Šventiškos eitynės vyks tokiu metu, kai judėjimas už lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių asmenų (LGBT) teises Lenkijoje yra tapęs neapykantą kurstančių kalbų ir vyriausybės kampanijos, vaizduojančios seksualines mažumas grėsme tradicinėms šeimos bei visuomenei, taikiniu.

Kaip pastaruoju metu tapo įprasta, prie „Lygybės parado“ dalyvių prisijungs JAV, Kanados ir kitų Vakarų šalių diplomatai, siekiantys išreikšti paramą LGBT bendruomenei, kurios teisė į vienodas galimybes daugelyje vietų yra laikoma viena iš pagrindinių žmogaus teisių. Pirmą kartą istorijoje eitynėse dalyvaus ir Varšuvos meras.

Nors daugelis lenkų sostinėje ir kituose miestuose vis labiau palaiko gėjų teises, stiprėja ir priešiškos nuotaikos. Pastaraisiais mėnesiais dešiniosios valdančiosios partijos pareigūnai vaizduoja judėjimą už LGBT teises, ypač raginimus siekti tolerancijos lytiniame švietime, kaip grėsmę šeimoms ir vaikams.

Šiemet Lenkijoje įvyks rekordiškai daug – net 20 – gėjų paradų. Kai kuriuos iš jų bandė uždrausti netgi centro ir kairiųjų politinių jėgų merai. Paprastai toks draudimas motyvuojamas nuogąstavimais dėl saugumo.

Lenkijos valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis) judėjimą už seksualinių mažumų teises neseniai pavadino importu iš užsienio, keliančiu grėsmę tautinei tapatybei. Kai kurie konservatoriški miestai skelbiasi esantys savivaldybėmis „be LGTB“.

Šeštadienio eitynių išvakarėse LGBT bendruomenę papiktino visuomeninėje televizijoje dirbantis kraštutinių pažiūrų žurnalistas Rafalas Ziemkiewiczius (Rafalas Zemkevičius).

Tviteryje jis parašė, kad „LGTB reikia šaudyti“, ir pridūrė, kad „ne tiesiogine prasme, žinoma, bet tai nėra geros valios žmonės ar kieno nors teisių gynėjai; tai yra nauja bolševikų ir nacių mutacija“.

„Kampanijos prieš homofobiją“ vadovas Slava Melnykas įspėjo apie galimas tokios provokuojančios kalbos pasekmes.

„Jo žodžius skaito šimtai tūkstančių žmonių, – sakė jis. – Vienas iš tų žmonių gali pažodžiui suprasti jo kalbas apie šaudymą į LGBT bendruomenes narius.“

Už lygias teises į santuoką kovojančios grupės „Meilė neskiria“ vadovas Hubertas Sobeckis sakė, kad tokia padėtis ypač baugina jaunus žmones, bandančius suvokti savo lytinę tapatybę. Anot jo, kai kurie jaunuoliai bijo prisipažinti esantys homoseksualūs, o kai kurie heteroseksualūs vaikai sulaukia patyčių, nes yra laikomi gėjais.

Pagalbos skambučių centrai stengiasi užkirsti kelią savižudybėms, bet jiems ne visuomet pavyksta, sakė H. Sobeckis.

Seksualinių mažumų teisės tapo viena svarbiausių viešų diskusijų temų, kai centristinei opozicinei partijai „Piliečių platforma“ atstovaujantis Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis (Rafalas Tšaskovskis) šiemet paskelbė LGTB teisių deklaraciją. Šiuo dokumentu miestas įsipareigoja padėti surasti prieglobstį jauniems homoseksualams, kurių išsižada tėvai. Meras taip pat pažadėjo įtraukti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) gaires dėl lytinio ir tolerancijos švietimo į sostinės mokyklų sistemą.

Antradienį prisaikdintas Lenkijos švietimo ministras pavadino LGTB teisių deklaraciją bandymu išauginti vaikų pedofilams ir pareiškė, kad už lytinį švietimą atsakingos tik pačios šeimos.

Pasinaudojant visuomenės susidomėjimu šia tema L. Kaczynskiui pavyko išjudinti konservatyviuosius šalies sluoksnius ir suskaldyti politinę opoziciją.

Jo vadovaujama (PiS) pasiekė triuškinančią pergalę praėjusį mėnesį vykusiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Daugelis opozicijos politikų padarė išvadą, kad LGTB teisių palaikymas jiems neapdės, ir bando atsiriboti nuo šio klausimo prieš rudenį įvyksiančius šalies parlamento rinkimus.

Kaip atsakas į gėjų paradą Varšuvoje, 130 Lenkijos miestų sekmadienį rengiamos „Eitynės už gyvenimą ir šeimą“. Renginys prasidės mišiomis už vaikus, o jo tema šiemet bus vaikų apsauga nuo nuo seksualizacijos.