„Dabar jie puikūs, – sakė D. Trumpas. – Mūsų santykiai puikūs.“

„Kartais jie buvo geri, kartais – ne, bet šiuo metu jie puikūs. Taigi, mūsų palaikomi santykiai yra neapsakomai nuostabūs, ir aš juos labai vertinu“, – E. Macronui pareiškė D. Trumpas per judviejų susitikimą Prancūzijoje.

D. Trumpas atskrido į šiaurės Prancūziją, kur drauge su kitais pasaulio lyderiais Normandijos paplūdimiuose pagerbė Antrojo pasaulinio karo kursą pakeitusios sąjungininkų invazijos veteranus ir žuvusius didvyrius.

E. Macronas ir D. Trumpas, kurių santykiai kažkada buvo šilti, bet atšalo dėl didėjančių viešų nesutarimų Irano, klimato kaitos ir prekybos klausimais, ketvirtadienį susitiko privačioms deryboms ir darbo priešpiečiams.

„Mums taip pat pavyksta labai sėkmingai bendradarbiauti“, – pridūrė D. Trumpas priešpiečių su E. Macronu pradžioje, kalbėdamas apie bendrus JAV ir Prancūzijos karinius veiksmus prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje ir Irake.

„Jūsų kariuomenė nuostabi. Mano žmonės praneša, kad ji yra visiškai puiki. Jie labai gerai bendradarbiauja“, – sakė JAV lyderis.

Vėliausias E. Macrono ir D. Trumpo susitikimas Prancūzijoje, surengtas pernai minėjus Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtmetį, virto diplomatiniu fiasko.

D. Trumpas atvyko supykęs dėl E. Macrono išsakyto palaikymo bendros Europos armijos kūrimui. Po kelių dienų Baltųjų rūmų vadovas tviteryje išjuokė prancūzų prezidentą dėl jo „labai žemų populiarumo reitingų“.

Abu lyderiai taip pat vis dažniau nesutaria politikos klausimais, tokiais kaip Irano branduolinė programa ir tarptautinė prekyba. E. Macronas dažnai kritikuoja D. Trumpo nacionalistinį šūkį „Pirmiausia – Amerika“, supurtusį transatlantinį aljansą.

Vis dėlto ketvirtadienį abu lyderiai iš pažiūros elgėsi draugiškai vienas kito atžvilgiu, nors judviejų kūno kalba buvo šaltesnė nei per ankstesnius susitikimus, ypač lyginant su 2017 metų liepos 14 diena, kai D. Trumpas buvo garbės svečias Prancūzijoje minint Bastilijos paėmimo dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją