D. Trumpas buvo nusiteikęs jau nuo pirmadienio įvesti 5 proc. muitą visoms iš Meksikos įvežamoms prekėms. Tačiau per tris dienas vykusias intensyvias derybas aukšto rango pareigūnams pavyko sudaryti susitarimą.

Šią sutartimi Meksika pripažino migracijos problemą ir sutiko išplėsti savo programą, pagal kurią šalis priima Jungtinių Valstijų grąžinamus atvykėlius iš smurto krečiamos Gvatemalos, Hondūro ir Salvadoro, kol amerikiečiai nagrinėja jų prašymus suteikti prieglobstį.

Be to, Meksikai pavyko išvengti reikalavimo, kurį ji kaskart atmesdavo – kad ji pati nagrinėtų prašymus suteikti prieglobstį dar prieš migrantams mėginant patekti į Jungtines Valstijas.

„Man malonu jus informuoti, kad Jungtinės Amerikos Valstijos pasirašė sutartį su Meksika. Dėl šios priežasties muitai, kuriuos JAV pirmadienį turėjo įvesti Meksikai, neribotam laikui suspenduojami“, – per „Twitter“ parašė D. Trumpas, sugrįžęs iš kelionės po Europą.

„Meksika savo ruožtu sutiko imtis griežtų priemonių, kad sumažintų migracijos per Meksiką ir mūsų pietinę sieną antplūdį. Tai daroma siekiant smarkiai sumažinti arba eliminuoti neteisėtą migraciją iš Meksikos į Jungtines Valstijas“, – pridūrė jis.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras), planavęs šeštadienį vykti į pasienio miestą Tihuaną, kad pademonstruotų solidarumą prieš JAV įvedant muitus, sakė, kad dabar jo kelionės tikslas bus „švęsti“.

„Dėl visų meksikiečių palaikymo sugebėjome išvengti muitų į Jungtines Valstijas eksportuojamiems meksikietiškiems produktams“, - savo tviterio žinutėje rašė A. M. Lopezas Obradoras, atėjęs į valdžią praeitais metais ir uoliai stengęsis išvengti konfrontacijos su D. Trumpu.