija dirba Latvijoje, siekdama apeiti cenzūrą, tačiau kai kurie portalo žurnalistai gyvena Rusijoje.

Dėl I. Golunovo sulaikymo susirūpinimą išreiškė Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), Europos Taryba ir kitos organizacijos.

Nuo penktadienio prie Maskvos policijos būstinės vyksta pavieniai protestai – tai yra vienintelė protesto forma, kuriai nereikia oficialaus Rusijos valdžios leidimo.